Fotball

Uefa lanserer nasjonsliga for kvinner

Det europeiske fotballforbundet (Uefa) opplyser at kvinnene vil få sin egen nasjonsliga fra og med høsten 2023.

Forbundet skriver i en pressemelding at det nye konseptet vil få betydning for kvalifiseringen til både EM, VM og OL.

«Med dette nye systemet blir hver eneste landskamp tellende, hvilket sikrer flere konkurransedyktige kamper og dermed en større sportslig og kommersiell interesse for landslagsfotball», skriver Uefa.

Nasjonsligaen vil hvert fjerde år ha betydning for hvilke tre land fra Europa som får delta i OL. Den første utgaven av turneringen avgjør hvilke to nasjoner, ved siden av OL-arrangør Frankrike, som får delta i sommerlekene i 2024.

Som hos mennene vil kvinnenes nasjonsliga bestå av et seriespill og omspillskamper om opprykk og nedrykk. De to finalistene i A-divisjonen vil bli OL-klare i tillegg til Frankrike, eller det tredjeplasserte laget om Frankrike selv tar seg til finalen.

Tre divisjoner

De 51 nasjonene på kvinnesiden i Fotball-Europa vil bli delt opp i tre divisjoner på samme måte som for herrene. A-divisjonen vil består av de 16 lagene med best Uefa-koeffisient. Deretter følger nye 16 lag i B-divisjonen, mens de resterende 19 havner i divisjon C.

På de to øverste nivåene skal deltakernasjonene deles inn i fire grupper på fire lag, mens det i C-divisjonen blir en femte gruppe med tre lag.

I gruppespillet møter samtlige lag hverandre borte og hjemme. Deretter spilles det cupkamper om nasjonsligatittelen eller opp- og nedrykk mellom de ulike divisjonene.

De fire gruppevinnerne i A-divisjonen skal spille om retten til å kalle seg nasjonsligavinnere. Finalekampene spilles som enkeltoppgjør.

Gruppevinnerne i divisjon B og C rykker opp til nivået over.

Uefa opplyser at nasjonsligaen vil vare fra høsten 2023 til våren 2024, før den ordinære EM-kvalifiseringen tar over. Den vil vare til høsten samme år.

Åtte rett til EM-sluttspillet

EM-kvalifiseringen spilles etter samme modell som nasjonsligaen. Også der deles nasjonene i tre nivåer – A, B og C – med samme antall lag i hver divisjon som i nasjonsligaen.

Hvor nasjonene plasseres i EM-kvalifiseringen, baserer seg på utfallet av nasjonsligaen.

Utfallet av EM-kvalifiseringen avgjør hvilke land som går direkte til EM-sluttspillet, hvilke land som sikrer seg retten til å spille omspillskamper og på hvilket nivå de ulike nasjonene starter den neste nasjonsligarunden.

De åtte beste nasjonene i A-divisjonen i kvalifiseringen går til EM-sluttspillet i 2025. Dersom vertsnasjonen ikke har sikret seg direkteplass, vil de uansett være garantert dette. Dersom arrangøransvaret er fordelt på flere nasjoner, kan maks to land få direkteplass i sluttspillet.

Lagene som ender på tredje- og fjerdeplass i A-divisjonen, møter gruppevinnerne og de tre beste gruppetoerne fra C-divisjonen i åtte utslagskamper. Vinnerne av disse dobbeltkampene går til andre runde av EM-omspillet.

Videre skal de fire gruppevinnerne og de to beste gruppetoerne i B-divisjonen trekkes mot de resterende to gruppetoerne og fire tredjeplasserte lagene i B-divisjonen. De seks vinnerne av disse møtene går også til andre runde av EM-omspillet.

I andre runden skal de gjenværende lagene trekkes mot hverandre i sju kamper. Vinnerne går til sluttspillet.

Mer fra Dagsavisen