Mat og drikke

Råbra rieslingkjøp

Rieslingene til Dominikaner Weingut er slanke og mineralske og fryktelig gode kjøp på polet.

Carmen von Nell-Breuning er ellevte generasjon vinmaker hos familieeide Dominikaner Weingut, som har flere stupbratte vinmarker over elven Ruwer, i Moseldalen, ikke så langt fra byen Trier. Dominikaner Weingut jobber strengt etter biodynamiske prinsipper, og vinene er sertifisert biodynamiske. Vinmarkene er svært bratte, noe som gjør at arbeidet i vinmarken er krevende. Vinene er spontanfermentert og lett filtrerte.

Fire av vinene til Dominikaner Weingut har nylig kommet på polets bestillingsutvalg og samtlige er knallbra kjøp med tanke på pris og kvalitet.

Fellesnevneren er at de er slanke og mineralske fra blå devonskifer, har lite alkohol og fantastisk syre. Dette er viner som drikker bra nå, men som trygt kan spares noen år. Den beste vinen er Dominikaner Weingut C. von Nell-Breuning NB Kaseler Dominikanerberg Riesling non-filtré 2017 som er en konsentrert og stofflig ufiltrert riesling, men de andre er ikke langt unna.

Blant ukens viner er også Avignonesi Rosso di Montepulciano 2019 som nylig har kommet inn i polets basisutvalg. Vinen er laget av 100 prosent sangiovese, er fruktig og middels fyldig og er et perfekt følge til pasta og pizza med mer.

---

Vinmonopolet

15366301 Dominikaner Weingut C. von Nell-Breuning NB Kaseler Dominikanerberg Riesling non-filtré 2017 (Tyskland) kr 349,90 (92 poeng) (BU)

Har nokså lys gulfarge. Lukter av sitrus sammen med flint- og petroleumsaktige mineraler. Har bra konsentrasjon og smaker av sitrus sammen med en god dose mineraler, før den avslutter med herlig syre.

---

---

Vinmonopolet

15366501 Dominikaner Weingut C. von Nell-Breuning Monopol Dominikanerberg Riesling Kabinett Trocken 2020 kr 229,90 (Tyskland) (90 poeng) (BU)

Har nokså lys gulgrønn farge. Lukter av sitrus og eple sammen med flintaktige mineraler. Er lett og delikat i smaken der det går i sitrus og mineraler før den avslutter med fabelaktig syre.

---

---

Vinmonopolet

15366701 Dominikaner Weingut C. von Nell-Breuning Dominikanerberg Riesling Kabinett Feinherb 2020 /Tyskland) kr 229,90 (90 poeng) (BU)

Har svært lys gulfarge og lukter av sitrus, tropisk frukt og flintaktige mineraler. Er lett og delikat i smaken der det går i sitrus og en god dose mineraler. Har forsiktig sødme som balanseres av strålende syre.

---

---

Vinmonopolet

15117001 Avignonesi Rosso di Montepulciano 2019 (Toscana, Italia) kr 201,60 (87 poeng) (BA)

Har nokså lys rødlilla farge. Lukter av røde bær sammen med litt fat urter og blomster. Har middels fylde og smaker av saftig bærfrukt sammen med urter og krydder. Avslutter med noe tannin og super syre.

---

---

Vinmonopolet

Ukens anbefaling:

14722306 Giovanni Rosso Langhe (Piemonte, Italia) kr 435 for to liter (87 poeng) (BU)

Denne vinen fra Giovanni Rosso er en sjeldent god kartongvin. Har nokså lys rødbrun farge. Lukter av jordbær- og kirsebær sammen med krydder, lyse blomster og forsiktig fatpreg. Har bra konsentrasjon og smaker av forsiktig utviklet bærfrukt sammen med krydder, fat og mineraler. Har noe tannin og herlig syre i avslutningen. Er på bestillingsutvalget, men er å få i svært mange polutsalg.

---


Nyeste fra Dagsavisen.no: