Camara utsatt for rasisme i Sandefjord

Ousmane Camara fikk slengt nedsettende ord etter seg da han kom inn som innbytter for Vålerenga søndag kveld.

Av Reidar Sollie og NTB

Daglig leder i Sandefjord, Espen Bugge Pettersen, bekrefter episoden overfor Eurosport.

– Vi har tatt fatt i saken, snakket med Vålerenga og beklaget hendelsen og vedkommende vil ikke få adgang til Sandefjord stadion igjen, sier Bugge Pettersen til Eurosport.

Vålerenga ledet 3-0 da Camara kom inn like før slutt. 

Vakt

Tilropene skal ha kommet fra en vakt som var tett på spillerne. Han er en del av Sandefjord Fotballs frivillige apparat. Det skal ha vært Johan Lædre Bjørdal som tok affære fra benken da han hørte tilropene.

– Det er helt uforståelig at det skjer. Sånn er det dessverre. Vi kan ikke gardere oss mot hva enkeltmennesker ytrer, men vi kan i hvert fall gardere oss mot at de kommer tilbake, sa Sandefjord-lederen, som også sa at personen bak ytringene hadde bekreftet hva vedkommende ropte mot VIF-spilleren.

Vakten har innrømmet å ha ropt «apekatt» til 21 år gamle Camara.

Svarte med Mandela

Vålerengas angrepstalent har på Instagram lagt ut et bilde av et hjerteformet norsk flagg. Til bildet skriver Camara følgende:

«Ingen mennesker blir født til å hate andre mennesker på grunn av hudfarge, bakgrunn eller religion. Mennesker må lære å hate, og om de kan lære å hate, kan de lære å elske. Kjærlighet kommer mer naturlig til hjertet enn det motsatte».

Med det viser han til et kjent sitat fra Nelson Mandela.

Aksjon

Denne helgen har hele norsk fotball hatt en samstemt kampanje mot rasisme der samtlige spillere har båret armbind for aksjonen #stopp.

– Veldig trist at dette skjer igjen. Det viser bare hvilket behov det er for å holde fanen høyt og øke bevisstheten rundt dette, sier tidligere VIF-spiller Freddy dos Santos, som er engasjert som prosjektleder i Norsk Fotball for denne aksjonen.

Aksjonen ble satt i gang etter at toppscoreren i Eliteserien, Amahl Pellegrino, ble utsatt for rasistiske tilrop for to uker siden. Søndag kveld la han ut denne meldingen på Twitter etter å ha fått med seg uttalelsene til Sandefjord-sjefen:

«Espen Bugge Pettersen, sportsdirektør med store bokstaver. Da har vi lært, og nå er endelig lista lagt! Mye kjærlighet til deg, Ousmane Camara. Vi støtter deg».

Den vikrigste kampen

Vålerenga-kaptein Jonatan Tollås Nation har på Instagram lagt ut et bilde av Vålerenga-laget tatt før avspark. Der holder flere av dem plakater med slagordet «#StoppRasismen».

«Deilig med tre poeng, men vi tapte den viktigste kampen i dag», skriver han som kommentar til bildet.

Norges Fotballforbund og flere andre klubber i Eliteserien og 1. divisjon har i sosiale medier lagt ut støttemeldinger til kampen mot rasisme.

 

Vil du høre mer om fotball fra hovedstaden? Trikkeligaen er en podkast fra Dagsavisen om oslofotball. Den kan høres på Apple Podcasts her, på Spotify her, eller der du vanligvis finner podkaster. I tillegg kan du høre den i spilleren under: