Ødegaard sentral da Arsenal ga bynabo Tottenham juling i London-derbyet

Arsenal satte ut i 100 fra start og sikret tremålsledelse mot Tottenham til pause. Son Heung-min reduserte i 2. omgang, men Arsenal vant komfortabelt 3-1.

Martin Ødegaard, som ble matchvinner mot Burnley sist helg, var involvert i åpningsmålet. I det 12. minutt fant han Bukayo Saka på høyrekanten. Han dro av en Tottenham-spiller, slo lavt inn foran mål og fant Emile Smith-Rowe, som trillet ballen i mål.

Smith-Rowe serverte Pierre-Emerick Aubameyang kvarteret senere, mens Saka sørget for 3-0 til pause. Tottenham våknet noe etter pause, men Sons redusering var langt ifra nok, og Arsenal sikret tre poeng i London-derbyet.

De røde fra London fikk en fryktelig start på sesongen. De tapte 0-2 for nyopprykkede Brentford i åpningskampen og gikk på 0-2 mot Chelsea og 0-5 mot Manchester City i rundene etter. Søndagens seier er derimot Arsenals tredje strake i ligaen, og onsdag tok de seg videre i ligacupen med 3-0 mot Wimbledon.

– Vi har hatt en litt trå start på sesongen, men slår tilbake med tre seirer. Så nå er vi virkelig med igjen, sa Ødegaard til TV 2.

– Vi var besluttsomme, hadde mye energi og god kvalitet. Jeg nøt det. Jeg ser at spillerne har troen på det vi gjør. De har kvalitetene som skal til, sa manager Mikel Arteta til BBC etter kampen.

– Var ikke gode nok

For Tottenham har det gått andre veien. Etter tre strake 1-0-seire, inkludert mot City i åpningsrunden, står de nå med tre 1-12 og null poeng de siste tre ligakampene.

– Vi var ikke gode nok, og Arsenal hadde en god kamp. Det er alltid vanskelig når man havner under tidlig, og vi klarte ikke å kontrollere kampen, sa Tottenham-manageren Nuno Espírito Santo til BBC.

– Jeg skal være ærlig. Når du har en kampplan, må du ta de riktige avgjørelsen når du tar ut laget. Jeg tar ansvaret fordi valgene ikke ble rett. Jeg vil ikke nevne enkeltspillere, men kampplanen og spillerne på banen stemte ikke overens, sa han til Sky Sports.

Kontring

Arsenal presset på fra start søndag, og allerede før Smith-Rowes scoring hadde de hatt flere gode muligheter.

Ikke lenge etter scoringen var Ødegaard igjen involvert i en god Arsenal-mulighet. Han og Saka kombinerte, før sistnevnte slo ut til Thomas Partey like utenfor 16-meteren. Avslutningen ble stanset av keeper Hugo Lloris.

Son kom til en gode mulighet for å utligne for Tottenham midtveis i omgangen, men i stedet var det igjen Smith-Rowe som hadde avgjørende involveringer i det 27. minutt. På venstrekanten fikk han ballen av Pierre-Emerick Aubameyang, dro seg framover og slo ut igjen til franskgaboneren, som trygt satte ballen i lengste hjørne.

Og det stoppet ikke der. Seks minutter senere rotet Harry Kane bort ballen midt på Arsenals banehalvdel. Arsenal takket for det med å levere en glitrende kontring der Saka til slutt dro med seg ballen inn i feltet. Der kranglet han seg gjennom Tottenham-forsvaret og satte ballen trygt i hjørnet.

Kane var nær ved å sette en viktig reduserring før pause, men hodestøtet etter et hjørnespark gikk utenfor mål.

Klasseredning

De hvitkledde ga likevel ikke opp. Etter at Arsenal fortsatte presset de første fem minuttene, kom også Tottenham til en rekke sjanser i 2. omgang. Blant annet var Kane nær scoring flere ganger rundt timen spilt.

Det var derimot Kanes spissmakker Son som skulle bli lagets målscorer. Bryan Gil Salvatierra reddet tilbake en ball han holdt på å miste, sendte den hardt videre til Sergio Reguilón på kanten. Son fikk ballen på ti meters hold og smelte den i nettet via keeper Aaron Ramsdale.

Moura var nær ved å sette en ny redusering to minutter på overtid. Han fyrte til fra 20 meter, og ballen duppet ned mot venstre kryss. Ramsdale vartet derimot opp med en klasseredning og sørget for at Tottenham ikke fikk nytt håp om poeng.

---

Premier League menn søndag, 6. runde:

Arsenal – Tottenham 3-1 (3-0)

Emirates Stadium, 59.919 tilskuere.

Mål: 1-0 Emile Smith Rowe (12), 2-0 Pierre-Emerick Aubameyang (27), 3-0 Bukayo Saka (34), 3-1 Son Heung-min (79).

Dommer: Craig Pawson.

Gult kort: Martin Ødegaard, Albert Sambi Lokonga, Arsenal, Oliver Skipp, Tottenham.

Arsenal (4-2-3-1): Aaron Ramsdale – Takehiro Tomiyasu, Ben White, Gabriel, Kieran Tierney – Thomas Partey, Granit Xhaka (Albert Sambi Lokonga fra 82.) – Bukayo Saka (Ainsley Maitland-Niles fra 87.), Martin Ødegaard, Emile Smith Rowe (Nuno Tavares fra 88.) – Pierre-Emerick Aubameyang.

Tottenham (4-3-3): Hugo Lloris – Japhet Tanganga (Emerson fra 46.), Davinson Sánchez, Eric Dier, Sergio Reguilón – Tanguy Ndombele (Bryan Gil fra 70.), Pierre-Emile Højbjerg, Dele Alli (Oliver Skipp fra 46.) – Lucas Moura, Harry Kane, Son Heung-min.