FIFA-president Sepp Blatter ser ikke bort fra at fotball-VM i 2022 kan komme til å kollidere med vinter-OL. FOTO: ARND WIEGMANN/REUTERS/NTB SCANPIX

Åpner for VM midt under OL

Dette er slett ingen aprilspøk: VM-finalen i fotball i Qatar i 2022 kan bli spilt samtidig som innspurten i herrestafetten på ski i vinter-OL.

Det er en av verdens mest innflytelsesrike idrettsledere, FIFA-president Sepp Blatter, som åpner for at fotball-VM og vinter-OL i 2022 kan arrangeres samtidig. Det har fått hovedkvarteret til Den internasjonale olympiske komité, IOC, til mildt sagt å frese i sine polerte marmorfasader i Lausanne. IOC-president Thomas Bach raser, og er ikke i tvil om at idretten som sådan vil bli den store taperen hvis FIFA ikke kommer til fornuft og holder seg langt, langt unna tidsrommet vinterlekene skal arrangeres i.

Bedre internt klima blir det kanskje ikke mellom IOC og FIFA at nettopp Sepp Blatter gjennom sin posisjon også bekler et av IOC-setene i Lausanne.

FIFA har for lengst antydet at fotball-VM i Qatar må spilles enten i november/desember eller i januar/februar. Hvis det siste alternativet blir valgt, blir det kollisjon og konflikt med vinteridrettsforbundene. Og Sepp Blatter mer enn antyder nå at hans organisasjon kan gå for et VM i januar/februar samtidig med vinterlekene.

- Men det er helt klart at jeg som medlem i Den internasjonale olympiske komité vil være motstander av at fotball-VM arrangeres på samme tidspunkt som OL om åtte år. Men det er et faktum at det er flertall for det innad i FIFA, sier han til nettstedet insidethegames.biz om tanken om et VM i januar/februar 2022 er skrinlagt for godt eller ikke.

At Sepp Blatter mer enn antyder at hans mening kan komme til kort ved en eventuell beslutning i FIFA, ligger det an til et lurveleven mellom idrettens to største og mektigste organisasjoner, IOC og FIFA.

 

- Ingen vinnere

IOC-president Thomas Bach har allerede vært ute og sagt at det ikke blir noen vinnere hvis internasjonal idrett stiller seg slik at OL og fotball-VM kolliderer i 2022.

- Det er i første rekke publikum over hele verden som vil tape på en kollisjon mellom to så store begivenheter. De må da dele oppmerksomheten sin mellom fotball-VM og OL, og det er ikke bra, hevder Bach.

Han sier at dette er dårlig også for noen av de store sponsorene som er felles for både IOC og FIFA:

- Det vil være helt håpløst å håndtere disse to storarrangementene på samme tid. Derfor vil det ikke bli noen vinnere om så skulle skje, bare tapere, sier han.

 

Ikke sannsynlig

Insidethegames har vært i kontakt med noen av de største sponsorene, som Coca-Cola og Visa, og ingen av dem tror det er særlig sannsynlig med en kollisjon mellom fotball-VM og OL.

Årsaken til at det i det hele tatt er blitt en problemstilling er at det er altfor varmt i Qatar i juni og juli til å spille fotball på den tida da fotball-VM vanligvis blir arrangert. Det er nødvendig å endre tidspunktet hvis VM i det hele tatt skal kunne gå i Qatar.

Blatter, som vil trekke seg som fullverdig IOC-medlem i 2016, lovet i november i fjor at FIFA ikke ville legge VM til januar og februar. Den gangen sa han det ville vært totalt respektløst overfor den olympiske familien.

Men nå kan enden på visa bli akkurat det.