Ishockey

Manglerud Stars nye trener: – Det første jeg må begynne med er spillernes tankesett

Corey Neilson (45) er klar for utfordringene som venter på Oslos østkant. Det første han vil er å endre i Manglerud Star er kulturen, og spillernes tankesett.

Canadiske Corey Neilson (45) ble til slutt mannen som tok over jobben som hovedtrener for ishockeylaget til Manglerud Star, etter at Dave Livingston måtte gi seg etter totalt ti sesonger som sjef i klubben, i januar.

Siden Livingston forsvant har det vært flere kandidater; først var det assistenttrener André Lysenstøen som så ut til å få oppgaven, men han takket ja til en rolle som sportssjef i Narvik, og forsvant. Deretter virket canadiske Ben Cooper klar for jobben, men i tolvte time satte han kursen mot Salzburg i stedet for.

Til slutt falt valget på en annen canadier, Corey Neilson, som kommer fra jobben som hovedtrener i den engelske ishockeyklubben Nottingham Panthers. Han ledet også Storbritannias landslag i vårens ishockey-VM.

Nå er han klar for å bygge et nytt, og mer robust Manglerud Star.

– Min visjon for laget er å endre kulturen. Det har vært en kultur for å tape her, og veldig lave forventninger. Jeg liker å utvikle unge spillere inn i en kultur der de ønsker å være med å kjempe hver eneste kveld. Jeg tror ikke laget som sitter i garderoben her kan kjempe om tittelen – det er ingen hemmelighet. Men vi har definitivt et lag som kan slå alle, om de jobber hardt, og er nøye med detaljene, sier Neilson i sitt første intervju til Dagsavisen.

– Supporterne vil ha resultater, det vil jeg også

Da hadde Manglerud Star nettopp tapt 2–6 hjemme mot Stjernen, i sesongens andre treningskamp. I den første tapte de 4–6 hjemme mot Grüner.

– For meg – med dette laget, på dette nivået – handler det ikke om resultater, og at vi taper 6–2. Det handler om hvordan vi presterer. Man snakker alltid om prestasjoner vs. resultater. Supporterne vil ha resultater, jeg vil ha resultater, og man trenger det. Men hvis man presterer bra som en gruppe så vil poengene komme. Man trenger det ene, for å få det andre. Og akkurat nå så er midt fokus på å få dem til å trene på rett måte. Fra forrige kamp til denne gjorde de noen gode framskritt. Det er en del av prosessen. I neste kamp vil vi ha et nytt steg i riktig retning, sa han den gangen.

Og et steg i riktig retning fikk han. For i kampen etter feide MS over Grüner på bortebane, og vant 4–0. Siden den gang har det imidlertid blitt ytterligere to tap. 5–2 borte mot Lillehammer, og 3–4 hjemme mot Sparta – etter forlengning.

Må bli bedre defensivt

Neilson er klar på at det fremdeles er en del å jobbe med.

– Jeg tror det første jeg må begynne med er å endre spillernes tankegang. Du ser i de første kampene at vi spiller ganske godt, men vi finner en måte å tape på. Enten på grunn av at spillere blir litt for egoistiske, eller at spillerne mister pucker på utilgivelige steder, eller mangel på evner og kvalitet, forklarer Neilson.

Han peker først og fremst på det defensive.

– Spesielt hos backene våre. Måten de flytter pucken på, eller på enkle ting som skøyteferdighetene gjør at vi havner for langt unna. Det er ingen hemmelighet at vi har en ung gruppe her nå, og har to av våre beste backer ute (Mats Trygg og Emil Frøshaug). Noe som er vanskelig for oss, fordi de gutta ville vært utpå der halve kvelden. Men jeg er solt av måten spillerne håndterte det mentalt. De jobba hardt hele kveden, og spilte godt gjennom store deler av kampen (mot Stjernen). Men når de har pucken på bladet så klarer de ikke helt å få nok ut av det. Backene må læres det enkleste – som å sentre pucken, men det er der vi er akkurat nå, og dette er utfordringer som vi må jobbe med, men det er en utfordring jeg ser fram til; å utvikle de både på skøyter og med kølla, forteller han, og legger til:

– I tillegg da til lagets kultur, og det å utvikle oss som gruppe. Det er noe jeg tar stolthet i. Noen ganger er det tøft å se på at vi taper slike kamper som det her, spesielt hvis du er en fan, og det kan jeg sette pris på, for jeg hater å tape. Jeg syns det er forferdelig.

– Jeg kan definitivt hjelpe dem

Til tross for at han ser utfordringer, ser han også store muligheter – dersom spillerne selv vil.

– Hvis de er klare for å investere i dette, og kommer til hallen hver dag, og er klare for å jobbe hardt med et ønske om å bli bedre, så kan jeg definitivt hjelpe dem med det. Men det må komme fra dem som en gruppe, poengterer han.

– Men tolker jeg deg rett når du ønsker å skape en større vinnermentalitet i denne gruppa?

– Å vinne er et tøft ord å bruke på det stadiet vi er nå, med vårt budsjett, og så videre. Jeg snakker om å gjøre det beste med de vi har, og få det meste ut av det vi har, og ta stolthet i å spille så godt som vi kan.

«Kompromissløs», og «forstyrrende»

Neilson forteller at han har to ord han liker å bruke når han får spørsmål om hvordan type ishockey folket på Manglerud kan forvente seg denne sesongen.

– Det er ett ord jeg liker å bruke. Eller to faktisk, smiler han, og fortsetter:

– Det ene er «kompromissløs». Det er en måte å tenke på, der du aldri gir opp en eneste puck, og hele tiden går på skøyter. Det andre ordet er «å forstyrre». Det handler om å få motstanderen til å flytte pucken tidligere enn de ønsker. Det har vist seg å fungere bra tidligere. Jeg hadde et lag i Nottingham som slo Bern i Sveits, og TPS i Finland. Vi slo lag i Tsjekkia, og vi var ikke like gode som dem. Så det lar seg gjøre. Du kan slå lag med ren vilje og styrke, og et øye til detaljene. For oss som en gruppe må dette bli bedre.

– Det krever mye fysisk?

– Ja. Men når du ser på minutter spilt rundt omkring så ser du mange gode 1.- og 2.-rekker som spiller veldig mye mer enn 3.- og 4.-rekkene. Våre minutter vil være mye jevnere. Vi kommer til å balansere det mye mer slik at alle kan jobbe hardt hele kampen igjennom. Det handler om korte, intensive bytt, sier Neilson, som er kjent for at han liker å bruke hele kamptroppen.

– Jeg liker å bruke alle fire linjer, noen ganger bruker jeg det litt for mye også kanskje. I kveld (mot Stjernen, men også i de øvrige treningskampene så langt) spiller tre juniorer hele kampen igjennom på backplassene. Men denne klubben bør være stolt av det faktum at juniorprogrammet i denne klubben utvikler gode spillere. Jeg sier ikke at de tre gutta er klare til å spille seniorhockey, men det er en veldig god erfaring for dem å være her nå.

Manglerud Star spiller en ny treningskamp borte mot Sparta torsdag. Deretter venter Stjernen borte på søndag, før de tar seks dagers spillefri, før seriestarten 11. september. Da kommer Lillehammer på besøk til Manglerud.

Mer fra Dagsavisen