Fotball

Kjelsås raser mot bynaboens opptreden i Taaje-saken: – Forholdet til KFUM er veldig dårlig nå

Kjelsås reagerer kraftig på KFUMs opptreden i saken om midtstopperen Jesper Taaje (23). Men begge parter står på sitt.

Kjelsås mener de er blitt ført bak lyset og føler seg rundlurt etter overgangen av Jesper Taaje fra HamKam til Obos-ligakollega KFUM, skrev Avisa Oslo onsdag. Bakgrunnen er at den talentfulle midtstopperen nylig inngikk det Kjelsås opplever var en bindende avtale med 2. divisjonsklubben. Noen dager senere ble han i stedet presentert som «Kåffa»-spiller.

«Da detaljene rundt terminerings- og overgangsavtalen med HamKam var klare foreslo Rein i en SMS til Taaje fredag 12. februar at de skulle møtes på Grefsen stadion mandag 15. februar for en offisiell signering av kontrakten. ‘Supert det’, svarte Taaje i en SMS til Rein. Avisa Oslo har fått sett meldingsutvekslingene. I denne perioden hadde Taaje allerede trent med klubben i fem uker», skriver avisen.

Helgen 13.–14. februar ble alt snudd på hodet. Plutselig var Taaje Kåffa-spiller.

Klokken 04.31 onsdag morgen la Kjelsås ut et innlegg på egen Facebook-side, der klubben går hardt ut mot det de mener er uholdbar oppførsel fra KFUM.

«Der Taaje har vendt oss ryggen, har KFUM gått bak vår rygg. KFUM med daglig leder og hovedtrener i spissen, har vist totalt mangel på etiske standarder. De visste godt at Kjelsås var en part i denne saken, og istedenfor å forhandle med oss, valgte de å gå rett på Taaje for å diskutere hans personlige betingelser og overtale han til å skifte fullstendig mening. De har påvirket han på en rå og kynisk måte. Det er helt sjokkerende for oss hvordan KFUM har opptrådt i denne saken», heter det blant annet i Facebook-posten.

Hovedpersonen selv, Jesper Taaje, ønsker ikke å kommentere saken ut over følgende:

«Kan bare si at jeg er sjokkert og utrolig skuffa av å bli hengt ut på den måten Kjelsås hengte meg ut på nett der. Sjokkerende. Beklager, men tror ikke jeg skal si så mye mer enn det akkurat nå…», skriver han i en SMS til Dagsavisen torsdag. Hans agent Krister Gundersen har foreløpig ikke besvart Dagsavisens henvendelse i saken.

– Trist sak

Sportslig leder Alexander Rein i Kjelsås legger ikke skjul på sin skuffelse i saken.

– Forholdet mellom KFUM og Kjelsås er veldig dårlig akkurat nå. Vi er veldig overrasket. Det hadde vi vært uansett hvilken klubb som hadde oppført seg sånn, men vi er kanskje spesielt overrasket fordi det er KFUM, av to årsaker: Den ene er den gode relasjonen vi har hatt i alle år, og den andre er at KFUM har vært veldig tydelig på sitt verdigrunnlag som klubb. Det stemmer dårlig overens med hvordan de har opptrådt i denne saken. Samtidig, dette er én enkelt sak. Vi kan tilgi, vi. Men da vil vi gjerne ha gode forklaringer på hvorfor ting ble som de ble. Det føler vi ikke at vi har fått så langt, sier sportslig leder Alexander Rein i Kjelsås til Dagsavisen.

– Dette er en trist sak, det mener jeg er viktig å si. Vi er veldig overrasket over at den utviklet seg slik den har gjort, legger han til.

Daglig leder Thor-Erik Stenberg i KFUM deler ikke Kjelsås-lederens syn. Han reagerer på utspillet fra Kjelsås.

– Jeg går ikke ut og påstår at vi har gjort alt rett. Dette er en krevende overgangssak med mange parter involvert. Det har vært litt uklart hvilke parter som har rettigheter og ikke i saken. Men casen for oss er som følger: I fjor sommer hadde Jesper Taaje et halvt år igjen av kontrakten med Kjelsås. Vi var da i dialog med agenten hans og Taaje selv om muligheten om å komme hit til KFUM 1. januar. Det var det interesse for, men så fikk han tilbud om en kontrakt i HamKam og dro dit. Det hadde vi ingen problemer med, innleder han til Dagsavisen.

– Deretter kom termineringen med HamKam, og vi registrerte at Jesper skulle til Kjelsås. I hvert fall var det inntrykket vi fikk via mediene. Han virket «happy» med det, og med å få studere i Oslo. Det forholdt vi oss da til. Akkurat da hadde ikke vi tenkt tanken om at han skulle komme til oss, fortsetter han.

– Så solgte vi Mansour Gueye til Sogndal. Vi hadde en liste med potensielle erstattere, men der sto ikke Taajes navn. Vi arbeidet med å finne erstatter, sjekket ut en del andre spillere, men uten å få napp.

Spilleren sa at han helst ville til Kåffa.

—  Thor-Erik Stenberg, KFUM-leder

Stenberg sier det er spilleren, via sin agent, som initierte kontakten med KFUM. Ikke motsatt.

– Helt overraskende fikk vi en henvendelse fra agenten til Taaje. Som sier at spilleren ville til oss, og at han ikke hadde signert noen andre avtaler. Og vi fikk beskjed om at spilleren sa at han helst ville til Kåffa. Med henvendelsen til agenten, ønsket vi å undersøke hva realiteten var. Taaje var det beste alternativet vi kunne få. Da sjekket trener Jørgen Isnes situasjonen med Kjelsås-treneren. Var det greit at vi tok en prat med Taaje? Da var svaret at nei, det gikk jo ikke. Taaje var Kjelsås-spiller. Vi meldte om dette til spillerens agent, men agenten sto på at han var fri til å forhandle med hvem han ville.

Reagerer

Kåffa-lederen sier neste steg var å forhøre seg med fotballforbundet.

– Vi skjønte at situasjonen var uoversiktlig. Vi sjekket derfor saken nøye med både NFF og rådgivere vi har rundt oss, om jusen i dette med tanke på hvem som reelt hadde rettighetene på spilleren og var part i saken. Vi fikk da klare tilbakemeldinger på at det var HamKam som hadde rettighetene på spilleren, forklarer Stenberg.

– HamKam bekreftet så at «ja, han er vår spiller». Vi fikk OK fra dem til å snakke med spilleren. Og med godkjenningen fra HamKam, ringte vi spilleren. Han sa at han ønsket å komme til Kåffa.

I Kjelsås var oppfatningen en annen.

– Vi ringte styrelederen i Kjelsås, fordi vi skjønte at dette kom til å bli vanskelig for dem og ville unngå misforståelser rundt dette. Reaksjonen derfra var at «Taaje er Kjelsås-spiller». Da er det en prosess som pågår, der vi har mye dialog med Kjelsås. Men vi sjekker ut at det er HamKam vi må snakke med. Taaje hadde ikke skrevet under på noe med Kjelsås. Vi gjør nødvendige avtaler med HamKam og spilleren, og sender det over til fotballforbundet. De godkjenner alt. Alt er gjennomgått som det skal, og Taaje blir Kåffa-spiller, sier Stenberg.

Han peker på Taajes vurdering i saken:

– Hele saken handler om en spiller som ombestemmer seg, og ønsker seg til en annen klubb enn hva han muntlig har sagt at han ønsker. Det at spiller ombestemmer seg rundt klubbvalg, er ikke så uvanlig i fotballen, påpeker Stenberg.

KFUM-lederen er ikke nådig over bynaboens utspill i sosiale medier.

– Så må jeg jo si dette, i forbindelse med det FB-innlegget Kjelsås kom med på onsdag: Jeg mener det er langt over streken av hva som er akseptabelt å si og gjøre mot en annen klubb, men ikke minst mot en ung spiller. Det er ikke bare ufint, men rett og slett ikke akseptabelt med den ordlyden de la opp til der og de påstandene de kom med. Det ble blant annet skrevet at vi forsøkte å manipulere spillere. At vi påvirket ham på en rå og kynisk måte. Det har vi ikke gjort. Det var spillerens valg, via agent, å henvende seg til oss.

– Vi tar sterkt avstand fra ordbruken. Det er ikke i nærheten av den virkelighetsoppfatningen vi har av situasjonen. Dette burde Jesper ha vært spart for. Han har klønet det litt til for seg selv, men fortjener ikke dette. Og vi kjenner oss ikke igjen i hvordan vi kjenner denne spilleren og hvordan han som person beskrives, sier Stenberg.

– Så registrerer vi at Kjelsås etter hvert endret ordlyden på den første delen av innlegget sitt. Det var voksent gjort, fortsetter han.

Videresalg

– Kjelsås mener at de potensielt kan ha gått glipp av en mulig prosentandel av et videresalg av Taaje?

– I samtaler med styreleder i Kjelsås ga vi tilbud om en avtale på ti prosent ved et eventuelt videresalg. Det takket de etter hvert nei til.

– Hvorfor?

– Vi hadde ønske om at vi da kunne gå ut og si at vi var forlikt i saken. At alle parter hadde funnet en avtale man var fornøyd med. Tilbudet var der, men de takket nei til det.

– Er det fortsatt en mulighet for at dere vil tilby dem prosenter av et eventuelt salg?

– Nei. Overgangen er gjennomført. Men Kjelsås tjener penger på denne overgangen via sine avtaler med HamKam fra tidligere.

– Hva gjør denne saken med forholdet mellom KFUM og Kjelsås?

– Fra vår side er vi ferdig med denne saken nå. Vi har ingen problemer med å møtes til kappestrid på banen og eventuelt en kaffe utenfor banen. Dette er en konkret sak der vi er uenige, men i det store bildet jobber vi som Oslo-klubber for å skape gode idrettsopplevelser for befolkningen i byen vår.

– Vi har forsøkt å gjøre dette etter regelboka. Det er en vanskelig sak, men vi har ikke opptrådt på en måte vi mener er klanderverdig, sier KFUM-lederen.

Kjelsås-leder Rein svarer følgende på Stenbergs kritikk til Facebook-innlegget:

– Vi har ikke hatt noen intensjon om å henge ut personen Jesper. Vi har hele tiden hatt fokus på at vi ikke skulle ta person, men saken. Der lærer vi også. Men vi har ønsket å fortelle vår versjon, og i den saken har spilleren vært en delaktig part. Vi har grunn til å tro at fellende dom i Voldgiftsnemda ville ført til langvarig utestengelse av spilleren. Hensynet til Jesper veide tungt da vi valgte å ikke prøve saken der. Det ville blitt en stor belastning for Taaje, og han kunne i tillegg ha blitt utestengt. Det ønsket vi ikke.

Fant ingen løsning

Han håper spilleren ikke er den som har hovedansvaret for situasjonen som har oppstått.

– Vi er veldig skuffet over at Jesper gjorde den vendingen. Nå har vi fortalt hvordan vi opplevde saken. Men hvis det er andre enn ham som har hatt regien og dratt i trådene – da er det egentlig veldig gledelig. Vi håper nesten at det er det som har skjedd. Per nå er det eneste vi kan si er at vi er skuffet. Det er en spiller og gutt vi er veldig glade i, så det er klart det er knyttet mye følelser til at han gjorde denne vendingen. Han må selvsagt eie sin rolle i saken, men vi er helt sikre på at dette hadde løst seg smertefritt hvis KFUM hadde opptrådt på en ryddig måte, sier Rein.

Kjelsås-lederen bekrefter at det ble forsøkt funnet en avtale med Kåffa.

– Det stemmer at vi prøvde å finne en løsning. Løsningen som ble presentert fra KFUM var imidlertid langt unna det vi mener vi hadde hatt rett på, med tanke på det som ville vært situasjonen hvis vi var i forhandlingsposisjon og kunne ta markedspris for Taaje. Da tenker jeg på både det vi ville ha sittet igjen med nå, men også på videresalg i framtiden. Vi følte ikke at KFUM nærmet seg oss i det hele tatt. Vi har hele tiden forsøkt å finne en løsning, men utspillet fra Kåffa var langt unna det vi så for oss, sier Rein.

KFUM har vært veldig kyniske. Det står vi inne for.

—  Alexander Rein, Kjelsås-leder

– Vi prøvde jo å snakke sammen for at det ikke skulle bli en slik sak i mediene, som det nå er blitt. Vi ønsket en minnelig løsning. Men vi har valgt å ikke gå til Voldgiftsnemnda i NFF. Det ville blitt en stor belastning for Taaje, og han kunne i tillegg ha blitt utestengt. Det ønsket vi ikke, fortsetter Rein.

– KFUM sier at dere ble tilbudt ti prosent av et eventuelt videresalg?

– Det stemmer ikke. Det (ti prosent) er et høyere tall enn det vi ble forespeilet, svarer Kjelsås-lederen.

Om Kåffa-lederens konkrete kritikk mot formuleringene i Facebook-innlegget, sier Rein følgende:

– Det er viktig å si at som vi opplevde det, så har KFUM vært veldig kyniske. Det står vi inne for. Har de en annen forklaring, må de gjerne komme med den. Det har de ikke gjort hittil.

HamKam-svar

Forholdet til HamKam er ikke påvirket av saken, beretter Kjelsås-lederen.

– Vi har en god dialog med HamKam. Vi har ingen grunn til å tro at de har påvirket denne situasjonen. Så vidt oss bekjent, har HamKam gitt KFUM all mulighet til å sjekke med oss hvordan prosessen lå an, sier han.

HamKam-sportssjef Espen Olsen sier til Hamar Arbeiderblad at han informerte KFUM om at de hadde en enighet med Kjelsås, før de satte i gang med overgangsforhandlinger for spilleren.

Vi ble enig med Kjelsås, men så ville ikke Jesper dit.

—  Espen Olsen, HamKam-sportssjef

– Vi ble enig med Kjelsås, men så ville ikke Jesper dit. Da ble vi enige med KFUM istedenfor. For oss er ikke dette noen sak. Jesper studerer i Oslo, og hadde et ønske om å få slippe pendlingen til Hamar. Nå gikk han til en konkurrent av oss, og da er det naturlig at vi får en overgangssum, sier Olsen til HA-sporten.

Sportssjefen bekrefter at HamKam sendte undertegnet overgangsdokumentasjon til Kjelsås.

– Men så er det opp til spilleren selv å avgjøre. Vi fikk aldri de signerte papirene sendt i retur, og all den tid Taaje ikke signerte for Kjelsås, har de dokumentene null verdi. Vi vil helst ha minst mulig innblanding i dette, sier han.

– Har HamKam ren samvittighet i denne saken?

– Ja, definitivt. Han hadde jo ikke skrevet under for Kjelsås. Vi sjekket status med både forbund, KFUM og Kjelsås, sier HamKam-lederen til HA-sporten.

Taaje bekreftet til Avisa Oslo onsdag at tilbudet fra KFUM dukket opp i tolvte time – et tilbud 23-åringen mente var for godt til å avslå.

– Det er ikke sånne ting man kan forutse alltid. Ja, jeg har forståelse for at de kan være frustrerte i Kjelsås. De forventet at jeg skulle spille der. Det har jeg ikke et problem med å se, sa Taaje til avisen.

– Bør skremme mange

Etter å ha lest KFUM-lederens uttalelser i saken, ønsker Kjelsås-leder Rein å kommentere ytterligere:

«Vi observerer at Stenberg og KFUM forklarer at saksgangen i denne overgangen slettes ikke er uvanlig i fotball-Norge. Slike uttalelser bør skremme mange», skriver han i en e-post til Dagsavisen.

Kjelsås mener i tillegg at KFUM burde ha gjort ting i en annen rekkefølge.

«KFUM ved Stenberg ringte vår styreleder etter at de hadde blitt enig om personlige betingelser med Taaje. Da hadde han skjønt at de var kommet feil ut av hoppkanten, men skaden var jo allerede skjedd. Etter det bare duret de på videre uten noen interesse for dialog. Det var også vi som tok initiativ til å prøve å finne en løsning etter de hadde gått ut i mediene hvor de presenterte Taaje som KFUM-spiller», skriver Alexander Rein.



Mer fra Dagsavisen