Stavanger Oilers

Oilers kan stikke fra i gullkampen

Lørdag blir det nærmest en seriefinale i Fjordkraft-ligaen når Stavanger Oilers gjester Stjernen.

Stavanger — Oilers leder Fjordkraft-ligaen, som skal avgjøres på prosentpoeng, foran Stjernen. Todd Bjorkstrands menn har vunnet 76,92 prosent av poengene de har spilt om denne sesongen, mens Fredrikstad-laget har 67,56 prosent. Grunnet prosentberegningen, og forskjellig antall kamper, er det en langt større matematisk oppgave å kåre en seriemester. Flere faktorer spiller inn, som blant annet hvor mange kamper et lag får fullført. Eksempelvis vil tre poeng bety mer for Stjernen som maksimalt vil få 43 kamper enn det betyr for Oilers, som potensielt kan ende opp med full serie på 45 kamper.

For at Oilers skal ha mulighet å kalle seg seriemester kreves det at de ikke kan havne lavere i prosent enn det høyeste et annet lag kan oppnå. Etter torsdagens runde i Fjordkraft-ligaen er Oilers sikret å minimum få 66,67 prosent av poengene etter 45 kamper. For Stjernen vil det være mulig å oppnå 72,09 prosent, mens Sparta fortsatt henger med i en teoretisk gullkamp med et potensial på 68,89.

Oilers blir seriemestere på et tidspunkt

I realiteten kan Oilers nærmest sikre gullet med tre poeng mot Stjernen lørdag. Da vil rødtrøyene fra Fredrikstad i beste fall oppnå 69,76 prosent, og Oilers får 68,88 prosent ved å tape alle gjenværende kamper.

Oilers-ving Christoffer Karlsen mener det ikke er noe å tenke for mye på.

– Serien er greit nok, men det er viktig å ha en form inn i sluttspillet. Vi skal ta poeng og være i form, og da blir vi seriemestere på et tidspunkt, sier Karlsen til RA.

Han er oppvokst i Sarpsborg med Stjernen som erkerival. Den harde rivaliseringen mellom Sarpsborg og Fredrikstad har alltid bidratt til at Karlsen gleder seg til kampene mot Stjernen, men nå er situasjonen spesiell.

– Sånn situasjonen er nå, med Stjernen som serietoer, er det ekstra moro å møte dem. Vi har slått dem i fire av fire kamper, og nå blir det fem av fem, sier Karlsen.

Oilers-trener Todd Bjorkstrand vil i kjent stil ikke snakke for mye om seriegullet, utover prosessen.

– Vi spiller en viktig kamp mot andreplassen, og de er et godt lag. Vi må ut og fortjene det, sier Bjorkstrand.

Bjorkstrand ønsker smarte valg

Han er også tydelig på hva som blir viktig i kampen mot Stjernen.

– Som alltid må vi ha struktur. Vi er nødt å forstå når vi kan forechecke (høyt press, journ. anm.) med to mann og ha tredjemann høyt, og når vi må skal vi legge opp til felle. Vi er nødt å ta kloke beslutninger, samtidig som vi skal være aggressive. Det offensive starter i egen sone, med det defensive arbeidet, sier Bjorkstrand.

Backen Kristian Østby og centeren André Bjelland Strandborg er tilbake for Oilers etter skadeopphold. Det fører til at William Kuisma og Ask Trettenes ikke blir med av spillerne som møtte Grüner torsdag. Andreas Klavestad forlot kampen med skade, men trente normalt fredag.

André Bjelland Strandborg

Sander Hurrød, Markus Søberg og Martin Lefebvre er ute mot Stjernen. For sistnevnte er det snakk om et par uker til på sidelinjen før han er kampklar igjen. Backen fra Canada har en skade i overkroppen, og etter det ble kjent tok sportsdirektør Pål Haukali Higson grep. Dermed ble 25-åringen Tristan Thompson fra Canada hentet inn for å supplere backkorpset. Han ankom Stavanger fredag, men rakk ikke lagtreningen.

Oilers-Stjernen spilles lørdag klokken 16.00 og kan følges direkte hos RA.

---

Fjordkraft-ligaen, tabell

1. Oilers 76,92 pst.

2. Stjernen 67,57 pst.

3. Sparta 65 pst.

4. Vålerenga 62,04 pst.

5. Storhamar 56,76 pst.

6. Frisk Asker 55,56 pst.

7. Lillehammer 52,99 pst.

8. Ringerike 33,33 pst.

9. Grüner 19,30 pst.

10. Manglerud Star 11,11 pst.

De to nederste lagene spiller kvalifisering, mens de åtte beste går til sluttspill.

---






Mer fra Dagsavisen