OL i Tokyo

Henriksen tok OL-sølv i slegge etter tre norske rekorder i finalen: – Utrolig deilig

Sleggekasteren Eivind Henriksen (31) sjokkerte i OL med norsk rekord i kvalifiseringen og tre til i finalen. Den siste på 81,58 ga ham olympisk sølv.

Eivind Henriksen kunne juble for OL-sølv i slegge onsdag. Foto: Lise Åserud / NTB

I femte og nest siste omgang fikk han opp kastet som førte ham opp til 2.-plass. Ingen greide å skyve ham ned fra den plasseringen i siste omgang.

– Det er helt fantastisk! Dette har vært drømmen i så mange år. Jeg har jobbet meg gjennom så mye skader og drit, så det er utrolig deilig at det løsnet, sa en beveget Henriksen til Discovery.

– Og at det skulle løsne så sinnssykt også.

En svært konsentrert og innbitt Henriksen slo til på direkten i det første kastet. 79,18 plasserte ham på 2.-plass etter at alle hadde kastet en gang.

– Jeg kjente på oppvarmingen og i det første kastet at jeg kunne kaste 80 meter i dag. Jeg visste at jeg måtte over 80 hvis det skulle bli medalje, sa han.

Henriksen fulgte opp med sitt nest beste kast i karrieren med 79,06 i den neste omgangen. Da var han likevel forbigått av to mann til og skjøvet ned til 4.-plass.

I den tredje omgangen brøt han den magiske 80-metersgrensen og inntok tredjeplassen etter 80,31. Det ville ikke holdt til medalje, men han klatret igjen fra fjerdeplass med sin siste rekord for dagen.

Henriksen forbedret sin norske rekord med 2,74 meter i løpet av mesterskapsdagene i Tokyo.

Sterk

Henriksen var en av åtte utøvere som fikk lov til å kaste de tre siste omgangene. Det ble 77,78 meter i det fjerde kastet, før han slo til med sølvkastet i neste forsøk.

Polens Wojciech Nowicki ble olympisk mester etter å ha satt personlig rekord med 82,52 meter i tredje omgang. Han hadde tre kast som ville holdt til gull.

Det ble polsk bronse også, ved Pawel Fajdek. Han endte fem centimeter bak Henriksen.

Nowicki hadde serien 81,18-81,72-82,52-81,39-82,06. Hans siste kast, da gullet var i havn, var dødt.

Henriksens serie var 79,18-79,06-80,31-77,78-81,58-80,02.

Startet med rekord

Eivind Henriksen kvalifiserte seg direkte til finalen med norsk rekord på 78,79 meter. Dermed trengte han ingen flere forsøk. Da var han allerede klar blant de 12 som tok seg inn i finalen. Kastet plasserte ham på 7.-plass på verdensrankingen.

Etter kvalifiseringen sa han at formen har vært sinnssykt god gjennom sesongen, men at han hadde en tre uker lang periode der han var slapp etter andre vaksinedose.

Henriksen er fra Bjørndal i Oslo og kastet 77,38 da han ble nummer seks i VM i Doha for to år siden.

Han kom inn til OL med en personlig rekord på 78,25 fra 2019.