Nyheter

SUS-leger vil ha forandring – blir politikere

– Fortsetter vi samme vei har vi ikke mulighet til å levere gode tjenester. Sånn verken vil eller kan jeg ha det, sier overlege Tilde Broch Østborg, som sammen med to andre legekollegaer nå engasjerer seg politisk for å få endring.

– Jeg har full jobb, et barn og en doktorgrad ved siden av, så jeg har egentlig ikke tid til dette, men nå går jeg inn i politikken fordi jeg ikke ser noe annet alternativ. Den politiske utviklingen i helsefeltet gjør at jeg ikke bare kan sitte på sidelinjen og være kritisk, men heller se om jeg kan påvirke noe.

Det sier overlege ved kvinneklikken på Stavanger universitetssjukehus (SUS), Tilde Broch Østborg.

Hun har, i likhet med Lotte Hansgaard, overlege ved barne- og ungdomspsykiatrisk avdeling ved SUS, meldt seg inn i Arbeiderpartiet, og håper på en plass i Stavanger bystyre fra høsten av. Også tidligere fagdirektør ved sykehuset, Sverre Uhlving, står på Aps liste ved det kommende kommunevalget.

Inn i Ap

Uhlving har vært medlem av Arbeiderpartiet lenge, mens Østborg og Hansgaard nylig meldte seg inn i partiet.

– Å jobbe i et system der det blir stadig mer press på å springe fortere og hvor du ikke får gjort det faglige arbeidet så godt som du vil, gjør at jeg føler et behov for å engasjere meg og se om jeg kan få gjort noe med det, sier Hansgaard til RA.

– Hadde alt vært topp hadde vi brukt all vår tid på fag, og kanskje ikke trengt å engasjere oss politisk. Men når vi merker at rammene rundt gjør at vi ikke får gitt det faglige tilbudet vi ønsker, så vil jeg være med å påvirke, legger hun til.

LES OGSÅ: Først ble hun forbannet - nå blir hun politiker

Svekker det offentlige

Felles for dem alle tre er at de blant annet er skeptiske til den økende privatiseringen i helsesektoren, og frykter hvilke konsekvenser dette kan få for sykehustilbudet. De sier mange leger og spesialister velger en jobb i privat sektor og at det går utover sykehuset.

– Jo mer privatisering du får, jo mer svekker du det offentlige. Jeg er ikke imot private ideelle virksomheter og en liten grad av privat kommersiell virksomhet. Men jeg er svært skeptisk til den nåværende regjerings tilrettelegging for mer privatisering. Det fører helt klart til svekking av det offentlige helsevesenet som taper både kapasitet og kompetanse. Det er også solid dokumentasjon for at privat helsevesen genererer mer overforbruk av helsetjenester. Overforbruk vil si undersøkelser med minimal eller ingen og i noen tilfeller negativ effekt på helsen. Dette ønsker jeg ikke. Jeg er også skeptisk til den økende  kommersialiseringen av driften av offentlige sykehus, sier Uhlving.

LES OGSÅ: 1. mai engasjerer fortsatt: – 24 år med Høyre er nok

Ikke stor nok 

Overlege Hansgaard er enig.

– Denne byen er ikke stor nok til at så mange av spesialistene man utdanner skal jobbe privat. Når spesialistene går over til det private fører det til at vi må leie inn arbeidskraft – noe som jo er en kjempeutgift. Det fører også til at vi som er igjen må springe fortere, sier Hansgaard.

– Å hele tiden springe fort, kombinert med at du føler at du ikke gjør jobben din godt nok, skaper høyt sykefravær og kan føre til at lysten til å jobbe i det offentlige blir borte. Og ikke minst vil det også gi et dårligere tilbud til pasientene, legger hun til.

Hansgaard er dessuten kritisk til avbyråkratiserings- og effektiviseringsreformen, som hun mener har hatt en negativ effekt på sykehusdriften.

– Effektivisering høres jo i utgangspunktet ut som en god idé, men i praksis oppleves det som kutt. I dette tilfellet betyr jo effektivisering at noe tas vekk fra tilbudet, sier hun.

– Og at man nå i tillegg skal finansiere et sykehus ved å spare inn, når sykehus i utgangspunktet ikke er et overskuddsprosjekt, får konsekvenser så lenge det du må spare inn på er å gi hjelp, legger hun til.

LES OGSÅ: Lokalt stjernelag spiller 1. mai-konsert for politisk skifte

Mister personell

Overlege Østborg er enig, og mener i tillegg at privatiseringen rammer de ansatte i helsesektoren i Stavanger hardt.

– Vi mister mer og mer personell til privat sektor, og klarer ikke rekruttere inn tilsvarende. Stavanger klarer rett og slett ikke å rekruttere helsepersonell i den grad vi trenger det for å opprettholde tilbudet.

Hansgaard tror det kan være en fordel med politikere som kjenner systemet fra innsiden, og både Østborg, Hansgaard og

Uhlving håper de kan få gjort endringer dersom de kommer seg inn i Stavanger bystyre.

– Fortsetter vi samme vei som nå, helsepolitisk sett, har vi ikke mulighet til å levere gode tjenester. Sånn verken vil eller kan jeg ha det. Vi kan ikke lenger leve med at det er som det er nå, sier Østborg til RA.

LES OGSÅ: Tore Renberg-initiativ vekker reaksjoner: – Støttekonsert for kommunister og sosialister

Høie: – De uttaler seg som politikere

Helseminister Bent Høie (H) sier til RA at han er positiv til at folk engasjerer seg i lokalpolitikken, men at han ikke er enig med legene og Arbeiderpartiets standpunkt i denne saken.

– Ap har aldri foreslått å forby private aktører, men de er imot at det offentlige skal betale for tjenestene i det private. Tilbudet slik det er i dag kan brukes av alle, uavhengig av størrelsen på lommeboken. Men dersom det blir som Ap vil blir private tjenester kun tilgjengelig for dem med tjukke lommebøker. Er de opptatt av partier som prioriterer helse, så er Høyre rett parti, sier Høie.

– Hvis du ser bort fra at de har meldt seg inn i Ap, men ser på dem som leger ved et sykehus som er misfornøyd med tingenes tilstand, hva har du å si da? 

– De står på valgliste for Arbeiderpartiet, så i denne sammenheng uttaler de seg som lokalpolitikere, sier Høie.

Mer fra Dagsavisen