Nyheter

– Stavanger har mye å gå på som smartby

Jan Erik Søndeland (V) framhever at Stavanger har mye å gå på som smartby.

Bilde 1 av 4

Tekst: Eigil Kloster Osmundsen

– Vi kan bli veldig gode på dette og skape spennende næringsmuligheter, men ingen må tro at vi allerede i dag er verdensmestre innen smartby. Det er positivt at vi har fått delta i en europeisk pott på 200 millioner kroner, men ingen må tro at vi er i mål grunnet dette, sier Jan Erik Søndeland (V) til RA.

LES OGSÅ:– Teknologiske løsninger styrer byutvikling

Han er klar på hva som må til for at regionen skal markere seg som smartby.

– Det som det hele koker ned til er prioriteringer av IKT-investeringer. Dersom vi ikke er villige til å gjennomføre de investeringene som trengs, så blir vi ikke best, sier han videre.

Søndeland påpeker at det er vesentlig å finne ut hvor store ambisjonene til Stavanger er.

– Vi er rigget slik at vi har en sterk infrastruktur, som representanten for Lyse påpekte. Vi har masse kompetanse og ressurser. Alt ligger med andre ord til rette for å bygge et «levende laboratorium», som kan gjøre oss til en smartby. Det handler om å gjøre det mulig for næringsaktører, akademia, studenter og gründere for å ta del i utviklingen, sier Søndeland.

Han har flere eksempler på hvordan teknologien kan brukes.

– Vi kan lage et produkt som styrer strømbruken automatisk. En bedrift kan for eksempel lage et system som lærer brukeratferden din og tar beslutningene ved avansert strømsparing for deg automatisk. En 70 år gammel dame skal ikke trenge å være spesialist for å benytte seg av smartteknologi.

– Dataene er den nye oljen

– Jeg vil ha flere arenaer som kan være samlingspunktet innen å prøve og tråkle ut en retning som Stavanger og andre regioner kan jobbe mot. Den nye oljen er dataene – både offenttlige og private – som vi har tilgjengelig til å lage et nytt økosystem rundt det hele, sier Shahzad Rana, teknologidirektør i Microsoft Norge, og fortsetter:

– Hovedpoenget mitt er at offentlige tjenester i samfunnet i framtiden vil være satt sammen av både offentlige og private data. Det er ikke nødvendigvis kommunen som vet best hvordan du som forbruker vil få levert en tjeneste.

– Unge testpersoner er best

– Det er det unge elementet en skal høre på, enten det er studenter eller personer som er enda yngre. La oss bruke de unge som bevisste testpersoner, som kan teste ut forskjellige typer teknologi og forskjellige løsninger. Ved å analysere resultatene herfra kan en dermed finne ut hva som fungerer bra og hva som må forbedres, sier Sverre Gaupås, leder av Studentinkubatoren på UiS, til RA.

LES OGSÅ: Han tror «neste Netflix» kan komme herfra

Mer fra Dagsavisen