Sport

Johaug suspendert i to måneder

Therese Johaug er suspendert i to måneder som følge av den positive dopingprøven. Påtalenemnda har også åpnet sak mot tidligere landslagslege Fredrik Bendiksen.

Det bekrefter prosessfullmektig Niels R. Kiær i påtalenemnda i Antidoping Norge overfor NTB.

– Vi er ferdig med den innledende saksbehandlingen, og siden utøveren har testet positivt på et særskilt stoff, har vi plikt til å suspendere utøveren så snart den innledende saksbehandlingen er over. Påtalenemnda har konkludert med en suspensjon på to måneder, sier han til NTB.

Therese Johaugs advokat Christian B. Hjort sier til NTB at den to måneder lange suspensjonen ikke vil bli anket.

– Therese vil forholde seg til suspensjonen som er gitt og anker ikke denne. Hun vil i stedet konsentrere seg om selve hovedsaken, og det er å jobbe for full frifinnelse. Therese ser fram til å få alle sider av saken belyst slik at de som skal fatte beslutningene har et fullstendig grunnlag for sin avgjørelse. Det har ikke påtalenemnda på dette stadium av saken, sier advokat Hjort til NTB.

Johaug avla 16. september en dopingprøve med spor av det forbudte stoffet clostebol. Langrennsstjernen og tidligere landslagslege Fredrik S. Bendiksen har forklart at prøven skyldes bruk av en salve for å lindre solbrente lepper.

Kommentar: Johaugs opinionskamp (Reidar Sollie)

Suspendert til 18. desember

Saken har den siste tiden vært utredet av administrasjonen i Antidoping Norge. Som følge av at den innledende saksbehandlingen nå er avsluttet, er påtalenemnda koblet inn. Den har altså vedtatt å suspendere Johaug.

Administrasjonen i Antidoping Norge vil nå fortsette sitt etterforskningsarbeid før dokumentasjonen legges fram for påtalenemnda for vurdering av påtalespørsmålet.

– Det er viktig å understreke at vi så langt kun har tatt stilling til selve suspensjonsspørsmålet, og på dette tidspunkt vil vi ikke kommentere detaljer i selve saken, sier Anstein Gjengedal.

Les også: Johaug dopingtatt etter bruk av sårkrem

– Påtalenemnda vil de neste ukene vurdere hvilken utelukkelse det vil bli nedlagt påstand om i påtalebegjæringen. Vi kommer til å vurdere alt som er relevant for vurderingen av graden av aktsomhet, eller graden av skyld. Hvis vi hadde ment at utøveren ikke hadde utvist skyld, så ville vi heller ikke ha konkludert med suspensjon. Ut fra det som er nedlagt i det som heter objektivt ansvar, så mener vi at skyldspørsmålet er klarlagt, sier prosessfullmektig Nils R. Kiær.

Prosessfullmektig Kiær sier at det ennå er for tidlig å konkludere med når den endelige påtalebegjæringen kommer.

– Vi kommer ikke til å kommentere noe mer ut over dette før påtalebegjæringen er endelig utarbeidet, sier Kiær til NTB.

I det øyeblikk påtalebegjæringen foreligger, sendes den til domsutvalget i Norges Idrettsforbund, som er dømmende instans i saken.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Sak mot Bendiksen

Tidligere landslagslege Fredrik S. Bendiksen har påtatt seg skylden for Johaugs positive prøve og trakk seg med umiddelbar virkning. Antidoping Norge bekrefter at han har vært inne til samtale i saken.

Bendiksen skal i sin forklaring ha gjentatt at han kjøpte salven Trofodermin på et apotek i italienske Livigno for å behandle Johaugs munnsår. Bendiksen bekreftet videre at han ga skistjernen salven uten å undersøke om den inneholdt stoffer som står på dopinglisten – og at han ga Johaug grønt lys til å bruke medikamentet.

Påtalenemnda i Antidoping Norge har som følge av forklaringen valgt å åpne sak mot legen.

– Vi kommer ikke utenom å vurdere om lege har brutt reglene for støttepersonell. Derfor blir det også åpnet sak mot legen. Det betyr at vi eventuelt må ta stilling til om det skal tas ut påtalebegjæring også mot ham. Dette har vi ennå ikke konkludert med, sier prosessfullmektig Kiær til NTB.

– Jeg har i dag blitt informert om at påtalenemnda i Antidoping Norge har besluttet at det skal foretas nærmere undersøkelser av min rolle i saken. Dette er noe jeg har vært forberedt på og har forståelse for, sier Bendiksen i en pressemelding sendt fra Norges Skiforbund. (NTB)

Mer fra Dagsavisen