Sport

Hanevold: En vinnerskalle uten fiender

Å bli beskrevet som et raust menneske er ofte en floskel. For Halvard Hanevold var det helt dekkende. Et så dedikert konkurransemenneske hadde ingen fiender. Fordi han unnet alle rundt seg suksess.

Les også: Halvard Hanevold er død, 49 år gammel

Jeg husker øyeblikket da han gikk inn til et nesten sjokkerende OL-gull i Nagano i 1998, det første etter at norsk skiskyting hadde ligget nede, og levd i skyggen av langrenn og skøyter. Halvard Hanevold brøt lydmuren og noen dager etter fulgte Ole Einar Bjørndalen etter.

Sist helg var Hanevold i Frankrike med sitt NRK-team og de var så smått i gang med planleggingen av kommende sesong. Hanevold ble brukt som ekspert-kommentator og preget også det miljøet med sitt smittende og lune humør. To dager etter hjemkomsten kom meldingen om at han døde i sitt eget hjem i Asker. Han etterlater seg kone og to barn.

En hel skiskytterverden er i sjokk og reaksjonene tirsdag kveld viser kraften i personligheten hans. Han ble ikke beskrevet som det største talentet, men han viste hva grundighet og ærgjerrighet kunne føre til. Han bestemte seg for å satse på skiskytingen da han var 15 år og ble altså en av våre mestvinnende gjennom alle tider. Samtidig holdt han beina på bakken gjennom sitt virke i Asker skiklubb der han alltid hadde tid, og der han selvsagt ble æresmedlem.

Da Hanevold ble olympisk mester i de japanske skogene, så han bare mulighetene videre. Han takket alle rundt seg for OL-gullet, men det var hans egen nysgjerrighet og utforskertrang som ledet til det. Alltid nysgjerrig på nye tekniske finurligheter, alltid på jakt etter detaljene i en sammensatt idrett der alt må stemme på mange plan, både fysisk og mentalt.

Men da løpene var over, var han raus overfor alle som brydde seg, og han lot seg fascinere av store idrettsprestasjoner, uavhengig av nasjon. Det var derfor han fikk den statusen og store respekten i alle miljøer. Han holdt karrieren i gang til og med OL i Vancouver i 2010 og var beskrives som samlingspunktet og limet i det norske landslaget. Skskyting er individuell idrett og lagspill på samme tid, nedturene var mange før suksesen kom. Og da det løsnet var Hanevold en helt sentral del av forklaringen, også for de andres suksess.

Nå er han borte, 49 år gammel. Han hadde ingen fiender, bare konkurrenter. Noen liv er lange, noen liv er korte. Halvard Hanevold etterlater seg store prestasjoner, men først og fremst sitt varme smil som alltid var der.