Stavanger Oilers

Evighetsmaskinen Sveum (35)

Kapteinen Dennis Sveum går i gang med sin 16. sesong for Stavanger Oilers, og fortsatt er han sulten på mer suksess.

Stavanger — 560 seriekamper, 156 i sluttspillet og 31 i Europa. Åtte NM-gull, seks seriemesterskap og triumfen i Continental Cup. Alt Oilers har vunnet har Dennis Sveum vært med på. Når pucken droppes i Sparta Amfi og Oilers går i gang med sesongen i Fjordkraft-ligaen er det for 16. gang i karrieren han starter sesongen som Oilers-spiller.

Etter Kristian Forsberg valgte å legge skøytene på hyllen i 2020 ble naturligvis Sveum valgt som ny kaptein. Det valget var langt fra en kioskvelter, og kontinuitetsbæreren løftet byttå på Hamar som kaptein for første gang i vår da Oilers slo Storhamar 4–0 i kamper. Det var hans åttende gang totalt.

For å komme til begynnelsen på eventyret må man tilbake til våren 2007. Daværende daglig leder i Oilers, Pål Haukali Higson, møtte Sveum på et hotell på Hamar. Den nåværende sportsdirektøren forteller at det var en ung og beskjeden gutt som møtte ham.

– Hadde du sett for deg den gang at det skulle bli 16 sesonger?

– Det går ikke an å se for seg at det blir sånn med noen spillere. Da vi hentet Dennis, Eirik Grafsrønningen og Henrik Solberg var det fordi vi var i en prosess med å bygge en norsk stamme som skulle vare litt, sier Higson til RA.

– Hvordan vil du beskrive Sveum som person?

– Det var en stille og beskjeden gutt, nå er han en voksen leder som er flink å se folk rundt seg og bryr seg både om klubben og medspillerne. Han er bevisst på hva som kreves for å ha suksess i idrett, og flink i alle fasetter av jobben sin. Som person er han en blid og glad gutt det er lett å være rundt. Det finnes ikke mange personer det er enklere å være rundt enn Dennis, sier sportsdirektøren.

Sveum som Stavanger-mann

På mange måter ble grunnlaget for kontinuiteten lagt på den tiden. Ofte snakkes det om en reise i idrettsverden, og i Oilers har Sveum vært en del av hele reisen.

Gjennom årenes løp har han hatt sju hovedtrenere. Både Gunnar Johansson, George Kingston, Larry Huras, Enio Sacilotto, Petter Thoresen, Pål Gulbrandsen og Todd Bjorkstrand har vært trenere for Sveum i Oilers. Sistnevnte utnevnte ham til kaptein. Det betyr at kun Matti Riekkinen og Sverre Høgemark ikke har trent Sveum av alle trenerne som har vært i Oilers.

Dennis Sveum

Lederen Sveum, som også går foran i arbeidet utenfor isen og framheves av lagkameratene for det, har vært med på å bygge en vinnerkultur. Det vitner troféskapet i DNB Arena om. Faktisk var ikke engang den snart ti år gamle hallen vedtatt da Sveum forlot hjembyen Lillehammer til fordel for Stavanger.

Selv hadde han ikke sett for seg at det skulle bli så langvarig at han endte opp med samboeren Kine og datteren Winnie i et oppussingsobjekt.

– Nei, definitivt ikke. Det har vært en lang og morsom reise som man aldri kan se for seg. Jeg er utrolig ydmyk og takknemlig for alt jeg har opplevd til nå, sier Sveum.

Oppturer og nedturer

Mange idrettsutøvere er klar over egne prestasjoner, mens Oilers-kapteinen er mer typen som ser på lagets resultattavle. Faktisk var det slik at han fikk vite om egen tangering av Christian Dahl-Andersens kamprekord over en kaffekopp med en frivillig i «Bents Kafé», som er materialforvalter Bent Stangviks kafferom for spillerne. Det har seg nemlig sånn at Sveum er enormt konsentrert om lagets neste utfordring, og den neste treningen.

Det utgangspunktet gjør at han heller ikke har tenker på ting som ligger utenfor det tidsaspektet. Sveums avtale med Oilers utløper etter sesongen.

– Har du tenkt noe på veien videre etter denne sesongen?

– Absolutt ikke. Jeg tenker ikke lenger enn neste trening. Jeg vil mye heller gjøre jobben jeg skal gjøre enn å tenke for langt fram. Det går ikke, sier kapteinen.

Dennis Sveum

Karrieren på isen har hatt med seg flere oppturer, men også nedturer. For Sveum har mange av dem kommet på grunn av skader.

Alle skadeavbrekkene til tross, han har aldri vært i tvil om hva han ønsker å holde på med. Sveums kropp har vært gjenstand for mye påkjenning, og nærmest alt av mulige ishockeyskader. Likevel har han evnet å komme seg gjennom det.

Da han slo CDAs rekord i antall Oilers-kamper forrige sesong var Sveum tydelig på at det burde skjedd for lenge siden. Han har nemlig gått glipp av over 100 kamper grunnet skader.

På tross av det har han aldri tenkt at noe skal være karrieretruende.

– Egentlig ikke, for jeg har alltid vært glad i hockey. Mange snakker om at det er kult å jobbe med hobbyen, men jeg liker faktisk jobben som ligger bak her. Om det har vært skader eller koronapandemi så synes jeg fortsatt det er gøy, sier Sveum.

Neste kamp, igjen

Jobben som gjøres utenfor isen med hard trening er noe som også har smittet over på lagkameratene. Blant andre har Thomas Berg-Paulsen gitt sin hyllest til kapteinen for rutinene og kravene som stilles til omgivelsene. Noen ishockeyspillere er i stand til å følge treningsregimet i DNB Arena, men det kreves en sterk leder for å gjennomføre arbeidet og treningsøktene på det jevne.

Sveums rolle i laget har også endret seg gjennom de mange årene i Siddishallen og DNB Arena.

– Jeg er ikke den jeg var tidligere, men har gått inn i en annen type rolle. Nå er det yngre gutter som Andreas Klavestad og Daniel Rokseth som gjør det jeg gjorde tidligere. For meg er det mer defensiv rydding nå, sier kapteinen.

Dennis Sveum

Torsdagens kamp markerer ikke bare hans 16. sesong som Oilers-spiller, men også den første kampen i jakten på et nytt seriemesterskap. Få har bedre kjennskap til Fjordkraft-ligaens utvikling gjennom de siste årene enn Sveum, som gleder seg til å komme i gang med hjemlig serie etter fire kamper mot topp europeisk motstand i Champions Hockey League.

– Vi er klar for Sparta, og å komme i gang. Det er en annen type hockey, men for oss blir det nøyaktig det samme. Fjordkraft-ligaen er mye bedre enn den var før, og kutter vi ti prosent i en kamp så taper vi. Så enkelt er det, slår Sveum fast – før han legger til:

– Vi må ha fullt trykk i alle kampene.

Sparta-Oilers starter klokken 18.00 og kan følges hos RA.

---

FAKTA

Navn: Dennis Løvold Sveum

Født: 27. november 1986

Høyde: 185 cm.

Vekt: 86 kg.

Klubb: Stavanger Oilers

Posisjon: Back

Fatning: Venstre

---






Mer fra Dagsavisen