Stavanger

Stavanger kommune refses – igjen og igjen

Stavanger kommune får på ny kritikk og varsel om tvangsmulkt fra Arbeidstilsynet i en arbeidsmiljøsak.

Hvordan har Stavanger kommune behandlet «alvorlige arbeidsmiljøutfordringer», spurte Arbeidstilsynet i et brev fra 15. februar i år. Fristen ble satt til 4. mars, og kommunen truet med tvangsmulkt på 10.000 kroner dagen. 4. mars sendte direktør personal og administrasjon, Olve Molvik, en tilbakemelding der kommunen ba om utvidet frist til 1. mai. Det ble begrunnet med et pågående arbeid med organisering av arbeidsmiljøutvalgene (AMU) og HMS-gruppene.

– Arbeidstilsynet kan ikke se at dette arbeidet kan være et hindrer for at det kan redegjøres for hvordan AMU for levekår behandler rapportering fra enhetene og hvordan AMU for levekår behandler saker med rapporterte alvorlige arbeidsmiljøutfordringer, melder Arbeidstilsynet i et brev signert av tilsynsleder Guro Fykse.

Hun slår fast at Arbeidstilsynet vil kreve inn daglige mulkter på 10.000 kroner fra Stavanger kommune hvis ikke svarene er på plass til 1. mai.

Tilsyn i bokollektiv

Et tilsyn i et bokollektiv for personer med rus- og psykiatrilidelser har avdekket en rekke kritikkverdige forhold som angår ansattes sikkerhet, helse og velferd. «Til tross for rapportering av alvorlige arbeidsmiljøutfordringer, har ikke AMU behandlet saker som angår bofellesskapet de to siste år», fastslår Arbeidstilsynet.

Hovedverneombud i Stavanger kommune, Jostein Vik, og hovedverneombud Levekår, Lise Tone Ørke, er ikke forundret over Arbeidstilsynets reaksjon.

– Hovedverneombud i Stavanger kommune har tatt opp denne problemstillingen siden 2013, men vi er ikke blitt hørt. Stavanger kommune fikk et pålegg fra Arbeidstilsynet i 2013, sier Vik.

LES OGSÅ: Kommunen fulgte ikke opp:HMS-alarm på Hinna

Han mener problemer som de som er avdekket på bokollektivet kunne vært unngått hvis kommunen hadde fulgt lovverket, lyttet til de tillitsvalgte og lagt sakene fram til de ulike AMU-ene.

– Bokollektivet er kanskje ett av de mest utfordrende arbeidsstedene i Stavanger. Vold og utagering vil være en del av hverdagen på et slikt sted. Problemene er blitt sementert på enheten. Hvis AMU Levekår hadde fungert, hadde problemene vært tatt opp og behandlet. De er blitt liggende ubehandlet, sier Vik.

Andre steder?

Han frykter at det ikke bare er kritikkverdige forhold fra det ene bokollektivet som ligger skjult ved kommunens ulike arbeidssteder.

– Hvor mange flere tilfeller som i bokollektivet finnes i Stavanger kommune? Det vet vi ikke, sier Vik.

Det han vet, er at det også reageres også andre steder.

– Jeg har, over tid, fått direkte henvendelser også fra andre arbeidsplasser. Det er nok også noe derfor Arbeidstilsynet reagerer såpass kraftig som de gjør overfor Stavanger kommune, sier Vik.

Han peker på at kommunen må være villige til å bruke pengene som trengs hvis det avdekkes brudd på lovverket.

– Hvis risiko- og sårbarhetsanalyser for eksempel viser at det til enhver tid trengs to personer til stede for å ivareta sikkerhet, så kan det få økonomiske konsekvenser. Her er Arbeidsmiljøloven helt klar, alt som skal skje i Stavanger kommunes regi skal skje i et fullt ut forsvarlig arbeidsmiljø. Ansattes liv og helse skal sikres. Da må heller andre deler av kommunens aktiviteter reduseres, sier Vik.

Ørke peker på at det er viktig å få på plass et bedre arbeidsmiljø i bokollektivet, og at hun er informert om at det pågår arbeid for å bedre dette.

– Både ledelsen og de ansatte har et ansvar. På et slik sted må det være risiko- og sårbarhetsanalyser på plass for hver enkelt beboer. Rutiner og prosedyrer må følges. Skal beboerne få det bedre, må arbeidsmiljøet bli bedre, sier Ørke.

– Vi er i gang

Molvik ser ikke på Arbeidstilsynets nye innspill overfor Stavanger kommune som hard kritikk. Han kjenner ikke detaljer om at kommunen har fått pålegg fra Arbeidstilsynet om manglende AMU-behandling allerede i 2013, og som Vik mener kunne ha forhindret arbeidsmiljøproblemer.

– Vi opplever at vi har et godt samarbeid med har en er i gang med en prosess for å tydeliggjøre hva som er oppgaver som AMU-ene skal se på, og vi trenger mer tid for å gjøre det arbeidet best mulig.

Det opplever vi at Arbeidstilsynet har forståelse for, og de har også gitt oss utvidet tidsfrist. Vi forholder oss til påleggene de gir oss. Vi ønsker nå å tydeliggjøre hvilke saker som AMU-ene skal behandle, og få dette behandlet i det øverste organet for slike saker, hovedarbeidsmiljøutvalget, sier direktøren,

– Rekker dere tidsfristen for dagsmulkter 1. mai?

– Vi jobber aktivt med dette, så det er planen, ja.

LES OGSÅ: Hovedverneombud refser Stavanger kommune

LES OGSÅ: Krever rapport om ansatte i livsfare

LES OGSÅ: – Ikke direkte livstruende

Mer fra Dagsavisen