– Venstre vil at alle medarbeidere i Stavanger kommune skal kunne melde fra om kritiske og kritikkverdige forhold på en god og trygg måte, skriver kronikkforfatterne. Foto: Roy Storvik

Stavanger kommune utbetalte en halv million til svindlere

Som følge av "rutinesvikt" ble rundt 500 000 kroner betalt til svindlere som utga seg for å representere et kommunalt foretak.

Kommunen melder om svindelen på sine egne nettsider fredag ettermiddag.

Fredag 18. mai sendte svindlere en e-post fra en falsk adresse til kommunen, der de ga seg ut for å være daglig leder i Stavanger Utvikling KF, et kommunalt foretak som er opprettet for å koordinere og gjennomføre kommunens bolig- og eiendomspolitikk. Svindlerne skrev at de ønsket å få utbetalt 49 500 euro, rundt 500 000 kroner, til kursvirksomhet. Pengene ble da utbetalt som følge av rutinesvikt, melder kommunen.

Les også: Slik ble Sandnes Sparebank forsøkt svindlet for millioner

Vil advare andre

Kjersti Lothe Dahl, direktør for tjenesteområdet støtte og utvikling, vil advare andre mot phishingangrep.

- Dette er et typisk eksempel på et såkalt målrettet phishingangrep. Vi vil advare andre organisasjoner og bedrifter mot lignende svindelforsøk. Vi har grunn til å tro at personene bak svindelen har gjort et grundig forarbeid, sier hun til kommunens kommunikasjonsavdeling.

Hun sier at kommunen har rutiner for svindel, og at de ansatte blir informert når dataangrep avdekkes. Denne nettsvindelen ble imidlertid først oppdaget da de samme gjerningspersonene igjen forsøkte å få utbetalt penger onsdag 23. mai. Da ble utbetalingen stoppet i tide.

Kommunen vil nå politianmelde saken.