Fotball

Nottingham Forest vant «milliardkampen» – rykket opp til Premier League

Nottingham Forest slo Huddersfield 1-0 og sikret med det opprykk til Premier League. Med opprykket kommer også en milliardsum inn i klubbkassa.

Opprykkskampen til Premier League er kjent som «fotballens mest lukrative» for laget som går seirende ut. Nottingham Forest kan nå vente seg en sum på snaue 2 milliarder kroner neste sesong.

Det er ligaens lukrative TV-avtale, samt reklameinntekter som gjør at selv de dårligst rangerte lagene tjener svært godt på å spille i den øverste divisjonen.

Nottingham Forest spilte sist i Premier League i 1998/99-sesongen. Da hadde de spilt der i fem strake sesonger. Nå er de tilbake i det gjeve selskap ledet av manager Steve Cooper. Et selvmål like før pause ble avgjørende mot Huddersfield.

– Jeg er så stolt av spillerne, trenerne og supporterne Vi har vært fantastiske denne sesongen og vi var uheldige som ikk egreide direkte opprykk, sa Nottingham-kaptein Joe Worrall til Sky Sports.

– Vi har ventet lenge på dette, fortsatte han.

Fra før har Fulham og Bournemouth sikret opprykk.

Huddersfield øynet opprykk etter at de i 2019 måtte ta turen ned, men måtte skuffet se opprykket ryke for denne gang.

Selvmål

Etter en jevnspilt første del av kampen kom det første målet etter 43 minutter. Levi Colwill forsøkte å klarere et innlegg fra Manchester United-utlånte James Garner, men ballen traff i stedet kneet og gikk i eget mål. Det var helt utakbart for Huddersfield-keeper Lee Nicholls.

Med 20 minutter igjen gikk Jonathan Hogg i bakken inne i feltet, men dommeren valgte i stedet å gi gult kort til Huddersfield-spilleren for filming. TV-bildene viste at det var kontakt, men videodømmingsverktøyet VAR endret ikke dommer Jonathan Moss’ avgjørelse.

Derfra og ut handlet det meste om å forsvare ledelsen for Nottingham Forest, noe de klarte og med det kunne juble vilt for opprykk.

Pengegalopp

I 2020 konkluderte revisjonsselskapet Deloitte med at de nyopprykkede lagene til Premier League den sesongen tjente mellom 1,6 og 3,2 milliarder kroner.

De numrene er noe senket i forbindelse med koronapandemien, men det er ventet at grunnsummen skal ligge tett på 2 milliarder. Flere faktorer vil være med på å øke den summen utover i sesongen som kommer.

Deretter vil de tjene mer om de holder seg i ligaen i årene som følger.

---

Kampfakta:

Engelsk opprykkskvalifisering menn søndag, mesterskapsserien finale:

Huddersfield – Nottingham Forest 0-1 (0-1)

Wembley, 80.019 tilskuere

Mål: 0-1 Levi Colwill (selvmål, 43).

Nottingham Forest rykker opp til Premier League fra neste sesong.

---

Mer fra Dagsavisen