Stavanger Oilers

Oilers nærmer seg tabelltoppen: Dette sier Higson om lagbygget

Før lørdagens kamp er Oilers kun ett poeng bak serieleder Stjernen. Sportsdirektør Pål Haukali Higson er fornøyd med laget han har satt sammen denne sesongen.

Stavanger — Det tok litt tid før Pål Haukali Higson var ferdig med å bygge laget for sesongen. Jakten etter den foreløpig siste brikken tok lang tid, men i begynnelsen av oktober ble amerikaneren Rob Bordson hentet til DNB Arena. 33-åringen fra Minnesota har bidratt på direkten, og står med seks målpoeng etter sju kamper. Det sier langt fra alt om hvor viktig han er.

– Nå har dere hatt Bordson her noen uker. Hvor fornøyd er du med lagbygget denne sesongen?

– Jeg er veldig fornøyd med slik laget ser ut. Vi visste at vi hadde en utfordring på centerposisjon, og det var noe vi jobbet med gjennom våren og sommeren. Likevel tok det tok lang tid før det kom på plass. Da Rob kom inn i laget viste det at det var den riktige tingen å gjøre. Det var den siste brikken for få laget mer komplett, sier Higson til RA.

Bordson er blant ligaens beste i droppsirkelen, hvor lagkamerat Jarrett Burton også har hatt utrolige prestasjoner denne sesongen. I tillegg er den ferskeste amerikaneren en sterk pasningslegger, noe han har vist glimt av allerede.

– Når vi får tak i en bra center er det veldig bra, og vi har fått to gode overtallsoppsett. Nå er jeg veldig fornøyd med laget, sier Higson.

Forsterkninger til Oilers?

– Hva ser du laget kan forsterkes med nå?

– Det er alltid ting som det er mulig å gjøre, men nå er vi i en situasjon hvor vi har brikkene på plass. Laget fungerer. Vi har ikke behov for å fylle en posisjon for å få lagdynamikken til å fungere. Skal noen inn nå må det være noen med en spisskompetanse. Hvis vi velger å gjøre det på et tidspunkt må det være noen som tilfører noe. Vi scorer ikke mye mål i fem mot fem, men det kan også løses med de spillerne vi har. Vi har ingen hull å fylle. Skal vi tilføre noe nå blir det en spisskompetanse vi finner i markedet som er verdt å ta inn, og gjør oss sterkere totalt sett, svarer Higson.

Før lørdagens kamp mot Storhamar står Oilers med åtte strake seiere. Det har også vært en sterk variasjon i hvordan kamper vinnes. De har scoret mellom to og fem mål i seierne, samtidig som det kun har vært tre hjemmekamper så langt i rekken. Evnen til å ta smarte valg har vært god. Higson avkrefter at det er et ønske om å spille styrespill.

– Ser man på perioden hvor vi spilte bra i fjor var det veldig lignende, det handler mest om å finne balansen. Vi har ikke fokus på styrespill, men det er viktig at vi gjør det når vi ikke kan forechecke (høyt press, hockeyterminologi). Det er mer den taktiske avregningen som blir bedre. Det er viktig å ha forståelse for når vi skal forechecke og ikke. Det er energikrevende, så i faser av kampen hvor de andre har mye momentum er det viktig å samle seg, beskriver Higson – og legger til:

– Det er ikke en strategi å spille mer styrespill, men når vi tar gode avregninger blir det flere situasjoner hvor vi gjør det. Det er en balanse vi er på jakt etter. For mye styrespill kan føre til at det blir for passivt. Det er bare et virkemiddel i situasjoner vi ikke kan forechecke.

Tabelltopp

Med åtte strake seiere har Oilers klatret oppover på tabellen, og var torsdag kveld kun minutter unna toppen av Fjordkraft-ligaen da Vålerenga ledet mot serieleder Stjernen. Rødtrøyene fra Fredrikstad snudde kampen på Jordal Amfi fra 4–0 til 4–5 etter overtid. Dermed avga de ett poeng, og Oilers har kun ett poeng opp til toppen. Tabellen er ikke daglig lesestoff i DNB Arena.

– Det er forsvinnende lite, for å være helt ærlig. Vi er klar over at vi klatrer når vi vinner mange kamper på rad. Det er ikke noen daglig aktivitet å se på tabellen. Det er fryktelig lenge til vi skal telle opp. Alt handler om prestasjonene, så er arbeidet det som gir resultatene. Tabellen gir deg ingenting annet enn en oppsummering av det du har prestert til nå. Det er veldig kjekt å være i toppen, som er målet vårt, men vi vet vi kommer til å være der om vi spiller godt og vinner mesteparten av kampene. Det som er kult med tabellen i år er at det er jevnt, og har svingt. Du har møtt en viktig motstander, for din tabellposisjon, hele tiden. Det er ikke mer enn én kamp eller to før et lag flytter på seg, sier sportsdirektøren.

Lørdagens bortekamp mot Storhamar begynner klokken 18.00 og kan følges direkte hos RA.





Mer fra Dagsavisen