Vintersport

Restart av sirkus Northug

Petter Northug restartet hysteriet rundt sin egen person. Men en eventuell VM-start er uhyre langt unna.

38-åringens imponerende andreplass under norgescuprennet på 20 km i Nes søndag, gjorde at interessen rundt hans person eksploderte igjen.

Fem år etter at han la opp bekrefter landslagssjef Eirik Myhr Nossum at Petter Northug nå er inne i ligningen når det handler om uttak til verdenscuprenn og eventuelt VM neste år.

Vasaloppet viktigst

Men Petter Northug hadde ikke planlagt noe verdenscup i vinter. Det 90 km lange Vasaloppet 3. mars er sesongens store mål.

– Jeg kjenner at det begynner å riste i vulkanene rundt omkring. Jeg prøver å tone det ned, men jeg er klar over at søndagens resultat ikke hjelper. Det var som å hive bensin på bålet til Northug-fansen, sier Petter Northug til kanalen han selv jobber i, TV 2.

– Jeg får flere meldinger nå enn i de siste verdenscuprennene jeg gikk, sier han.

Han beskriver søndagens renn som galskap der publikum heiet han fram blant 250 løpere. Han ble slått bare av Kjelsås-løper David Thorvik.

Små sjanser til VM-start

Langrennseksperten i TV2, Petter Skinstad, blir veldig overrasket om Petter Northug er på startstreken i Trondheim om et år.

– Jeg tror man skal være realistiske og si at Petters VM-sjanser er små, sier også han til egen kanal.

Hans kollega i NRK, Torgeir Bjørn, tror derimot at Northug kan klare det hvis han går hundre prosent inn for det fra våren av og kroppen hans spiller på lag.

– Men han skal slå seg inn i verdens beste herrelandslag, sier han.

– Om Petter hadde vært svensk ville han hatt et veldig mye kortere vei til verdenscup og VM, sier Petter Skinstad, sønn av neste års VM-sjef, Åge Skinstad.

Utvidet kvote

Landslagssjef Eirik Myhr Nossum vet også at veien er lang, men han velger aldri å avskrive Petter Northug.

– Jeg er mektig imponert. Klart han er aktuell for både femmila i verdenscupen i Holmenkollen i mars, men også VM i Trondheim neste år, sa Nossum til VG søndag ettermiddag.

Men femmil i Holmenkollen helgen etter Vasaloppet er neppe heller realistisk. Grunnen til at Northug kan være aktuell der er at den nasjonale kvoten er ganske stor. Men han må i så fall kvalifisere seg.

Og dagen før Vasaloppet er det 30km i Skandinavisk Cup i Hommelvik der vinneren får friplass til femmila. Men der akter ikke Northug å starte.

Til VM i skiskyting

– Jeg holder meg til planen. Løpene i helgen var den del av oppkjøringen til Vasaloppet, sier Northug, som vil fullføre sesongen i Ski Classics der hans eget renn, Janteloppet, er finale på Mosetertoppen i Hafjell i midten av april.

Våren 2024 vil han vurdere sesongen som var og hvordan kroppen hans fungerer inn mot 2025.

Men nå skal han først til Nove Mesto i Tsjekkia der VM i skiskyting begynner onsdag. Sammen med Ole Einar Bjørndalen og Tiril Eckhoff utgjør han TV2s ekspertkorps.

Der har han fått ordnet seg en stakemaskin på hotellet han kan trene på i tillegg til de turene han får gått i VM-løypene.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen


Mer fra Dagsavisen