Stavanger Oilers

Oilers-profilen åpner opp om smertene: – Ville ikke det skulle holde meg tilbake

NHL-veteranen Greg Mauldin har ikke gått glipp av én eneste kamp i sluttspillet, men har hatt sine utfordringer på vei til byttå.

For andre gang i løpet av den profesjonelle karrieren var 40-åringen Greg Mauldin med på å vinne byttå med Oilers. Det var ikke uten smerter.

Amerikaneren forlot isen tidlig i den fjerde semifinalekampen mot Sparta i Sarpsborg, og trente nesten ikke med laget før den første finalen. Grunnen var ekstreme smerter i mageregionen.

Det medisinske apparatet i Oilers har jobbet med å finne ut hva som er galt, men til slutt ble det etter det RA kjenner til konkludert med at det ikke var farlig å spille. Da var valget enkelt for den snart 41 år gamle vingen fra Boston-området i USA.

– Det har gått bedre nå enn det gjorde i semifinalene. Nå er jeg jo blitt vant til å spille med det, og jeg ville ikke at det skulle holde meg tilbake, sier Mauldin til RA.

Det er hardt å ikke ville spille etter å ha vunnet gull.

—  Greg Mauldin

Oilers tok det til et nytt nivå

På isen har det ikke vist igjen i den oppofrende spillestilen. Gjennom hele sesongen har han vært blant trener Todd Bjorkstrands mest betrodde menn, og blir brukt i defensive nøkkelsituasjoner som undertall og når Oilers skal forsvare inn en ledelse. Vingen har trosset smertene med å dekket skudd, delt ut taklinger og gjort den brutale jobben som må til for å ende opp som mester.

Mandag fikk han belønningen. For andre gang på rad var han med på å vinne byttå for Oilers. I gledesrusen er han ikke i tvil om at det var enda større å vinne kamp sju i år enn da han vant for første gang.

– Det er faktisk bedre enn forrige gang. Vi var kun ett minutt unna å havne bak 3–0 i kamper, og da hadde det vært skikkelig vanskelig. I stedet klarte vi å vippe kamp tre i vårt favør, sier Mauldin.

Oilers vant to strake kamper og utlignet til 2–2 i best av sju-serien. Storhamar slo Oilers i DNB Arena i kamp fem, men det var ikke over. Mauldin og lagkameratene spolerte gullfesten på Hamar i kamp seks, og vant til slutt foran egne supportere i Stavanger.

– Måten vi kom tilbake på sier alt. Det var mange som sto fram, og jeg kan nesten ikke tro det, sier Mauldin – og legger til:

– Første gangen jeg var med på å vinne var spesielt. Det å vinne andre gangen, foran våre egne supportere, tok det til et helt nytt nivå.

Utelukker ikke å fortsette

I begynnelsen av 2020 var det lite som tydet på at amerikaneren skulle spille ishockey igjen. Han røk hamstringen og fikk ikke ny Oilers-kontrakt. Likevel holdt den da 38 år gamle Mauldin seg i form og gjorde opptreningen. Han hadde egentlig bestemt seg for å begynne som trener, og fikk jobb i USA Hockeys utviklingsprogram – som for mange er et inngangssteg på trenerstigen.

Gjennom pandemien fikk lag i de nordamerikanske ligaene NHL, AHL og ECHL lov å ha en «taxi squad» (reservestall), og da fikk Mauldin noen kamper med Kalamazoo Wings i ECHL (nivå tre). Da Oilers tok kontakt om han var interessert i en retur til Stavanger var han aldri i tvil. Det var spiller han helst ville være.

14 måneder senere er det lite som vitner om nesten to år borte fra isen i slutten av 30-årene. Det er også en del ting han har fått oppleve.

– Jeg er så glad for det. Mesterskapet i fjor, muligheten å spille mot gamleklubben min Fribourg-Gottéron i CHL og så et nytt mesterskap her. Det er som en drøm, sier Mauldin.

Nå løper kontrakten med Oilers ut, og 40-åringen har ikke hastverk med å bestemme seg hva som skjer. Alderen er definitivt ikke en faktor han tar hensyn til.

– Det er hardt å ikke ville spille etter å ha vunnet gull. Nå må jeg hvile i halvannen måned og tenke litt, så får vi se hva som skjer, sier Mauldin.

Amerikaneren kan derfor ta en avgjørelse om hva som skjer med egen karriere før 41-årsdagen 10. juni.

Mer fra Dagsavisen