Vålerenga knuste Brann etter Kjartansson-show

(Vålerenga – Brann 5-1). Trener Dag-Eilev Fagermo håpet at nykommerne kunne bidra med mål, og etter 24 minutter hadde Kjartansson og Bjørdal bidratt med fire mål i det som ble en festaften av de sjeldne for Vålerenga.

Vålerenga sto uten tap for Brann i Oslo på ni år og sju kamper, og kom klart best i gang også denne gang. Allerede i åpningsminuttene satte Enga inn et press som resulterte i flere cornere, som ikke var spesielt godt slått. Men på det tredje forsøket fikk Aron Dønnum fullklaff, og traff hodet til hjemvendte Henrik Bjørdal.

Indreløperen brukte altså bare tre minutter før han headet inn sitt første mål i Eliteserien på fem år, og ga med det Vålerenga en drømmestart hjemme på Intility. Det skulle likevel ikke gå mer enn fire minutter før de kongeblå kom ordentlig ned på jorden igjen da Sam Adekugbe leverte en dårlig klarering på et frispark slått inn i VIF-boksen. Tollås Nation skled, og dermed var Petter Strand fullstendig alene rett foran mål. Det takket og bukket han for, og satte enkelt inn utligningen.

Kjartansson-show

Tolv minutter gikk det før «Ørnen» fikk sin første sjanse alene med keeper, men i motsetning til den andre debutanten Bjørdal, måtte Vidar Örn Kjartansson vente på sin første nettkjenning tilbake i Vålerenga-drakt da Brann-keeper Markus Pettersen gikk seirende ut av den duellen. Islendingen måtte imidlertid ikke vente lenge, da han allerede to minutter senere skled inn 2-1-målet etter en fin pasning av Aron Dønnum.

Som om ikke det var nok, var Kjartansson frempå igjen og scoret sitt andre mål for kvelden bare minuttet senere. Denne gang var det kantspilleren på motsatt kant, Osame Sahraoui som stod for den målgivende pasningen da han fintet seg ned til dødlinjen og lobbet ballen på bakerste stolpe. Der var Kjartansson sterkest, og stanget inn 3-1-målet.

Ni minutter etter at han scoret sitt første mål tilbake i Vålerenga, fullførte Vidar Örn Kjartansson hattricket. Igjen var det Osame Sahraoui som sto for forarbeidet, da han chippet Kjartansson nydelig igjennom med en følsom pasning. Kjartansson dempet ballen, og lobbet den like nydelig over en utrusende Brann-keeper Markus Pettersen. Vålerengas nykommere sto dermed for fire nettkjenninger i debuten, og det på bare 23 minutters spill.

Fullstendig VIF-dominans før pause

Like før halvtimen var spilt, så hadde Henrik Bjørdal en kjempemulighet til å øke ledelsen til 5-1. Denne gang var det Sam Adekugbe som kom seg ned til dødlinjen, og som fikk lagt ballen 45 grader ut i Brann-feltet. Der kom Bjørdal stormende, men indreløperen bredsidet ballen såvidt til side for mål. Likevel gikk den første halvtimen langt over forventningene for Vålerengas nykommere, som lyktes med absolutt alt de foretok seg.

Etter at Vålerenga ikke hadde skapt noe på fem minutter synes Vidar Örn Kjartansson at det var på tide å vise seg fram igjen. Nok en gang ble han spilt nydelig opp i bakrom, men skuddet hans ble i første omgang reddet av Brann-keeper Pettersen. Han måtte imidlertid gi en retur, og den løp Sahraoui inn i mål til elleville jubelscener. Så god var stemningen at de som hadde fått lov til å slippe inn, begynte å synge mot bortefansen (som ikke var der) at de var veldig stille.

Brann-spillerne, og trener Kåre Ingebrigtsen, så stadig mer sjokkerte ut etter hvert som omgangen skred fram. I tillegg til Kjartanssons hattrick, gjorde Osame Sahraoui akkurat som han ville. Brann-spillerne turte ikke å gå på unggutten, noe som førte til at han kunne strø pasninger både til høyre og venstre. Vålerenga rundspilte Brann etter alle kunstens regler, og kunne gå til pause med 5-1 etter en av de beste omgangene laget har gjort på Intilty.

Festfotballen fortsatte etter pausen

Etter fyrverkeriet de leverte i den første omgangen, lot Vålerenga gjestene ha mye ball innledningsvis i den andre omgangen. Brann styrte det meste av spillet, mens Vålerenga forsvarte seg lavt og gikk på kontringer. Det førte til en fantastisk overgangsmulighet ti minutter ut i den andre omgangen, der Kjartansson igjen ble spilt igjennom på løp. Islending fant Bjørdal som hælsparket den til Lekven som skjøt, men Brann-keeperen slo den ut til corner.

To minutter senere skulle det stått 6-1, da Magnus Lekven fikk lov til å stå helt alene på bakerste stolpe. Christian Borchgrevink svingte et aldeles nydelig innlegg midt på pannebrasken til Lekven, som leverte en voldsomt svak heading. Den traff imidlertid ryggen på en Brann-spiller og landet i beina på Aron Dønnum, men han klarte bare å pirke ballen såvidt utenfor stolpen.

Like over timen spilt gjennomførte Vålerenga et trippelbytte, der blant annet hattrickhelt Kjartansson gikk ut. Samtidig fikk laget frispark på kanten av 16-meteren, der Herolind Shala svingte ballen inn i feltet. Ballen landet nydelig på panna til Jonatan Tollås Nation, som egentlig bare kunne styre ballen i mål, men forsvarsspilleren styrte den i stedet rett på Brann-keeper Markus Pettersen.

Les Aperopet: «Hva skjer med klubben min? Dette ligner jo faktisk på en plan»

Nærmere tosifret enn redusering

Henrik Bjørdal, som også leverte en meget god kamp tilbake i Eliteserien, kunne fått sitt andre mål for kvelden på en corner drøye 20 minutter før slutt. Serven fra Borchgrevink var presis, men Bjørdal klarte ikke å styre ballen under tverrliggeren. Det klarte heller ikke Mathias Vilhjalmsson noen minutter senere, da han kastet seg foran sin oppasser og stusset innlegget fra Fredrik Oldrup Jensen over.

Vålerenga fortsatte å presse på for flere mål på slutten, og det er nesten et under at Vålerenga «bare» scoret fem mål her. Fem minutter før slutt var det Shala som plutselig fikk ballen på seks-sju meter, men selv med lite press på seg klarte han å sette ballen via Brann-keeper Pettersen og like utenfor.

Sjeldent har Vålerenga kost seg så mye på eget gress som de gjorde hjemme mot Brann søndag kveld. Sjansene kom på løpende bånd, Kjartansson gjorde comeback med hattrick og Bjørdal leverte en mesterlig oppvisning fra sin indreløperposisjon. Fem mål ble det til slutt, men det kunne fint vært både seks-sju og åtte.

Eliteserien, runde 17

Vålerenga – Brann 5-1 (5-1)

Intility Arena, 200 tilskuere

Mål: 1-0 Henrik Bjørdal (3.), 1-1 Petter Strand (8.), 2-1 Vidar Örn Kjartansson (14.), 3-1 Kjartansson (16.), 4-1 Kjartansson (23.), 5-1 Osame Sahraoui (35.)

Vålerenga (4-3-3): Kristoffer Klaesson – Christian Borchgrevink (Felix Horn Myhre fra 77.), Jonatan Tollås Nation, Ivan Näsberg, Sam Adekugbe – Henrik Bjørdal, Magnus Lekven (Odin Thiago Holm fra 63.), Fredrik Oldrup Jensen – Osame Sahraoui (Bård Finne fra 55.), Vidar Örn Kjartansson (Matti Vilhjalmsson fra 63.), Aron Dønnum (Herolind Shala fra 63.).

Gule kort: Petter Strand, Brann.

Dommer: Tore Hansen, Feda IL