Nyheter

Stavangers «Petter Smart»

Gunnar Edwin Crawford er mannen som skal gjøre Stavanger smartere.

Han føler allerede på presset. Samtidig legger han også press på innbyggerne, næringslivet og sin nye arbeidsgiver, kommunen.

LES OGSÅ: Crawford blir smartbysjef

18. september starter 43 år gamle Gunnar Edwin Crawford fra Stavanger i den nyopprettede stillingen smartbysjef i Stavanger kommune.

Smartby er et begrep i vinden. Det handler i bunn og grunn om å gjøre hverdagen lettere for folk. Enten det er snakk om en applikasjon på telefonen som forteller hvor nærmeste parkeringsplass er, eller som hjelper kommunen med å vite når søppelet må tømmes gjennom sensorer.

– Det er sagt mange fine ord om smartby-begrepet. Midlene og viljen er der, men vi trenger enda flere konkrete leveranser, sier den påtroppende smartbysjefen.

Frir til næringslivet

Det vil han forandre på. Jobben til Crawford er være et knutepunkt som kobler sammen digital innovasjon mellom kommunen, oppstartsbedrifter, det etablerte næringslivet og ikke minst innbyggerne.

– Jeg håper så mange som mulig vil være med å bidra. Enten det er lokale oppstartsbedrifter eller etablerte bedrifter som tenker nytt.

LES OGSÅ: «Stavanger som testlab for ny teknologi»

Crawford håper at oljebransjen kan være med å drive utviklingen framover.

– Her er det mye spisskompetanse. Spesielt på fjernstyring. Kan de få ting til i Nordsjøen, så kan de sikkert få spennende ting til midt i Stavanger sentrum også, sier Crawford, som poengterer at smartby-kaken er stor.

– Det er nok til alle, sier han.

Innbyggerne skal med

– Jeg føler litt press. Mange spør meg allerede hva en smartbysjef er og hvilken rolle jeg skal ha, sier Crawford.

– Det handler om å tenke nytt og se muligheter. Det er viktig å bruke, og bygge videre på den infrastrukturen vi allerede har. Jeg vil samarbeide med næringslivsutvikling, og internt i kommunen, forteller Crawford, som har over ti års fartstid i Lyse.

Mer enn en lyktestolpe

– Tenk en lyktestolpe. Den kan både gi lys, inneholde sensorer som måler pollen, luftkvalitet og andre målinger som støy, telling av gående, syklister og biller å telle gående, syklister. Det finnes uendelige muligheter. Vi skal prøve og teste mye forskjellig. Se hva det er behov for. Se hva som funker og hva vi er gode på, sier Crawford, som vil ha med innbyggerne.

LES OGSÅ: – Rogaland er mer enn bare olje

– En smartby er ikke en smartby om ikke innbyggerne oppfatter den slik. At smartteknologien er synlig er viktig. Jeg ønsker å få innbyggerne med på laget. Kom med innspill, oppfordrer han.

Crawford tror på samarbeid.

– Smartby handler om felles beste. La noen være gode på flomvarsling, så er noen andre bedre på noe annet. Og så deler man og implementerer vi der de trengs, sier han.

– Nødt til å bli smartere

Kommunaldirektør for bymiljø og utbygging, Leidulf Skjørestad, er klar på at kommunen er nødt til å bruke kommunens ressurser på en smartere og mer effektiv måte.

LES OGSÅ: – Nordic Edge Expo vil styrkes

– På lang sikt kan vi ikke drive kommunen på den samme måten som vi gjør i dag. Det er ikke nok ressurser eller økonomi til det. Da tenker jeg ikke bare på eldrebølgen, men alle områder. Vi er nødt til å ta i bruk digitalisering og virkemidler for at kommunen blir mer selvbetjenende, slik at vi kan bruke menneskelige ressurser til dem som virkelig trenger det, sier Skjørestad.

– Smartbysjefen skal hjelpe oss til å ta i bruk ny, eller bruke gammel teknologi på en bedre måte, legger Skjørestad til.

Intern forankring

Microsoft-direktør Shahzad Rana mener Crawford er en ringrev.

– At Gunnar Crawford blir smartbysjef i Stavanger er veldig positivt, og at Stavanger i det hele tatt oppretter en egen smartbyavdelingen – som er helt avgjørende for Stavangers smartbysatsing. Det er vel nesten ingen andre kommuner som har en slik dedikert rolle, sier Shahzad Rana, teknologidirektør i Microsoft Norge.

Rana kaller Crawford en ringrev, og en rutinert mann som vet å koble sammen kommunens satsing med næringslivet.

LES OGSÅ: – Vil skape 6000-7000 arbeidsplasser

Rana påpeker viktigheten med intern forankring, at alle etater i kommunen er med på satsingen.

– Det kan fort bli «business as usual» i en så stor organisasjon som Stavanger kommune, men Crawford er rett mann til å få gang på dette. Nå vet ikke jeg hvilket mandat Crawford og hans avdeling får når de går i gang, men internt i kommunen må det være tydelig smartbyforankring i alle ledd, sier Rana til RA.

Kommunaldirektør for bymiljø og utbygging i Stavanger, Leidulf Skjørstad, tror ikke intern forankring blir problematisk.

– Stavanger kommune er en organisasjon med nesten 10.000 ansatte. Deler av organisasjonen, som helse og parkering har kommet langt på dette feltet. Samtidig går det en stund for alle har et forhold til smartby. Vi må jobbe målbevisst, sier Skjørestad.

Smartby-hovedstad

Nordic Edge-sjef, Herbjørn Tjeltveit, mener Stavanger bygger et kompetansesenter for smarbyutviklingen.

– Et kjempegodt valg som smartbysjef. Crawford er en mann jeg har stor tro på. Jeg kjenner ham godt fra tiden min i Lyse, og jeg mener at er en person som kan gjøre en forskjell, sier Herbjørn Tjeltveit, leder for Nordic Edge.

Han roser Stavanger kommune for å opprette en egen smartbyavdeling.

– Det betyr at vi som region styrker posisjonen på digitalisering og ny teknologi. Vi er på vei til å bli et kompetansesenter for smartby-utviklingen på samme måte som vi ble oljehovedstad, poengterer Tjeltveit.

Nordic Edge er Nordens største smart-møteplass.

– At kommunen rigger et team som skal jobbe med dette er utrolig viktig.

– Nå er det jo fagpersoner og fagmiljøer som skal levere til smartbyen, men Crawford er rett mann til å koordinere dem, sier Tjeltveit.

LES OGSÅ: – Nok smartbysnakk – det må handles nå

Mer fra Dagsavisen