Stavanger

Hovedverneombud refser Stavanger kommune

Brudd på arbeidsmiljøloven over tre år. HMS-brudd som ikke ses i sammenheng. Informasjonssvikt. Hovedverneombud Jostein Vik har fått nok.

Vik retter hard kritikk mot ledelsen i Stavanger kommune etter at kommunen nå trues med dagbøter for mangelfull behandling av helse-, miljø- og sikkerhetsproblemer.

–    Arbeidstilsynet har påvist at Stavanger kommune har brutt arbeidsmiljøloven gjennom tre år. Vi har tatt opp forholdene på rådmannsnivå gjentatte ganger siden 2013, både Lise Tone Ørke, hovedverneombud for levekår, og jeg, fastslår hovedverneombud i Stavanger kommune, Jostein Vik, overfor RA.

LES OGSÅ: – Ikke direkte livstruende

RA har i en serie artikler omtalt kritikk fra Arbeidstilsynet etter et tilsyn i et bofellesskap, både sikkerhet og andre forhold. Nå truer dagbøter hvis ikke arbeidsmiljøutvalgene (AMU) i de ulike kommunalavdelingene involveres direkte i behandling av saker som angår helse, miljø og sikkerhet.

– De arbeidsmiljøproblemene som bofellesskapet har slitt med i årevis kunne vært unngått. Dette har hovedverneombudene tatt opp med kommuneledelsen gang på gang siden 2013, uten at noe skjer, sier Vik til RA.

– Ser ikke sammenhenger

Ifølge Vik har signalene fra de tillitsvalgte vært klare.

– Vi har gitt så tydelige signaler som mulig, men det er ikke blitt fulgt opp. Hovedproblemet her er ikke nødvendigvis forholdene i bofellesskapet, men at systemet ikke fanger opp alvorlige avvik og plasserer dem i sammenheng, sier Vik.

LES OGSÅ: Overså HIV-fare og trusler med øks

Problemet er ifølge Vik at hovedverneombudene og arbeidsmiljøutvalgene for de ulike kommunalavdelingene ikke informeres over alvorlige avvik, og dermed kan se kommunens virksomhet og HMS-brudd i sammenheng med andre enheter.

– Vi hovedverneombudene fikk ikke vite om alvorlige HMS-brudd etter et tilsyn i et bokollektiv, før vi fikk kopi av et brev Arbeidstilsynet har sendt Stavanger kommune i februar 2016, med rutinemessig kopi til oss, sier Vik.

Tilsynet var i august 2015.

 – Bedre oversikt

Arbeidstilsynet rapporterer etter tilsyn i avdeling for levekår i 2013 at Arbeidstilsynet ga Stavanger kommune pålegg om en gjennomgang av arbeidsmiljøutvalgets funksjon og oppgaver, «slik at arbeidsmiljøutvalget skulle få bedre oversikt over utfordringer».

– Nå må det ryddes opp. Vi kan ikke få flere saker som de i bofellesskapet, sier Vik.

Han peker på at for eksempel HMS-brudd i én barnehage, institusjon eller skole svært ofte kan gjelde for en annen kommunal arbeidsplass i samme sektor.

– Kommuneøkonomien er svært presset. De enkelte virksomhetene klarer ofte ikke å rydde opp, fordi endringer krever penger de ikke har. Samtidig opplever ansatte å gå på jobb under stort press. Det gir dårlig psykososialt miljø og kan sette ansatte i etiske dilemmaer. Det som gjelder for én institusjon, skole eller barnehage kan også gjelde andre, for eksempel svikt i sikkerhet på grunn av manglende vikarer ved fravær. Derfor ligger det i lovverket at AMU-ene har en rolle i dette, sier Vik.

– Ikke tilstrekkelig AMU-oppfølging

Direktør Olve Molvik medgir at kommunen må gjøre endringer for å få bedre totaloversikt over HMS-brudd som kan ha betydning også på andre kommunale arbeidsplasser.

– Jeg er enig i at vi i Stavanger kommune ikke har hatt tilstrekkelig oppfølging av felles tiltak gjennom arbeidsmiljøutvalgene. Nå jobber vi blant annet i samarbeid med de tillitsvalgte for å få på plass et system for behandling av HMS-saker som er bedre i samsvar med lovverket, sier Molvik til RA.

Direktøren for personal og administrasjon i Stavanger kommune forteller at arbeidsmiljøutvalgene (AMU) i de seks kommunalavdelingene i kommende uke får halvårsrapporter fra ulike HMS-grupper til behandling, før de ender opp hos politikerne i administrasjonsutvalget.

– Det gjøres mye godt HMS-arbeid i Stavanger kommune, og det er ikke slik at vi har en rekke pålegg fra Arbeidstilsynet som ikke blir fulgt opp, men vi kan bli bedre til å se på tiltak på tvers av virksomhetene. Det kan for eksempel gjelde opplæring i terapeutisk mestring av vold, sier Molvik.

Han peker på at det er de store og tunge sektorene helse og skole hvor totaloversikt over HMS-avvik er viktigst, fordi det i disse områdene er flest arbeidsplasser av samme type.

Følg RA på Facebook og Twitter!

Samtidig er kommuneadministrasjonen i gang med å se på organisasjonsstrukturen, slik at AMU-ene kan involveres bedre. Arbeidstilsynet har gitt kommunen frist til 4. april med å legge på bordet endringer, og har truet med 10.000 kroner dagen i tvangsmulkt.

– Vi skal ha ferdig en ny organisering i løpet av slutten av april.

– Dere risikerer med andre ord dagbøter?

– Vi har kontaktet Arbeidstilsynet, og jeg regner med at Arbeidstilsynet gir oss litt utvidet frist, slik at arbeidet og resultatet blir best mulig, sier Molvik.

Han er også klar på at personaladministrasjonen må bli bedre til å gå inn i de ulike HMS-rapportene for å få se hvilke avviksmeldinger som kan gjelde for andre enheter.

– Vi må bli bedre til å gå inn i de enkelte sakene og se på koblinger mellom ulike virksomheter, sier Molvik.

LES OGSÅ: Krever rapport om ansatte i livsfare

Mer fra Dagsavisen