Stavanger Oilers

Sparta-treneren: – Har vist at vi kan utfordre Stavanger

Mandag spilles den første semifinalen mellom Oilers og Sparta.

Sparta-trener Sjur Robert Nilsen falt ikke ut av stolen da Oilers’ sportsdirektør Pål Haukali Higson valgte hans lag som motstander i semifinalene.

– Det var ikke en kjempestor overraskelse. Skal man bli mester må man slå Stavanger uansett. Man må ta utfordringene som de er, sier Nilsen til RA.

Han har tidligere vært trener for flere av Oilers-spillerne, senest forrige sesong med Stavanger-gutten Anders Tangen Henriksen og sarpingen Christoffer Karlsen. Fra før har Tommy Kristiansen, Andreas Klavestad og Kristian Østby etablert seg i Oilers. Inn mot semifinalene betyr akkurat det ingenting for Nilsen, som også er assistenttrener for Petter Thoresen på landslaget.

– Du kjenner jo godt til mange av spillerne, hvor mye betyr det?

– Ingenting, slår Sparta-treneren fast.

Imponert over det defensive hos Oilers

Sparta var, sammen med Stjernen, lagene som holdt ut lengst i sluttspurten om seriegullet i Fjordkraft-ligaen. For Nilsens menn endte det med bronsemedalje etter siste seriekamp. Han er tydelig på hva som er Oilers’ styrker, og er ikke redd for å snakke om det.

– Stor bredde, god målvakt, gode i «special teams» (overtall og undertall, ishockeybegrep) og gir bort veldig lite. Det er greit Stavanger har de beste forutsetningene for å være et topplag, men de er det også år etter år. Det som imponerer meg mest er det defensive. Uansett om det er mot Vålerenga eller Grüner er de tette og gir ikke bort noen ting. Det er en herlig utfordring for oss, sier Nilsen.

I seriespillet ble Sparta-spiller Kristian Jakobsson poengkonge i Fjordkraft-ligaen med 67 målpoeng på 45 kamper. Den svenske vingen har attpåtil takket nei til muligheten om å spille for SHL-klubben Brynäs, og valgte i stedet å signere en toårskontrakt med Sparta.

Laget ble definitivt Fjordkraft-ligaens beste i overtall forrige sesong, med 30,1 prosent i de offisielle statistikkene til Norges Ishockeyforbund. Oilers ledet lenge, men landet til slutt på 25,8. I undertall var derimot Oilers sterkest, med 86 prosent uten mål mot. Sparta ble nest best i ligaen med 83,7.

Slik skal Sparta slå Oilers

Sparta-treneren har en klar tanke om hvordan Sparta skal hindre Oilers i å nå NM-finalene for første gang siden de vant byttå mot Frisk Asker under Pål Gulbrandsens ledelse i 2017.

– Vi skal være oss selv. Ha tillit til hvordan vi vil spille. Vi må ikke se for mye på hvilke styrker og svakheter Stavanger har. Vi har ikke noe press utenom at vi skal komme opp med vårt beste hver gang vi spiller. Noen ganger kan det holde, andre ganger ikke. Vi skal ha tillit til vårt spill og nyte det. Det prates om at sluttspill i ishockey er vårens vakreste eventyr, og da må vi nyte det. Det må være moro. Vi må ikke bli preget av at det er en semifinale med mye folk og tenke konsekvenser. Vi har vist at vi kan utfordre Stavanger. Vi må klare komme opp med vårt beste, og gjenta det i inntil sju kamper, sier Nilsen.

Sist Oilers tapte en NM-finaleserie var i 2011. Da var Sparta motstander, og Sjur Robert Nilsen trente sarpingene sammen med svenske Lenny Eriksson.

Mer fra Dagsavisen