Sport

Bisletthelten Henry Rono er død: Alkohol og hjemløshet

Den tidligere kenyanske friidrettsstjernen Henry Rono døde torsdag, 71 år gammel. Det ble et turbulent liv.

Henry Rono i aksjon på Bislett Stadion. Foto NTB / NTB
Oslo 19780628. Henry Rono fra Kenya i aksjon løp under friidrettsstevnet på Bislett Stadion. Han satte ny verdensrekord på 3000 m under Bislett Games. Foto NTB / NTB
Publisert Sist oppdatert

Det er friidrettsforbundet i Kenya som opplyser om Ronos bortgang.

Rono var i flere tiår en av verdens største løperstjerner. I 1978 satte han verdensrekord på 3000 meter på Bislett stadion.

Samme år ble det også verdensrekorder på 3000 meter hinder, 5000 og 10.000 meter. Rekorden hans på hinder, som lød på 8.05,4, sto helt fram til 1989.

Alle fire nevnte rekordene ble satt i løpet av 81 eventyrlige dager.

På besøk i Oslo

Idrettshistoriker og forfatter Thor Gotaas kjente Rono personlig. Den kenyanske løperlegenden var flere ganger på besøk hjemme hos ham på Korsvoll i Oslo.

– Jeg så ham på Bislett i 1978 da han løp på 7.32 på 3000 meter og satte verdensrekord. Det var en enorm opplevelse, sier Gotaas til NTB.

– Han var ydmyk, husket godt og levde for løping. Samtidig begynte han å drikke og ble hjemløs utover i 1980-årene. Han bodde på herberger og hos venner og dro rundt i USA, legger han til.

Etter hvert kuttet Rono ut alkoholen og trente seg opp igjen som løper. Han deltok da i veteranklassene.

Tross sin enorme karriere konkurrerte Rono aldri i OL. Hjemlandet Kenya boikottet sommerlekene i 1976 og 1980. I 1984 var han ikke lenger aktiv. Dermed ble den olympiske drømmen aldri noen realitet.

– Han var et enormt talent som hadde enda mer inne. Wilson Kipketer var tremenningen hans, og Henry var barnevakt for ham. En veldig sympatisk type som også hadde humor. En bohem på sin måte, sier Gotaas.

Nevnte Kipketer var mannen som kjempet mange dueller med Vebjørn Rodal på 800 meter.

Thor Gotaas hadde besøk av Henry Rono hjemme på Korsvoll.
Thor Gotaas hadde besøk av Henry Rono hjemme på Korsvoll.

Feilaktig arrestert

I 1981 løp Rono inn til ny verdensrekord på 5000 meter i Knarvik utenfor Bergen. Tiden lød på 13.06,2. Historien vil ha det til at han skal ha drukket tett kvelden i forveien.

I selvbiografien «Olympic dream», som kom ut i 2007, forteller friidrettslegenden Rono inngående om kampen han kjempet mot alkoholisme etter at karrieren var over.

Boken inneholder også historien om da Rono i 1986 ble pågrepet og feilaktig anklaget for å ha ranet seks banker i den amerikanske delstaten New Jersey.

Livet fikk også en vanskelig start i fattige kår i hjemlandet. Etter en ulykke da han var to år, trodde legene at han aldri ville gå igjen. Det ble en mange hindringer på veien mot å realisere drømmen om å bli idrettsstjerne og lærer.

Lærer ble han imidlertid også i amerikanske Albuquerque.

Berg-og-dalbane

– Jeg er en alkoholiker, men jeg har vært edru de siste syv årene. Jeg tror jeg har vunnet tilbake min verdighet og min plass i samfunnet, da 56 år gamle Rono i et intervju med Det internasjonale friidrettsforbundet i 2008.

– Jeg har vært på toppen av det høyeste fjellet og deretter ned til bunnen av verden. Når jeg ser meg tilbake, kan jeg huske hva som skjedde i 1978, men de neste åtte årene er mer eller mindre blanke, fortstatte han.

Rono gikk torsdag bort etter å ha vært innlagt på sykehus i Kenyas hovedstad Nairobi de siste ti dagene, skriver forbundet.

Han har de siste årene vært bosatt i hjembyen Kiptaragon.

Powered by Labrador CMS