Bak FFK kan Kjelsås og Skeid melde seg på

Både Kjelsås og Skeid kan kjempe i tetkampen i en forkortet 2. divisjon.

Først enkel serie, så deles tabellen i to og de sju beste kjemper om opprykk og kvalifisering. Både Kjelsås og Skeid bør være med i den gruppa utpå høsten.

Alle peker på Fredrikstad som den store favoritten, laget med klart størst publikumstekke. Alta har den største signeringen i Morten Gamst Pedersen og Skeid kanskje den morsomste, i Daniel Braaten. Hva vil 38-åringen bidra med på overtid i hans fotballkarriere?

Noe av svaret får vi kanskje allerede søndag når Braaten og Skeid sesongåpner hjemme mot Brattvåg på Nordre Åsen.

Her er Dagsavisens tabelltips. Vinneren går rett opp, toeren spiller kvalifisering om opprykk. De tre siste går i teorien ned, avhengig av at 3. divisjon avvikles som normalt.

1. FREDRIKSTAD. Trener Bjørn Johansens lag har imponert i treningskampene. Ex VIF-er Henrik Kjelsrud Johansen skal skyte laget opp. Per-Mathias Høgmo har forlatt jobben som sportssjef i halv stilling, men rakk å styrke laget med litt svenske muskler.

2. ALTA. Morten Gamst Pedersen og Hans Norbye gjenforenes i et Alta som er god på å pendle mellom divisjonene. Gamst Pedersen matchvinner i son første kanp fredag da de tjuvstartet med 1-0 over Tromsdalen. 

3. HØDD. Mye intern uro om driften av klubben, men tidligere HamKam-trener Kevin Knappen vil sette sammen et slagkraftig lag. Har en toppfotballlkultur i veggene.

4. KJELSÅS. Divisjonens lengstlevende lag med en av de mest stabile trenerne i Eivind Kampen. Kjelsås har beholdt stammen og tiltrekker seg mange spennende unggutter. Påfallende mange i årets stall har vært innom Vålerenga på veien. Svak høst ødela opprykkskampen i fjor, men er alltid på øvre halvdel.

5. SKEID. Hele sentrallinja er ny med unntak av keeperplassen der Idar Lysgård blir proppen. Ny trener i Gard Holme som har fornyet alle lagdeler. Han har mye av æren for kvaliteten i Vålerengas ungdomsavdeling der han var i mange år. Første trenerjobb på dette nivået. Han har en litt annerledes framtoning enn sin forgjenger Tom Nordlie. Laget er endelig hjemme på et fornyet Nordre Åsen igjen. Men trakk de potensielle publikumskampene mot FFK, VIF2 og Kjelsås alle på bortebane. Enn så lenge er det are tillatt med 200 tilskuere uansett. Er Daniel Braaten et lykketroll?

6. TROMSDALEN. Heislag nummer en mellom 1. og 2. divisjon. Var bunnlaget i OBOs-ligaen fra kamp en i fjor der en elendig vårsesong ødela alt. Mange spillere forsvunnet, men er forsterket gjennom spillere fra 3. divisjon fra naboregionene. 

7. KVIK HALDEN. Overrasket stort og spilte kvalifisering om opprykk i fjor, men har mistet mye offensive kraft i to spisser som valgte 1. divisjonsklubber. Vil merjke det høyere nivået

8. BRATTVÅG. Nummer ni i fjor, en plass opp i år. Opererer i et sterkt fotballfylke med hard intern konkurranse om de største talentene. Har hentet spillere fra Danmark, Finland og Spania. 

9. FLORØ. Store endringer i en ambisiøs klubb. Trener Frode Nybø har styrket stallen helt opp mot den forsinkede seriestarten. Laget som var i OBOs-ligaen i 2017 vil opp igjen, men klarer det neppe i år.

10. VIF2. Hvilken grad får de hjelp av A-lagsspillere? Trener Tommy Berntsen har annerledes forutsetninger enn de andre klubbene, men VIF er en av få toppklubber i 2. divisjon. VIF-sjef Dag-Eilev Fagermo vil følge med på alle kampene han kan for å hente spillere opp til A-laget. Vil antageig variere mye i prestasjonene

11. MOSS. Har variert mye i treningskampene med forsvaret som det store spørsmålstegnet. Trakk Fredrikstad i en av de sju hjemmekampene og får i hvert fall en stor fotballfest på Melløs, hvis det blir lov med flere enn 200 tilskuere 19. september. Hvor er Moss på tabellen da? Trener Marko Jovic har igjen måttet sy sammen et nytt lag. 8. plass i fjor, litt tyngre i år.

12. EIDSVOLD TURN. Nyopprykket lag med mye historie. Men har de ballasten? Et 4-3-3 lag der islendingen  Ingolfur Örn Kristjanson skal være målgarantisten. Har kommet i den tøffeste avdelingen, får litt påfyll av spillere som ikke får nok sjanser i naboklubbene på nivået over.

13. SENJA. Kontinuitet i en tynn tropp som berget plassen med et nødskrik i fjor. Får det tøffere i år.

14. FLØYA. Masse internt bråk og utskiftning av nesten hele stallen. Trenerne pluss elleve spillere forsvant, nå har Mikael Raimo Johnsen kommet som ny trener fra Tromsø og har tatt med seg noen spillere derfra. Men det holder neppe til å klare seg. Like klar dumpekandidat som FFK er favoritten i avdelingen.

Første serierunde spilles slik:

FREDAG: Alta – Tromsdalen 1-0. LØRDAG: 16.00: Eidsvold Turn – Kvik Halden, Hødd – Moss. SØNDAG: 13.00: Skeid – Brattvåg (Nordre Åsen), Senja – Kjelsås, 15.00: Florø – Fredrikstad. MANDAG: 16.00: VIF2–Fløya.