Sport

Går ikke i X-Gamesfella

Da proffboksing, med Cecilia Brækhus i hovedrollen, skulle innta Norge, ble det møtt med trøbbel om doping. Nå er det i orden.

ULLEVAAL STADION (Dagsavisen): – Kaffediplomatiet fungerer godt, smiler advokat John Christian Elden.

Han er styreleder i First Lady Promotion AS som skal arrangere Cecilia Brækhus’ tittelkamp i Norge (tidspunktet er ennå ikke klart).

Da dette først ble lansert, møtte det motstand fra Norges Idrettsforbund (NIF) og Antidoping Norge, fordi man mente at arrangementet ikke fulgte regelverket som er gjeldende i norsk idrett med hensyn til dopingspørsmålet.

Nå forsikrer John Christian Elden at First Lady og Antidoping Norge har ryddet opp i dette, og at arrangementet vil følge den såkalte WADA-koden – dopingreglementet til World Anti-Doping Agency.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Økonomisk straff

De bokserne som kommer hit, er ikke underlagt det internasjonale regelverket som WADA har satt opp.

– Men i kontrakten med disse bokserne, og med den som skal bokse mot Cecilia Brækhus, må de underlegge seg WADAs dopingregler. Og det må de skrive under på, forteller Elden.

– Og hvis en utøver blir tatt for doping, er det ingen som kan nekte utøveren å bokse i Tyskland eller i et annet land etterpå. Men de må signere på at eventuelle premiepenger må gå til WADA så lenge suspensjonsperioden varer, sier han til Dagsavisen.

– Hvis man ikke vil underskrive en slik kontrakt, får man ikke delta. Det er ikke en menneskerett å få delta i et idrettsarrangement, argumenterer han.

Anders Solheim, daglig leder for Antidoping Norge, bekrefter at partene er nær enighet.

– Vi er i god dialog og samarbeider godt med selskapet om å drifte et antidopingarbeid som er i tråd med dopingbestemmelsene, sier Solheim til NTB.

LES OGSÅ: X Games som planlagt tross avtalebrudd

Fulgt X-Games

Elden forteller videre at de har fulgt prosessen rundt X-Games i Oslo i vinter nøye. Der trakk den organiserte idretten – skiforbundet og snowboardforbundet – seg ut fordi man ikke fikk gjennomføre dopingtestene som reglene sier.

Nå sier Henning Andersen, leder for X-Games i Oslo, at alt skal være i orden til neste år. Hvis ikke kan han glemme å søke om offentlig støtte. Der var kulturminister Linda Hofstad Helleland krystallklar på Antidoping Norges sitt seminar i går.

– Arrangører som søker støtte fra departementet, må underkaste seg anti-dopingregelverket. Hvis ikke bør de ikke bruke tid på å skrive søknaden, sa hun.

Like klar er Rina Mariann Hansen (Ap), byråd for kultur, idrett og frivillighet i Oslo.

– Hvis kommunen skal gi 40 millioner kroner til det arrangementet, må vi være sikre på at idrettens regler etterleves, sier hun.

Dette lyder godt i Valgerd Svarstad Hauglands ører. Hun er styreleder i Antidoping Norge.

– Det var godt å høre at hun var så klar, og at det nye byrådet i Oslo er like klare, sier hun til Dagsavisen.