Fotball

Xavi tar over Barcelona – skrev under for to og et halvt år

Xavis treneransettelse i Barcelona ble omsider gjort offisiell natt til lørdag. Klubblegenden har inngått en kontrakt ut 2023/24-sesongen.

Xavi er klar som trener for Barcelona. Her fra 2015 da han ga seg som spiller i klubben. Foto: Manu Fernandez / AP / NTB

Oppdatert med bekreftelse

Xavi kommer inn som permanent erstatter for sparkede Ronald Koeman. Barcelona  opplyserat 41-åringen blir presentert for publikum på Camp Nou mandag.

Allerede i 12-tiden fredag gikk Al Sadd ut med en pressemelding om at klubben hadde blitt enig med Barcelona om en kompensasjon for å fristille Xavi fra kontrakten. Spanjolen har vært i det qatarske laget de siste seks årene – først som spiller og deretter trener.

En bekreftelse fra Barcelona lot imidlertid vente på seg. Kilder i den spanske storklubben fortalte flere medier at en avtale med Al Sadd ikke var i boks slik det ble framstilt i Qatar. Først klokken 1.45 lørdag var Xavi-ansettelsen offisiell.

– Xavi informerte oss for noen dager siden at han vil dra til Barcelona. På grunn av den kritiske situasjonen hjemklubben hans går igjennom, forstår vi valget og vil ikke stå i veien, sier Al Sadd-direktør Turki Al-Ali.

Legende

Den tidligere midtbanegeneralen har legendestatus i Barcelona. Han spilte 767 kamper for katalanerne og var med på å hanke inn 25 trofeer mellom 1998 og 2015.

Xavi har ikke lagt skjul på drømmen om å kunne trene Barcelona. Han ble allerede i fjor sommer koblet til jobben, men da ble mer erfarne Koeman foretrukket av klubbens daværende ledelse.

Nå får Xavi ansvaret for å gi Barcelona et løft. Laget ligger på niendeplass i La Liga med kun 16 poeng etter elleve kamper.

– Jeg har veldig lyst til å komme hjem, sa Xavi til Mundo Deportivo onsdag mens forhandlingene pågikk mellom Barcelona og Al Sadd.

Han har kun én trenerjobb å vise til siden han la opp som spiller i 2019. I vår vant Xavi seriemesterskapet i Qatar.

Koeman fikk sparken i Barcelona i timene etter 0-1-tapet for Rayo Vallecano sist uke.