Stavanger

– Ikke direkte livstruende

Levekårsjefene i Stavanger er uenige med Arbeidstilsynet i om ansatte i et bofellesskap har vært i fare for livet.

Arbeidstilsynet har gitt Stavanger kommune kritikk for forhold i et bofellesskap for personer med rus- og psykiatri-lidelser. Fare for HIV-smitte, trusler med kniv, øks, belte og skrujern og branntilløp er blant forhold som er innrapportert de siste årene.

– Etter vår vurdering har vi systemer og rutiner som har forhindret at ansatte har kommet situasjoner som har vært direkte livstruende, sier Per Haarr, direktør for oppvekst og levekår, til RA.

– Dette er i strid med det Arbeidstilsynet skriver i rapporten sin, om at «flere forhold er plassert på rødt område i risikomatrisen. Dette betyr at de ansatte er utsatt for farer for liv og helse i sitt daglige virke»?|

– Det er riktig at det er fare forbundet med arbeid med brukergruppen. Derfor er det gjennomført en lang rekke sikkerhetstiltak, det er på plass gode rutiner, det er interne og eksterne alarmsystemer, som også ble forbedret i 2012. De ansatte har også en sikker sone der de kan låse seg inne. Disse tiltakene har etter vår vurdering bidratt til å forhindre livstruende situasjoner for ansatte, sier levekårssjef Eli Karin Fosse til RA.

– Forhold som går på sikkerhet er nå lukket fra Arbeidstilsynets side, sier Haarr.

– Viktig

– Arbeidstilsynet er positivt opptatt av sikkerheten til de ansatte, det er selvsagt veldig viktig også for oss. Brukerne i dette bofellesskapet har store utfordringer, og det kreves derfor høy bemanning, høy kompetanse og gode sikkerhetsrutiner, sier Haarr.

Siden etableringen av bofellesskapet i 2011 har det vært forsterket bemanning, høyere andel ansatte med høyskoleutdannende enn vanlig og oppmerksomhet om sikkerhetstiltak. Alle ansatte har fått opplæring i terapeutisk mestring av vold. Ansatte involvert i alvorlige hendelser får umiddelbart tilbud om oppfølgingingssamtaler med ledelse, bedriftshelsetjeneste eller livskrisehjelpen, opplyser Haarr.

– Personalet har klare instrukser om å trekke seg unna dersom truende situasjoner oppstår, og personalbasen er utformet på en slik måte at ansatte vil være sikre der i en krisesituasjon inntil de eventuelt får hjelp fra politiet. Ingen ansatte har, så langt vi har oversikt over, blitt fysisk skadet av brukere i løpet av de årene bofellesskapet har eksistert, sier Haarr.

138 avvik på ett år

Haarr opplyser at det var registrert 138 avviksmeldinger i startåret 2011, 19 i 2012, 9 i 2013, 22 i 2014, 34 i 2015 og 11 hittil i 2016.

I 2011 flyttet brukere med rus- og psykiatrilidelser inn i bofellesskapet. Det året ble det altså sendt inn 138 avviksmeldinger fra bofellesskapet.

– Brukerne hadde nok større utfordringer enn vi i utgangspunktet så for oss, og brukere kan ha vært utrygge på å komme på nytt sted. Etter hvert roer det seg. Personalet lærer seg også å «lese» brukerne bedre etter hvert, og kan dermed ta tak i situasjoner raskere, og før de eskalerer, sier Fosse.

Ulik alvorlighetsgrad

Per Haarr peker på at avviksmeldinger fra de ulike kommunale virksomhetene kan variere mellom alvorlige og mindre alvorlige forhold.

– Det er stor variasjon i alvorlighetsgrad. Vi er opptatt av å ha en god rapporteringskultur. Vi oppfordrer til at alt skal meldes, enten det er stort eller smått. Der er slik vi får en god oversikt for fortløpende å kunne sette inn aktuelle tiltak, sier Haarr.

Bofellesskapet har 16 årsverk fordelt på 9 brukere.

– I 2012 økte vi bemanningen. Før var det tre ansatte på dagtid, tre på kveld og 2 på natt. I 2012 ble bemanningen økt til fire på dagtid, fire på kveld, og tre på nattetid, sier Fosse.

Arbeidstilsynet trekker også fram at det har vært arbeidsmiljøproblemer, høyt fravær og manglende tillit til ledelse. I november 2014 hadde et titall ansatte et møte der blant annet nestlederen i Stavanger kommune levekår, personalråd og HMS-representant var til sted.

– Utgangspunktet var klager på arbeidsmiljøet, ansatte som følte seg utrygge og som opplevde at ledelsen ikke har tatt tilstrekkelig tak i avvik. Innspill fra møtet ble fulgt opp i en tett prosess med ansatte, både fra personalavdelingen, levekår og bedriftshelsetjenesten. Etter dette ble det gjennomført personalmøter hver tredje uke, der både brukerrettede avvik, arbeidsmiljø og etisk refleksjon står på agendaen, sier Fosse.

LES OGSÅ: Overså HIV-fare og trusler med øks

Risikerer dagbøter

Arbeidstilsynet har truet med dagbøter hvis ikke Stavanger får på plass bedre systemer.

De to siste årene har ikke Arbeidsmutvalget for Levekår (AMU) behandlet en eneste sak om bokollektivet, tross alvorlige avviksmeldinger og en risikoanalyse om fare for liv og helse for de ansatte.

– Meldinger om avvik fra enkeltvirksomheter behandles normalt ikke i arbeidsmiljøutvalgene. Dette er i tråd med mandat og rollebeskrivelse for AMU-ene slik disse har vært utformet i Stavanger kommune fram til nå. Etter pålegg fra Arbeidstilsynet er AMU-enes mandat nå under vurdering, sier levekårdirektør Per Haarr.

Han viser til at alvorlige avvik i bofellesskapet i tråd med instruksen er blitt behandlet i det lokale Helse, miljø og sikkerhetsutvalget (HMS), og har blitt fulgt opp av virksomhetens ledelse. Lokalt verneombud har vært involvert i oppfølging.

– Fram til 2014 sendte virksomhetslederen i tillegg halvårlig rapporter om alvorlige avvik knyttet til brukere og arbeidsmiljø (HMS-avvik) til direktørens kvalitetsutvalg, som ledes av levekårsjefen. Etter 2014 er bofellesskapet lagt inn under de ordinære kvalitetsrutinene i Levekår. Det innebærer at alle virksomheter fortløpende skal melde alvorlige brukerrettede avvik til kvalitetsutvalget, sier Haarr.

– Klare rutiner

Han framholder at informasjonsflyten har vært slik den skal.

– Informasjonsflyten har vært i henhold til gjeldende retningslinjer. Meldinger om HMS-avvik går til virksomhetsleder, avdelingsleder og lokalt verneombud. Det er klare rutiner for hvordan avvikene skal håndteres, og hvordan ansatte som har vært utsatt for uønskede hendelser skal følges opp. Alvorlige avvik og avvik som krever spesiell oppfølging behandles i virksomhetens HMS-utvalg. Øvrige avvik behandles i personalmøter i bofellesskapet. Alvorlige brukerrettede avvik sendes til kvalitetsutvalget, framholder Haarr.

Arbeidstilsynet krever en plan for hvordan Arbeidsmiljøutvalget for levekår behandler rapportering fra enhetene og arbeidsmiljøproblemer.

Fristen er 22. april. Så truer 10.000 kroner i tvangsmulkt for Stavanger kommune per dag.

LES OGSÅ: Krever rapport om ansatte i livsfare

Mer fra Dagsavisen