Stavanger og Sandnes kan få selvkjørende robot-postkasse

Brev- og pakkeroboten til Posten skal først testes ut i et boligområde i Kongsberg mot slutten av året.

– Roboten er under bygging nå, og kommer til Norge i august.  Den vil bli avduket på Arendalsuka, sier pressesjef i Posten John Eckhoff til RA.

Posten Norge har altså inngått avtale med Buddy Mobility om å utvikle verdens første selvkjørende brev- og pakkerobot. Roboten vil i enkelte områder kunne erstatte postkassen slik den er i dag. Hvis prøveperioden i Kongsberg går bra kan roboten settes ut i bruk allerede i 2019. 

Sakte, men sikkert

Da er Stavanger og Sandnes to av byene som er aktuelle, på grunn av vår tette befolkning. 

– Siden roboten kommer til å gå i 6 kilometer i timen er det nødvendig at det ikke er veldig langt mellom husstandene og våre distribusjonspunkter i Posten. Både med tanke på tid og strøm, sier Eckhoff. 

Les også:Den store postkasseringen

60 prosent nedgang

Siden 1999 har brevvolumet i Norge sunket med 60 prosent. Det har Posten kjent på kroppen. Eckhoff mener det er nødvendig for Posten å utvikle seg og se på nye løsninger. Om roboten kommer til å fjerne noen jobber er klart, men Eckhoff er klar i talen. 

– Vi kommer alltid til å trenge mennesker, men vi er nødt til å se på andre, bedre løsninger. Løsninger som kan gi et bedre tilbud til kundene våre, og kutte kostnader i den siste leveringsbiten fra oss til kundene.

Les også: Fagforening frykter oljekutt truer sikkerheten

Slik fungerer det

Du blir varslet om brev og pakker som er på vei, og kan bestemme selv om du vil gå ned å hente sendingen med en gang eller bestille den fram til døren en gang det passer deg. Automaten kjører selv tilbake på kvelden og blir i løpet av natten fylt med morgendagens leveranser. Brev – og pakkeroboten vil kunne dekke opptil 100 husstander. Så, allerede i 2019 kan du komme til å dele fortau med en brev-robot.

– Den vil være helt selvstyrt og vil benytte seg av både fortau og vei, sier Eckhoff.