Ishockey

NHL-avtale for de norske klubbene

Fra 2022-23-sesongen vil norske klubber få betalt for å utvikle NHL-spillere.

Den nye avtalen mellom Norges Ishockeyforbund og NHL er på fire pluss fire år, og sikrer at norske klubber som utvikler NHL-spillere får betalt en utdanningskompensasjon. En slik ordning har vært lenge i fotballen, men norske ishockeyklubber har ikke hatt slike betingelser.

Regnet om til norske kroner vil avtalen gi rundt 3,5 millioner i gjennomsnitt per spiller som signerer for en NHL-klubb de neste fire sesongene, deretter øker beløpet til rundt 4 millioner.

Det vil bli slik at summen deles opp i fire like store biter, som deretter fordeles på klubbene spilleren har vært i de fire siste sesongene før NHL-kontrakten signeres.

– Det har vært viktig å synliggjøre at spillere fra de mindre nasjonene sjelden tar steget direkte fra hjemlandet til NHL-kontrakt, sier sportssjef i Norges Ishockeyforbund Petter Salsten i en pressemelding – og fortsetter:

– Til tross for dette bør norske klubber likevel premieres for den jobben de har gjort med en spillers utvikling. For våre NHL-spillere opp gjennom årene, har det vært naturlig å gå veien via for eksempel Sverige, men da har også pengene fra NHL stoppet i nettopp Sverige.

Ved en slik avtale på bordet ville for eksempel Oilers mottatt tre fjerdedeler av beløpet for San Jose Sharks-vingen Rudolfs Balcers, som signerte NHL-kontrakt én sesong etter han forlot Stavanger for å spille juniorhockey i Canada. Med dagens avtale ville Oilers fått 2,497 millioner for utviklingen av Balcers.

Nå vil også spillere som velges i den årlige NHL-draften gi avkastning for klubben. Dersom en spiller fra en norsk klubb blir valgt i første runde av draften, der alle klubber sikrer rettigheter til unge spillere, vil de få 35.000 dollar utbetalt. Om en spiller blir valgt i en senere runde går beløpet ned til 20.000 dollar.

– Med denne avtalen har vi større sikkerhet for at norske klubber får penger, dersom spilleren signerer NHL-avtale innen fire sesonger, samt at draftede spillere også premieres direkte, avslutter Salsten.

Den gamle avtalen mellom norsk ishockey og NHL har kun gitt avkastning dersom spilleren har gått direkte fra en norsk klubb til NHL-kontrakt.

Så langt denne sesongen er det kun Mats Zuccarello som har spilt NHL-kamper av nordmenn. Flere norske spillere er draftet.

Allerede i 2009 omtalte RA den manglende kompensasjonsordningen da Lars Volden var aktuell for NHL-draft.

Mer fra Dagsavisen