Slo tilbake etter utvisning – Maanum sikret uavgjort etter keepertabbe

Norges fotballkvinner rettet opp EM-fadesen mot England og spilte 1-1 i privatlandskampen fredag. Frida Maanum utnyttet en keepertabbe og utlignet, etter at Anja Sønstevold ble utvist.

Norge, som allerede hadde fått Anja Sønstevold utvist etter 72 minutter, kom seg gjennom med Frida Maanum. Da keeper bommet på klareringen, var Arsenal-spilleren på plass og sendte ballen i mål med ti minutter igjen.

Det var ikke helt ufortjent ut fra sjanser skapt, men overraskende ettersom England styrte kampen med én spiller mer.

– Jeg ble litt sjokket, egentlig. Jeg forventet ikke at jeg skulle få den sjansen. Det var mye glede, sa Maanum til NTB.

I pressesonen var en tydelig rørt Maria Thorisdottir, som fikk det hett rundt seg i sommerens 0-8-tap. Hun kom inn og stanget unna det meste de siste tjue minuttene.

– Den smellen vi fikk i EM, det er vanskelig å beskrive hvor vondt det egentlig er. For Maria som kommer inn her og trykker til … Du ser hvor mye det betyr. Det er veldig kult, sa Guro Reiten til NTB.

– En fantastisk moral

Anvendelige Rachel Daly sørget for 1-0 etter 33 minutter. Aston Villa-spilleren startet som spiss, men gikk ned som høyreback utover i kampen. Sønstevolds utvisning gjorde det tøffere, men Maanum fikset utligningen. Landslagssjef Riise så sitt lag gjøre en god defensiv jobb mot et antatt bedre lag.

Etter få avslutninger fra det engelske laget i første omgang kom det flere tidligere innlegg mot det norske forsvaret etter hvilen.

– At de begynner å gjøre noe de normalt ikke gjør, er en anerkjennelse for oss. Vi tar det som vår styrke som bryter opp spillet deres, sa Riise til NTB.

– I første omgang står vi veldig fint. De har ett skudd og målet i første omgang. Vi har veldig mange gode kontringer som med litt større presisjon kunne gitt oss noe mer.

Norge var farlige med avslutningen av blant andre Emilie Haavi, Guro Reiten og Lisa Naalsund. England hadde mye ball, men slet med å skape store sjanser før mot slutten av kampen.

Ellevill rekke

England, som stilte et redusert mannskap, var storfavoritter før kampen. Statistikken til regjerende europamesterne taler for seg:

England kom til kampen med 25 kamper under landslagssjef Sarina Wiegman uten tap. Med nederlenderen ved roret har det nå blitt 23 seirer og fire uavgjort. Målforskjellen er utrolige 125-7.

I Englands startellever mot Norge var det kun tre spillere som også startet i den brutale 0-8-kampen i EM: Daly, Millie Bright og Keira Walsh.

For Norge var det kun Ingrid Syrstad Engen og Reiten fra start som også startet i Englands nedsabling i juli.

– Vi er på riktig vei. Vi husker alle hva som skjedde sist vi møtte dem. Å få denne kampen her, var sinnssykt deilig. Jeg er skikkelig stolt av alle sammen. Vi viser karakter og innsatsvilje. Det er der nivået ligger, og er vi der, selv med ti spillere og klarer å score et mål, er det meste mulig, sa Reiten til NTB.

– Dette betyr mye for mange. Det er bare fotball, men for oss betyr det så uendelig mye, la hun til.

England vasket fram sjanse på sjanse mot slutten, men alle de ti norske spillerne banket ballen unna gang på gang i årets siste landskamp.