Ishockey

Karterud-dobbel i ny borteseier gir VIF overtaket i kampen om fjerdeplassen

(Storhamar – Vålerenga 0-4) VIF jakter fjerdeplassen i grunnseriens siste kamper, og fikk en pangstart med scoring etter 16 sekunder på Hamar. To mål av Jørgen Karterud og bunnsolid keeperspill av Tobias Breivold la grunnlaget for nok en borteseier.

Vålerenga tok turen til Hamar for den nest siste kampen av grunnserien, og i jakten på en fjerdeplass kunne ikke Espen Knutsens menn fått en bedre start på kampen. Jørgen Karterud smalt nemlig pucken inn i Storhamar-buret etter bare 16 sekunders spill. Martin Røymark plukker opp pucken og forserer gjennom midtsonen og over i Storhamars sone, finner Karterud på motsatt og setter opp et direkte skudd som Karterud sniker under keeper Evan Buitenhuis.

Halvannet minutt senere var det veldig lite om å gjøre at vertene fra Hamar utlignet, da Lane Scheidl fikk skyte fra offensiv droppesone for Storhamar. Skuddet gikk via Tobias Breivold i VIF-buret og i stolpen og ut, før Storhamar plukket opp pucken igjen. Mikael Zettergren satte opp Markus Mikkelsen, men det skuddet gikk rett i klypene på Breivold.

Etter to minutter i fire mot fire der ingen av lagene tok de helt store sjansene, dabbet litt av den særdeles hektiske starten på oppgjøret i fjøset på Hamar av. Det er tydelig at sluttspillet nærmer seg, da det var litt ekstra tenning i duellene og litt ekstra gruff mellom lagene de første fem-seks minuttene av oppgjøret.

Hold deg oppdatert. Få Oslosportens nyhetsbrev fra Dagsavisen!

Thoresen bommet på åpent mål

Det siste kvarteret var litt mer av det vi forventet å se før kampstart, der Vålerenga var flinke til å bruke vantene bak mål og fikk pucken bort fra defensiv sone. Gjestene tok ingen sjanser i den første perioden, klarte også ri unna de undertallene som kom deres vei. Vålerenga scorer selv i snitt nesten i hvert fjerde forsøk, men klarte ikke å score i egne overtall i den første perioden, som dermed ebbet ut med 1-0-ledelse for gjestene fra hovedstaden.

Der Vålerenga fikk en pangstart på den første perioden, kunne også Storhamar fått en lignende pangstart på midtperioden. Patrick Thoresen fikk nemlig pucken helt på åpen kasse etter bare 30 sekunders spill, men klarer på mystisk vis ikke å sette den i mål. Superveteranen somler for mye med pucken, slik at Vålerenga-spillerne kommer seg inn i duellen.

Storhamar startet midtperioden sterkt, med flere gode scoringsmuligheter, men det trykket vertene fikk satt opp ble nullet ut av nok en utvisning som ga Vålerenga enda en mulighet i overtall. Igjen ble det ingenting ut av det overtallet, men Vålerenga kom seg mer med i perioden og fikk litt mer kontroll over begivenhetene igjen etter det overtallet.

Karterud doblet etter store Storhamar-sjanser

Storhamar fikk tre fete muligheter til å utligne i overtall med fem minutter igjen å spille, da både Mikael Zettergren og Simen Edvardsen kom til skudd fra kloss hold. Gabriel Koch og Tobias Breivold gjorde store redninger, før Magnus Brekke Henriksen plutselig fikk muligheten til å stikke på kontra. Dessverre for VIF klarte ikke han å doble ledelsen, og like etter måtte Martin Røymark sette seg i to nye minutter.

Det undertallsspillet for VIF startet med nok en kjemperedning fra Tobias Breivold, da Patrick Thoresen igjen hadde mye nett å sikte på etter at Storhamar hadde flyttet pucken kjapt i eget overtall. Til tross for mange gode muligheter, klarte Vålerenga å ri av fire strake minutter i undertall, og komme seg unna uten baklengs. Mye takket være keeper Tobias Breivold, som leverte flere gode redninger.

Med litt over minuttet igjen å spille falt pucken til David Booth, som først bommet en gang alene med keeper. Kun sekunder senere glipper det igjen for Storhamar-backene som lar Booth få nok en mulighet med Storhamar-keeperen. Igjen går Buitenhuis seirende ut av duellen, men returen falt til Karterud som banket inn sitt andre for dagen. Dermed kunne Vålerenga gå inn i garderoben med nok en 1-0-seier i periode to.

Sundberg punkterte tidlig i tredje periode

Tre minutter ut i den tredje perioden kom scoring nummer tre for Vålerenga, og det var Axel Sundberg som fikk æren av å sette dagens tredje mål i nettet bak Buitenhuis etter nok en retur. Faktisk så var det Axel Sundberg selv som skjøt fra litt innenfor blålinjen, et skudd som Buitenhuis ga retur på, før han brukte spaken til å skyve den ut. Først på returen var Sundberg, som dermed kunne score på sitt eget skudd som førte til retur.

Storhamar var til stadighet farlig frempå, og fem minutter ut i perioden fikk Eirik Salsten en strålende skuddmulighet fra tårnet, men igjen var Tobias Breivold frempå og fikk slått skuddet over mål. Ny god redning fra Breivold, som skal ha mye av æren for at Vålerenga fikk kontroll på kampen, sammen med Jørgen Karteruds to scoringer.

Vålerenga spilte veldig smart i den tredje perioden, og spilte ut perioden for seier, samtidig som de skapte sjanser og scoret selv. Som da David Booth gikk seirende ut av en duell med Sondre Bjerke ved vantet, og fikk satt opp en to mot en-situasjon. Booth dro ut Markus Mikkelsen, og satte opp Stefan Espeland som enkelt kunne dytte pucken i tilnærmet åpent bur.

Vålerenga i førersetet om fjerdeplassen

Sebastian Johansen fikk en kjempemulighet til å øke til 5-0 ti minutter før slutt, da han kom alene med Buitenhuis etter nok et brudd i Storhamars overtall. Unggutten fintet vertenes keeper på rumpa, men klarte ikke å lirke pucken inn i mål. Et par-tre minutter senere spilte Vålerenga nok en gang Buitenhuis ut av målgården, men pucken spratt over køllebladet til Gabriel Koch da backen skulle avslutte superangrepet.

Mot slutten av kampen ble det mange unødvendige utvisninger for Vålerenga, som dermed måtte kjempe hardt i undertall for å holde nullen til Tobias Breivold inntakt. Undertallsspillet var veldig bra for VIF hele kampen, og når Storhamar verken klarer å score på utallige overtall og fem mot tre-situasjoner blir det vanskelig å få med seg poeng.

For Vålerengas del var det en veldig positiv kamp, med smart spill fra start til mål. Defensivt var Tobias Breivold igjen veldig god, backene trygge og valgte å spille på sikkerhet med å få pucken ut av sonen så fort som mulig, og offensivt skapte Vålerenga nok til å score både seks, sju og åtte mål. Dermed ble det første borteseier på Hamar siden januar 2019.

Frisk Asker avga samtidig poeng hjemme mot Lillehammer, men vant på straffer, og innehar med det fjerdeplassen to poeng foran Vålerenga før siste serierunde på torsdag. Vålerenga har imidlertid flere kamper til gode, slik at fjerdeplassen vil bli regnet ut basert på poengprosent. I siste serierunde er det Grüner som venter hjemme på Jordal, før sluttspillet starter allerede til helgen.

---

Fjordkraftligaen, runde 44

Storhamar – Vålerenga 0-4 (0-1, 0-1, 0-2)

CC Amfi, 5274 tilskuere

Mål:

1. periode: 0-1 (0.16) Jørgen Karterud (Røymark).

2. periode: 0-2 (39.03) Jørgen Karterud (Booth, Olimb)

3. periode: 0-3 (43.17) Axel Sundberg (Ruud), 0-4 (48.13) Stefan Espeland (Booth, Johansen)

Skudd: 29-26 (9-6, 9-10, 11-10)

Utvisninger: Storhamar 5x2 min. Vålerenga 9x 2 min.

Dommere: Christian Bo Persson & Karl Erik Robert Öberg Hallin