Fotball

Pakket og klar for sesongstart – nesten: – Det er litt hektisk

Endelig er det klart for sesongstart i 2. divisjon. Kjelsås-trener Eivind Kampen er spent før det braker løs på søndag.

GREFSEN STADION (Dagsavisen): – Jeg pakker med hjertet i halsen, sier Kampen da vi besøkte han på klubbhuset til Kjelsås fredag.

Han innrømmer at det er litt hektisk, og at han er litt spent før sesongens første kamp. Det skal pakkes, trykkes reklame på draktene og samtidig legges en plan for seier, før avreise mot Senja 05.15 lørdag.

– Som om jeg ikke stresser nok fra før, så har jeg den (avgangen) også, smiler han.

– Men det er jo fordi at vi da får en helt super oppladning der oppe. Vi kommer til å være i Finnsnes, der vi skal bo, rundt klokka 12.

Les også: Dagsavisens tabelltips for 2. divisjon, avdeling 1

Vålerenga fikk ikke med seg hele gjengen på flyet, da de skulle til Trondheim for et par uker siden. For Kjelsås har det gått bedre.

– Det er litt lenger nå fordi vi pleier å fly til Bardufoss – nå måtte vi fly til Tromsø og busse derfra.

I alt skal de på tre flyturer (Senja, Hødd og Brattvåg), og en langtur i buss (Florø). Alt er klart.

– Hvordan har det gått med bestilling?

–  Det gikk faktisk ganske knirkefritt. Tror alle turene er i boks. Vi var litt spente på det, forteller Kampen, som nå har fått roa seg, og virker klar for en god fotballprat.

– Det har vært krevende

Det har vært en enorm lang oppladning til den forkorta sesongen. Spillerne til Kjelsås var permittert fram til 1. juni. Deretter ble det to uker med koronatrening, før de omsider fikk trene vanlig fra midten av juni. Kampen legger ikke skjul på at det har vært en vanskelig tid.

–  Du kommer tilbake helt sultefora, og du har så mye overskudd, og lyst, og vilje. Så du må prøve å tøyle det, opp mot at du har ikke det samme grunnlaget som du gjerne skulle ønske du hadde. Du må holde igjen litt. Men det bobler i øya på gutta. Det har vært dritvanskelig. Jeg kunne sikkert kjørt triple økter om dagen med dem i den perioden her, og de hadde vært: «Ja, ja ja!». Så det har vært litt vrient å finne den balansen der, innrømmer han, og legger til:

–  Det har vært krevende syns jeg.

–  Kommet opp med noen nyvinninger på treningsfeltet da dere hadde koronatreninger da?

–  Ja, jeg prøvde på mange nyvinninger. Gutta var fornøyd med noe, men også noe de reagerte kraftig på. Den siste uka løp de Cooper-test – med ball, ler Kampen.

–  Da var det ikke god stemning altså, skyter han inn.

–  Med ball ja?

–  Lite alibi for at det skulle være litt morsomt, men det gjorde det jo bare verre. Så de begynte å bli lei meg på slutten der, sier Kampen med et smil.

Kort oppkjøring

Nå er imidlertid de tunge ukene med koronatrening og permisjon forbi. Søndag starter moroa - borte mot Senja. Det er lov til å begynne å glede seg. Det gjør også Kampen, selv om han er veldig usikker på hvor laget står. Laget har spilt to treningskamper; 0-0 mot Kongsvinger, og 1-0-seier mot Asker på søndag.

Kampen var fornøyd med førsteomgangen mot Asker, men syns de mistet konsentrasjonen, og virket slitne etter pause.

Samtidig har det tynne grunnlaget ført til at flere av de nye spillerne i laget ikke har fått den innkjøringen de hadde trengt.

–  De nye spillerne har lidd litt under at de har mista veldig mye tid, og også litt med tanke på at det er få treningskamper, så de har fått lite kamptid, og det har jo favorisert de som har vært her en stund, sier han.

Samme kjipe treneren

Men i Kjelsås er det riktignok stor kontinuitet, og Kampen kan, hvis han vil, stille et lag med bare kjente fjes fra forrige sesong. Om han vil gjøre det eller ikke vil han ikke si noe om foreløpig. Det eneste han vil si er:

–  Det er en fordel at vi kan gjøre det.

–  Men dere har kanskje en fordel med at du har vært her lenge, og mange av spillerne har det samme. Dere vet vel hva det går i?

–  Det er, som du sier, en fordel som kanskje vi har opp imot en del. Vi har veldig mange av de samme spillerne som i fjor, og samme kjipe treneren. Det er ikke så mye nytt vi har innført, men noe nytt er det jo, forteller han.

–  Hva er nytt?

– Det er ikke noe revolusjonerende. Det er litt av det offensive som vi gjør på en litt annen måte enn tidligere. Julenissen dukker ikke opp. Små ting som er annerledes, sier Kampen.

Han peker på å videreutvikle det etablerte angrepsspillet. Men er klar på at det viktigste er å vinne. Uansett.

–  At vi dominerer stadig flere kamper er en målsetting for oss, men det er ikke en større målsetting enn å vinne kamper. Så hvis det finnes en lettere oppskrift som er den riktige i en gitt kamp, så ligger det ikke noe prestisje i at vi har gjort det jævla pent og deilig i egen 16-meter, for å si det sånn, sier han, og utdyper:

– Det har vært noen kamper der vi har følt at vi kunne løst det på andre måter, og ikke vært så direkte. Angripe litt andre rom i større grad. Så det blir spennende å se om vi har fått det til, og hva slags behov som kommer i sesongen.

– Men du er ikke dårligere enn det svakeste leddet, så hvis én ikke skjønner hva han skal gjøre, så rakner mye?

– Ja, helt klart. Du er nødt til å få det på plass, og vi tror jo at vi er veldig nære. Men det er forskjell på å spille treningskamper og seriekamper. Så det er utvilsomt et spenningsmoment inn, særlig i de første rundene nå da. Hvor mye som er der med en gang, og hvor store konsekvenser det eventuelt får. Men jeg tror jo det er ganske likt for alle da.

Ulike forutsetninger

Noe han derimot ikke mener har vært likt for alle er oppkjøringa til denne sesongen. Midt i juni avslørte VG at Bærum, som spiller i samme divisjon som Kjelsås, hadde trent som normalt.

Kampen ble intervjuet av VG i forbindelse med denne saken, og sa følgende:

– Dette er noe jeg tenker bør lede til poengstraff. Jeg synes ikke det ville vært ufortjent. Det er helt sjanseløs opptreden. Noen andre, som er smartere enn meg, skal få uttale seg om det med smittevern, men det jeg reagerer mest på er det de gjør overfor konkurrentene.

Det ble også spekulert i om andre lag gjorde det samme. Kampen mener uansett at forutsetningene før kommende sesong ikke kan betegnes som «like».

– Det er jo noen som ga faen i disse regla. I lille fotball-Norge vet man jo stort sett hvilke lag det er snakk om. Så det er klart det er spennende å hvordan det vil slå ut, sier han, og deler lagene inn i tre grupper.

– Du har de som var permittert kjempelenge, og forholdt seg til treningsreglene.

– Som dere?

– Ja, der er vi, svarer han kjapt, og fortsetter:

– Så har du de som var i så god posisjon at de slapp å permittere, og hadde koronatrening - forhåpentligvis. De har jo ikke hatt noe avbrekk. Gutta våre har hatt to og en halv måneds avbrekk. Det er sannsynligvis det lengste de har vært utafor organisert fotball noen gang.

– Og så har du tredje kategorien da; det som har gitt faen, og trent vanlig. Det er også spenningsmoment, hvor mye det vil slå ut i starten av sesongen, sier Kampen før han presiserer at han ikke ligger våken om natta på grunn av dette, men at han er veldig spent på hvilke utslag det vil gi.

Aldri vært dårligere forberedt

Og det blir utvilsomt en spennende sesong. Starten kan fort ha enormt mye å si, når man bare skal spille en halv sesong. Havner man i den rette positive sirkelen kan den fort vare sesongen ut. Og naturligvis det samme, om man havner i den negative sirkelen.

– Du har ikke så mye tid til å skru det til. Du blir kasta rett ut i det, og må være med fra start. Det kan føles litt hektisk på en måte. Det er annerledes, men vi føler jo at vi har fått brukt tida jævlig godt da. Spillerne har vært flinke, sier en selvsikker Kampen.

Men bare selvsikker til en viss grad. Hans analyser av de andre lagene er – ifølge han selv – syltynne.

– Man har aldri vært dårligere forberedt på motstanderlaga. Hødd, Florø og Brattvåg som har masse importspillere og sånne ting.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

– Vi bør ha ambisjon om å matche hvem som helst

Målsettingen er uansett klar. Kjelsås skal kjempe i toppen også denne sesongen.

– Hvordan anser du sjansene for en topplassering?

– Vi har veldig selvtillit på det vi har å komme med nå - helt klart. Så ambisjonen er jo soleklar; å være der oppe på én av de plassene som betyr noe.

– Det vil si første- eller andreplass?

– Ja. Og så er det som jeg sier at det har kommet noen sånne usikkerhetsmomenter. Permittert vs. ikke permittert – kontakttrening vs. ikke konkatenering. Sånne ting som man ikke er helt herre over, men jeg tror ikke at det skal bety all verden, men man vet ikke. Det er første gang man opplever dette her, og siste får man jo håpe, sier han før han fortsetter:

– Så ambisjonene er der, og når jeg ser på mannskapet mitt er det ingen jeg ser på og tenker «Oi, dette blir umulig». Vi har masse, masse gode fotballspillere. Så vi bør ha ambisjon om å matche hvem som helst.

Tynn tropp

Det eneste som kanskje kan frarøve Kjelsås en god plassering, er skader. Kampen innrømmer at troppen er litt tynn, og er enig i at skader kan skape trøbbel. Likevel er han klar på at det er langt fra ribba.

– Vi har dekning altså, men ikke sammenligna med de største klubba. Så det er fint hvis vi er friske.

I øyeblikket er det kun midtbanespillerene Ahmad Adil Abbas og Jonas Levernes som er ute med skader. Abbas mister hele sesongen på grunn av en korsbåndsoperasjon, mens Levernes er ventet tilbake i august etter en operasjon i menisken.

Les også: – Føler meg privilegert her. Skeid er klubben i mitt hjerte (DA+)

Typisk nordnorsk? 

Kampen virker ikke stressa dagen før avreise, men minner stadig om at han har litt han skulle ha gjort.

– Første kamp vett. Da er det litt av hvert, hva har vi glemt? Draktene har jeg i hvert fall kontroll på. Det er jo det viktigste, smiler han.

Han tar seg likevel tid til å vise fram årets drakter, som ligger nytrykte i klubbhuset, samt gi oss et innblikk i hva som venter i nord på søndag.

– Vi var jo der i fjor og ble ordentlig kjørt. Det endte 2-2, men vi lå under både 1-0 og 2.-1. Det er ærlig arbeid og kontringsvilje, dødballkraft. Litt sånn - hva skal vi kalle det for - klassisk nordnorsk? Er det lov eller?

– Nå finnes det vel noen lag fra Nord-Norge som kanskje bryter litt med den tankegangen om dagen?

–  Ja, jeg holdt på å korrigere meg selv kjapt der, ler Kampen, med hentydning til Bodø/Glimts glimrende sesongstart i eliteserien.

–  Men hvis du tenker litt mer klassisk Nord-Norge. Opp i blåsten, og bare klyve i land fra skøyta de, det noe veldig ærlig over det laget der da. Så vi er forberedt på det, sier Kampen, som syns det er fint at kampen går innendørs.

– Ser du for dere at dere kommer til å ha litt mer ball?

– Det vil jeg tro. Men alltid litt annerledes første serierunde. Du skal ut og gjøre det du har trent på i hele «vinter», men med litt puls og forventninger.

Mer fra Dagsavisen