Stavanger Oilers

Tangerer CDA mot Ringerike – dette har forandret seg

Torsdagens tredje sluttspillkamp mot Ringerike Panthers blir Dennis Sveums 731. offisielle kamp for Oilers. Dermed tangerer han klubblegenden Christian Dahl-Andersen.

Stavanger — Mye er forandret etter Dennis Sveum ankom Stavanger og Oilers i 2007. Den da 21 år gamle backen er blitt 35. Han har også slått seg ned i byen med samboer og barn.

Hjemmearenaen er også flyttet fra Siddishallen til DNB Arena. Klubben han ankom uten titler har i løpet av Sveums periode i klubben foreløpig vunnet sju kongepokaler, seks seriemesterskap og den europeiske turneringen Continental Cup. Alle gullene har backen fra Lillehammer deltatt på.

– Jeg har ikke gjort meg noen tanker på det i det hele tatt. Faktisk ble jeg gjort oppmerksom på det før forrige hjemmekamp av Brian McHattie (far til tidligere Oilers-spiller Allan McHattie), men det er kult. Det er mange kamper, og skulle vært flere. Jeg har vært ute over 100 kamper med skader, sier Sveum til RA.

Christian Dahl-Andersen

Skader har vært en stor del av backens karriere, men de siste sesongene har fraværene uteblitt. RA presenterte i 2014 en grafikk som viste alle skadene Sveum hadde hatt, og etter den foreløpig siste skaden i januar 2020 etter en smell i ansiktet har det vært full stopp i skadeaktiviteten. Det har ført til at 35-åringen har spilt samtlige kamper denne sesongen. Kun Patrick Ulriksen og Christoffer Karlsen av lagkameratene har fulgt med Sveum ut på isen i hver kamp av Fjordkraft-ligaen 2021–22.

Utvikling i Oilers og Fjordkraft-ligaen

Christian Dahl-Andersen er for lengst i gang med næringslivskarrieren, mens Sveum har én sesong igjen av kontrakten med Oilers. Backen er i ferd med å bli som god vin, han blir nemlig bare bedre. I seriespillet som nettopp ble avsluttet var han seriemester Oilers’ beste spiller i pluss/minus-statistikken, som gir spillere plusspoeng dersom de er på isen ved scoringer for og minuspoeng ved mål mot. Der endte han med +26, én foran backkollega Ulriksen.

Det er mye som har forandret seg etter han tok sine første skøyteskjær som Oilers-spiller. I løpet av 15 år blir et samfunn forandret, men sporten har naturligvis tatt nye steg. Spesielt én ting peker Oilers-kapteinen på.

– Profesjonaliteten. Hva som forventes av spillerne i hverdagen, men det tror jeg også er den største forskjellen i ligaen. Det kreves mer for å være gjennomsnittlig eller bedre i ligaen. Nå er det ganske høyt nivå på ligaen, og de dårligst trente er godt trent. Tidligere var de utrente. Nå er det totale nivået skyhøyt i forhold til for 15 år siden. Det er jo kjempelenge siden, erkjenner Sveum.

Dennis Sveum

Han er rask med å dra fram at ting har vært bra i Oilers så lenge han har vært der.

– Det som har vært bra hele tiden har vært hvordan Oilers har styrt laget. Det har alltid vært bra å være i Stavanger, og Oilers har aldri vært en tulleklubb. Det er alltid utvikling, og det er imponerende hvordan klubben har utviklet seg de 15 årene jeg har vært her. Det er kanskje det beste å ta med seg, sier Sveum.

Sveum: – Stolt

Selv om han tangerer klubblegenden «CDA» vil ikke kapteinen snakke om noen markering, eller prøve å se det for seg. Det er nemlig langt viktigere ting som skal skje for ham i DNB Arena torsdag. Oilers leder 2–0 i kamper i kvartfinaleserien mot Ringerike Panthers. Det er best av sju kamper, og dermed er Oilers kun to seiere fra å sikre seg avansement til semifinalen.

Kapteinen synes det har gått som ønskelig til nå. I DNB Arena søndag ble det 6-0-seier, før Oilers dro til Schjongshallen tirsdag og satte scoringsrekord for sesongen med 0–7. Det var også Oilers’ største borteseier i sluttspillsammenheng noensinne.

– Vi har fått spilt det spillet vi ville i begge kampene, og spilte en sterk kamp tirsdag med tanke på at de hadde kniven på strupen. Jeg er stolt over det guttene leverte, og vi viste en stor styrke, sier Sveum.

Gjennom de to første kampene har ikke Ringerike fått pucken forbi Henrik Holm.

– Det er mer en naturlig konsekvens av at vi spiller solid ishockey, så har Holm spilt utrolig bra bak. Det så vi spesielt i den første kampen, hvor Holm viste hvorfor han er best i ligaen, sier Sveum.

Det er ikke unaturlig med en defensiv fordel. Bredden Oilers har på backplass, hvor de stilte med sju seniorbacker samtidig som Martin Lefebvre (blivende far) og Noah Bergesen Aarthun (vraket) ble hjemme i Stavanger), er unik blant topplagene.

Oilers videre etter fire?

– Etter 120 spilleminutter uten baklengsmål i sluttspillet, er det lov å tenke at det blir 4–0 i kamper?

– Det er klart. Målet vårt er å gjøre det, for det er beste vei videre for vår egen del. Det er selvfølgelig målet, men det er det gamle kjedelige svaret med at det er en kamp å tenke på – og det er den neste, sier Sveum – og legger til:

– Alt blir en konsekvens av at vi gjør jobben vi skal.

Oilers møter Ringerike Panthers i DNB Arena torsdag klokken 19.00, før lagene møtes igjen i Schjongshallen lørdag klokken 16.00. Ved behov spilles kamp fem i kvartfinaleserien mandag klokken 19.00 i DNB Arena.

I de øvrige kvartfinaleseriene har Storhamar, ledet av Stavanger-mannen Anders Gjøse, utlignet til 1–1 i kamper mot Vålerenga. Sparta leder 2–0 mot Frisk Asker, mens Lillehammer drar tilbake til Fredrikstad med 2-0-ledelse.

---

Flest kamper i Oilers-historien

1. Christian Dahl-Andersen 731

2. Dennis Sveum 730*

3. Henrik Holm 612*

4. Henrik Solberg 549

5. Peter Lorentzen 524

6. Snorre Hallem 489

7. Juha Kaunismäki 487

8. Daniel Bøen Rokseth 472*

9. Lars-Peder Nagel 451

10. Dan Kissel 424*

* = Aktive spillere.

Kilde: OilersStats

---


Nyeste fra Dagsavisen.no: