Sport

I fanget på Vladimir Putin

KOMMENTAR: Tidenes største dopingskandale handler ikke lenger om idrett. Den kjøres helt til topps i det russiske maktapparatet. Hva gjør Vladimir Putin?

Første reaksjon fra sportsminister Vitalij Mutko var ikke lovende etter mandagens WADA-rapport: Dette en en storpolitisk heksejakt mot Russland. Og minnene går tilbake til vestens boikott av OL i Moskva i 1980 og østblokkens svar til OL i Los Angeles i 1984.

Putin involverte seg personlig i å få OL i Sotsji i 2014 og han fulgte lekene tett. Nå hevdes det at det russiske statspolitiet (tidligere KGB, nå FSB) var direkte involvert i infiltrasjon av dopinglaboratoriet i Sotsji. Nå blir det IOC-akkrediterte dopinglaboratoriet i Moskva suspendert. Under OL i London i 2012 var det utøvere som reiste dit for å avlegge dopingkontroller som ble «godkjent».

Det som gjør skandalen større enn noen annen, er at WADA-rapporten avslører at maktemennesker på alle nivåer er involvert. Medisinere, trenere, ledere av forbund. Da Ben Johnson ble tatt på den berømmelige 100-meteren i OL i 1988, var det et veiskille i dopingarbeidet. Han måtte ta straffen der og da alene. Dette er et nytt veiskille. Og bringer internasjonal idrett i full krise.

Russland skal ha (noe de antagelig har kjøpt) VM i fotball i 2018. De hadde VM i friidrett i 2013. Olympisk status overgår det meste i Russland. Nå kan landet bli kastet ut av friidretten i OL i Rio de Janeiro som starter om 269 dager. Friidretten er indrefileten i et hvert sommer-OL. Skal de også utestenges fra andre idretter?

Ballen er spilt videre til den nye toppsjefen i det internasjonale friidrettsforbundet, Sebastian Coe. Han har overtatt vervet etter svindleren Lamine Diack, som satt som toppsjef for friidretten fra 1999 til i år. Han er mistenkt for korrupsjon og utpressing, attpå til sammen med sine sønner. Intet mindre. Vi har snakket med ham i solskinnet på Bislett Games. Han skal ha tatt betalt for å skjule dopingprøver. Er det mulig å tro på rene utøvere lenger? Til slutt er det IOC som får hele saken i fanget. Mandag sendte de ut en redegjørelse der de stoler på friidrettens egen behandling. Men de suspenderte IOC-honnørmedlemmet Lamine Diack.

Idretten må nullstilles. Men hvordan?