Lokalt stjernelag spiller 1. mai-konsert for politisk skifte

Morten Abel, Skambankt, Janove, Froddi og Izabell er blant artistene som spiller på Folken 1. mai under emneknaggen #skifte2019. Arrangør Tore Renberg sier målet med konserten er bevisstgjøring og forandring.

– Jeg fikk ideen til dette i høst, og jeg ville se om jeg hadde rett i at kulturlivet kunne tenke seg å stille opp på et arrangement til støtte for et politisk skifte.

Det sier forfatter Tore Renberg, som står bak årets 1.mai-konsert på Folken, hvor stikkordet er forandring og politisk skifte i Stavanger.

– Først tenkte jeg «nei, dette vil nok ingen være med på. Det er nok ingen som ønsker å si hva de mener», men så ville de det. Den første jeg ringte var Morten Abel. Han sa ja. Så ringte jeg videre til Izabell og Espen Hana, og de sa også ja. Det er jo både morsomt, rart og veldig spennende at så mange har sagt ja, og at min magefølelse om at folk ønsker et skifte faktisk stemmer, sier Renberg til RA. 

Sterk deltakerliste

På deltakerlisten står Janove, Skambankt, Froddi, Izabell, Morten Abel, Føkkefjord, Helga Guren, Tøfl, Jørgen Tjemsland, Oliver Hohlbrugger, Tore Renberg og Espen Hana. Arrangementet går under emneknaggen #skifte2019, og Renberg sier målet er å oppnå bevisstgjøring og forandring.

– Stikkordet er jo forandring, etter 24 år med samme styre i Stavanger. Og så ønsker vi en fest og en feiring på bakgrunn av det. Det ligger jo også i sakens natur at det er en slags protest her, sier Renberg.

– Dette er jo egentlig en litt gammeldags tenkemåte, og noe man kanskje forbinder med 70-tallet, dette med protestbevegelser og støttekonserter. På stående fot kan jeg ikke huske at noe lignende har blitt arrangert her, legger han til. 

Ikke ett parti eller en sak

Renberg understreker likevel at 1. mai-konserten ikke er et partipolitisk arrangement, selv om MDG, Rødt, SV, MDG og Ap er med på laget og han selv står på Stavanger Arbeiderpartis liste. 

– Nei, det er det ikke. Dette er ikke knyttet til ett parti eller én sak, men det er knyttet til et skifte. Det er den fanen vi går under, og alle har sine grunner til å stille opp, sier Renberg til RA.

– Jeg er mange ting; jeg er forfatter, dramatiker og pappa. Jeg legger ikke skjul på at jeg også står på Arbeiderpartiets liste, men jeg vil tydelig si at det er kulturpersonen Tore Renberg som har tatt initiativ til dette, ikke Arbeiderpartiet, legger han til. 

Alle artistene stiller opp gratis, og leie- og reiseutgifter blir dekket av MDG, Arbeiderpartiet, Rødt og SV.

Renberg har stor tro på det kommende arrangementet. 

– Det forbauser meg om det er mange billetter igjen om en uke eller to. Ikke for å være teit, men jeg tror enhver norsk musikkfestival vil misunne oss denne lineupen, sier Renberg.