Sport

Olympisk stuepike. 34 nye positive prøver i OL-bobla

Her kommer den kinesiske stuepiken som skal rengjøre rommene på OL-hotellene. Hvite kjeledreser er blitt OL-antrekket anno 2022.

Mandag reiser det andre norske charterflyet med utøvere til Beijing. Inkludert langrennslandslaget for menn. De skal til fjellandsbyen Zhangiakou der nordiske grener skal avvikles i opp mot 1800 meters høyde.

12 grader på rommet

De svenske skiskytterne har bodd der noen dager, og klaget tidlig på forholdene.

– 12 varmegrader på det meste om natta og toalettet gikk tett, meldte Sebastian Samuelsson ifølge Aftonbladet.

Utenfor hotellene vrimler det av OL-arbeidere, frivillige og ansatte. Stuepikene som de kalles, betjeningen som skal rengjøre og desinfisere rommene, kommer i heldekket utrustning for å unngå smitte. I solskinnet i Zhangiakou svinger det fra null grader på dagtid til minus 20 om nettene.

Maten serveres ved at roboter leverer ferdigmat på døren.

Polen hardt rammet

Søndag ble det registrert 34 nye smittetilfeller av de ankomne til OL, 13 av dem var aktive utøvere, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Og nå er det ikke bare norske medaljekandidater som er rammet. Polens Natalia Maliszewska er medaljekandidat i kortbaneløp på skøyter og er den åttende polske utøveren som er smittet.

Og søndag ble det også klart at verdens beste kvinnelige skihopper i vinter, østerrikske Marita Kramer har testet positivt før avreise. Det medførte at hele det østerrikske laget trakk seg fra søndagens verdenscuprenn i Willingen.

Strengere testgrenser

Nå strømmer det på med OL-deltakere til Beijing, og det er knyttet stor spenning til om smitten vil eksplodere. For kinesiske myndigheter har strengere testgrenser enn i Europa.

Ett eksempel er den svenske langrennsløperen Leo Johansson, som tidligere har hatt korona, men som leverte seks negative tester før avreisen. Han var med den norske charteret fra Gardermoen sist torsdag, men testet positivt ved ankomst Beijing.

– Det er en dialog med IOC om testgrensene. Her fanges det tydeligvis opp spor av tidligere koronasmitte, kanskje den såkalte CT-verdien er for lav, sier den svenske sjeflegen Jakob Swanberg til Aftonbladet.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen







Mer fra Dagsavisen