Sport

Klart for superduell på sykkelsetet – stjerne kan klare noe ingen har gjort på 50 år

Nesten et halvt århundre er gått siden tre av sykkelsportens såkalte monumenter ble vunnet av samme rytter. Søndag kan wonderboyen Mathieu van der Poel klare nettopp det.

Den nederlandske superstjernen har ferske og prestisjetunge seirer i Ronde van Vlaanderen og Paris-Roubaix i beltet. Søndag står Liege-Bastogne-Liege for tur.

Skulle van der Poel vinne også der, blir han den første rytteren siden 1975 som vinner tre monumenter i samme sesong. For 49 år siden sto den belgiske legenden Eddy Merckx for den prestasjonen.

Milano-San Remo og Lombardiet rundt er de to siste av sykkelsportens fem monumenter. Merckx gikk i 1975 til topps i det førstnevnte rittet, samt Paris-Roubaix og Liege-Bastogne-Liege.

Pogacar utfordrer

Van der Poel jakter en annen seierskombinasjon, og må i tillegg belage seg på knalltøff konkurranse på de 259 kilometerne i Belgia søndag. Slovenske Tadej Pogacar har planer om å gjøre livet surt for den nederlandske verdensmesteren.

– Å møte Mathieu kommer til å bli en tøff kamp. Selv om jeg sannsynligvis klatrer bedre enn ham, føler jeg at han er i stand til å vinne, sier Pogacar.

Det siste er et av de store diskusjonstemaene foran søndagens ritt. Kan storvokste van der Poel vinne Liege-Bastogne-Liege, med alle rittets tøffe stigninger?

Enkelte eksperter har pekt på at nederlenderen vil få trøbbel med å henge med Pogacar, som veier mindre, i bakkene. Samtidig virker lite å være helt umulig for van der Poel.

Etter seieren i Paris-Roubaix reiste nederlenderen til varmen i Spania for å forberede seg til kraftanstrengelsen som venter søndag. I Benidorm har han kunnet forberede seg i ro og fred.

Les også: Van der Poel sikret andre strake Paris-Roubaix-triumf: – I en helt egen liga

Oppvarming til tourer

Mens van der Poel har konkurrert mye de siste ukene, har Pogacar gjort ting annerledes. Han bruker søndagens ritt til å forberede seg på starten i nær forestående Giro d'Italia.

Sloveneren sikter seg også inn på start i Tour de France. Kombinasjonen Giro-Tour er en stor utfordring, som ikke mange har mestret til fulle tidligere.

– Jeg har brukt tid i høyden for å forberede meg til Giroen. Formen min er god, og jeg er utålmodig etter å konkurrere igjen, sier Pogacar.

Det har slått gnister de fleste gangene van der Poel og Pogacar har møtt hverandre, spesielt under Ronde van Vlaanderen. Van der Poel vant i 2022, før Pogacar tok en solid revansje i 2023.

Les også: Storfavoritt Van der Poel overlegen i Flandern rundt: – Handlet om å overleve

Mer fra Dagsavisen