Nyheter

Ikke en «Quick fix»

NFFs direktør for elitefotballavdelingen mener at norsk fotballs utvikling har hatt et stort løft de siste årene og ser en lovende fremtid for norsk toppfotball, til tross for dårlige resultater.

Nivået til norsk toppfotball, da spesielt på herresiden, har vært et hett tema i flere år der idretten er blitt kritisert for å være for dårlig, som følge av blant annet mangel på norsk mesterskapskvalifisering. Likevel mener NFFs direktør for elitefotball, Lise Klaveness, at norsk toppfotball – både i klubb og landslag – kan ha en veldig lovende fremtid.

–Vi er i nærheten av noe. Vi har hatt en god spillerutvikling de siste årene som vi må opprettholde. Det er gjort et stort løft siden vi falt litt bakpå etter 90-tallets suksess hvor det har blitt mer profesjonell satsing på talentutvikling. Vi har produsert og utviklet meget gode unge talenter, men sliter fortsatt med å få frem mange nok spillere som tar det siste steget fra ungt talent til internasjonal toppspiller. Likevel viser resultatene for aldersbestemte landslag de siste årene at vi er på rett vei. sier Klaveness til Dagsavisen.

Blant fotballnasjonene i Europa er det nemlig Norges aldersbestemte landslag som har hatt mest fremgang. I 2017 lå Norges G17 og G19 nede på 29. plass, men i 2018 klatret de helt opp til 10. plass. På A-laget har ikke resultatene vært like lovende.

Les også: Grorud fortsetter seiersrekken

Ikke bekymret

Det norske A-landslaget på herresiden har nemlig ikke kvalifisert seg til et mesterskap siden 2000.
– Det er ikke noe å spekulere i en gang, det er bare å se på tallene. Vi har over tid ikke nådd målene i A-landslag eller i toppklubbene, men jeg slår ikke krisealarm når man vet at etterveksten er så god. Vi kan ikke være pessimister og tenke at det er en "quick-fix" som skal til, for det er det ikke. Vi må ha en talentutvikling som er strategisk forankret i klubbene og satse enda mer på yngre fotballspillere, sier Klaveness.

Torsdag sa Molde-trener Erling Moe til NTB at  han er lei av at nivået på norsk fotball snakkes ned.
– Jeg er lei av negative vinklinger om norsk fotball. Vi må begynne å fremsnakke og prate godt om hverandre mer. Det norske lag gjør i Europa, er mye bedre enn folk tror, sa han til NTB.

Les også: Må man skrive på Tinder at man sitter i rullestol?

Anders Pamer, sportskommentator i Bergens Tidende, er uenig med Molde-treneren.
– Jeg registrerer at flere i norsk fotball er lei av at «produktet» snakkes ned. Jeg mener det handler om ærlighet og redelighet. Kvaliteten er lav, og det må det være lov å beskrive den som. Det er likevel lyspunkter – som at Sarpsborg og Rosenborg i fjor kom seg inn i Europaligaens gruppespill, skriver han i en e-post til Dagsavisen.

Les også: - Det var mange skjebner i den blokka

Godt samarbeid

Lise Klaveness mener derimot at klubbfotballen i Norge har gjort en god jobb med å utvikle spillere for å bedre nivået.
- Toppklubbene, i samarbeid med utviklingsklubber rundt om i landet, har gjort et skikkelig løft i talentutviklingsarbeidet sitt de siste 10 årene. Toppklubbene samarbeider godt med landslagsskolen i arbeidet med å utvikle spillere, så det er ikke en mørk fremtid, sier Klaveness.
– Hvorfor presterer vi så godt på aldersbestemt nivå og ikke på toppnivå?
– Vi må jobbe langsiktig. Vi må være bra på aldersbestemt for å gjøre det bra i toppen, hvis ikke presterer vi ikke. Det gir ikke betalt på toppnivå med en gang, men på lang sikt vil det gjøre det. Vi må ha tålmodighet, så får vi bare tåle kritikk, sier hun.

Norge spiller neste EM-kvalifiseringskamp mot Malta i september.
Eliteserielagene Molde og Haugesund gikk begge videre til europaligakvalifiseringens andre runde torsdag. Brann derimot røk ut mot Shamrock, som er et lavere rangert lag.

Les også: 10 tips til månesyke filmelskere

Mer fra Dagsavisen