seier: Therese Johaug med verdenscuptrofeet etter at hun også vant Ski Tour Canada i mars. FOTO: TERJE PEDERSEN/NTB SCANPIX

Johaug ute av Idrettsgallaen

Therese Johaug ville normalt vært kandidat til flere priser under årets idrettsgalla. Men hun blir strøket.

 

Therese Johaug var verdens beste kvinnelige langrennsløper sist vinter.

Opplagt kandidat

I et ellers middels norsk idrettsår ville hun vært kandidat både til titlene «Årets kvinnelige utøver» og «Årets navn». Men styret for Idrettsgallaen har bestemt seg. Hun kan ikke innstilles. I september avla hun positiv dopingprøve.

– Og grunnen til det er veldig enkel. Vi har vårt regelverk som sier at suspenderte utøvere ikke kan nomineres, sier leder av juryen for Idrettsgallaen, Tore Øvrebø til Dagsavisen.

Han er leder av juryen i kraft av sin stilling som toppidrettssjef. Juryen har hatt sine møter for å jobbe med innstillingene og saken med Therese Johaug er nøye diskutert.

– Og denne saken får ingen avklaring før nominasjonene kommer i midten av desember, sier Øvrebø.

På siste galla ble Therese Johaug kåret til «Årets kvinnelige utøver». I 2011 ble hun «Årets navn».

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Flere kåringer

Få nasjoner har flere kåringer av norske idrettsutøvere ved årets slutt enn Norge.

Norges Idrettsforbund har Idrettsgallaen i samarbeid med NRK med en rekke priser, VG har sin egen kåring basert på leseravstemning, Dagbladet har «Folkets Idrettspris» der også leserne avgjør, mens Aftenposten har «Aftenpostens gullmedalje» som en jury avgjør. Her kan prisen bare vinnes en gang av en utøver og Therese Johaug har aldri vunnet den.

– Vi har ikke hatt jurymøte ennå. Men sidan hun er suspendert fra idretten i en dopingsak, kan det vel fort ligge an til at hun blir utelatt. skriver sportsleder Eirik Fardal i en epost til Dagsavisen.

Les også: Johaug suspendert i to måneder

Suspensjonen avgjør

I Dagbladet gjør man samme vurdering som i NIF.

– Vi nominerer ikke utøvere som er suspendert for brudd på dopingreglementet, opplyser konstituert sportsredaktør i Dagbladet, Mads Gudim Burheim.

Antidioping Norge har ennå ikke tatt ut påtale mot Johaug, den er ventet innen suspensjonen utgår 18. desember.

Martin er med

Mens Therese Johaug ikke blir nominert til priser under Idrettsgallaen, er bildet annerledes for Martin Johnsrud Sundby.

Han har sonet sin dom for brudd på dopingbestemmelsene, og hans forseele av feil bruk av astmamedisin, løper tilbake til 2014.

– Vi offentlggjør ingen nominasjoner ennå, men Martin kan i prinsippet bli nominert, sier toppidrettssjef og juryformann Tore Øvrebø.

– Men han har formelt en dopingdom på seg?

– Han har sonet for sitt brudd på dopingreglementet. Vi kan se på alvorlighetsgraden for hva han er dømt for. Dessuten har vi dommen fra CAS (idrettens voldgiftsrett i Lausanne) at utøvere ikke skal straffes dobbelt når de har sonet ferdig. Det er også et moment her, sier Øvrebø.

Som verdens klart beste langrennsløper sist vinter, ligger det i kortene at MJS er kandidat til flere priser på Idrettsgallaen.

Martin Johnsrud Sundby fikk en dom på to månders utestengelse og ble diskvalifisert fra seieren i Tour de Ski i 2014/15.

Mandag ble han tatt ut på laget til kommende helgs verdenscuåpning i Ruka i Finland der han skal gå 15 km klassisk. Han var syk i forrige uke og sto derfor over den nasjonale åpningen på Beitostølen sist helg. Nå er han friskmeldt.

Les også: Jönsson om Johaug-saken: – Storm i et vannglass