Fotball

Blakstad har ventet lenge nok på EM-moroa

Norge sikret EM-billett i Julie Blakstads landslagsdebut. Først 810 dager senere får hun være med å innkassere belønningen med spill i EM i England.

Normalt går det trekvart år eller deromkring fra et lag sikrer sluttspillplass til moroa er i gang. Denne gang var ventetiden ett år, åtte måneder og ti dager. EM skulle vært arrangert i fjor sommer, men ble utsatt for å unngå kollisjon med mennenes koronautsatte EM og det koronautsatte Tokyo-OL.

– Det føles veldig deilig å være her nå. Det er strøkne forhold, og jeg begynner å kjenne på at det nærmer seg kamp, sier Blakstad til NTB.

20-åringen fra Ottestad har siden debuten mot Wales i oktober 2020 lagt på til 15 landskamper. Hun har også byttet ut Rosenborg-drakten med Manchester Citys og gjennomført sitt første halvår som englandsproff blant annet med to cupfinaler.

Stigende kurve

Kanskje er det ikke så dumt at EM ble utsatt ett år. På denne tiden i fjor hadde landslaget en fæl rekke bak seg med tre strake tap og 1-11 i målscore (blant annet den historiske 0-7-smellen i Nederland). Nå kommer laget til EM med fem strake seirer bak seg, med 13-3 i målscore.

– Vi har hatt en stigende kurve under EM-oppkjøringen. Vi møtte ganske god motstand i de siste kampene, og vi slo både New Zealand og Danmark. Det ga en følelse det er viktig å ta med seg inn i EM. Jeg er fornød med oppkjøringen, sier Blakstad.

Hun synes ikke det er rart at laget har tatt steg fra kamp til kamp,

Gunstig

– Jo mer man er sammen, desto bedre kjemi får man med lagvenninnene. Det har vært veldig gunstig for oss å få denne perioden der vi kan være lenge sammen. I løpet av et år er det ikke så ofte at vi opplever det. Med seier i de siste kampene går vi inn i EM med selvtillit.

Ingen i den norske troppen lar seg lure til å si at åpningskampen mot Nord-Irland blir grei skuring, heller ikke Blakstad.

– Nord-Irland er et lag vi bør slå både med tanke på våre EM-muligheter og ut fra nivå og ranking, men vi kommer ikke til å undervurdere dem. Vi er innstilt på at det kommer til å bli en tøff kamp, sier hun.

Torsdag vil høyresiden i nordirenes forsvar garantert få noen utfordringer fra Blakstad og Guro Reiten.

Mer fra Dagsavisen