Stavanger Oilers

Balcers har etablert seg i NHL – inspirerer de unge

Denne sesongen har Rudolfs Balcers for alvor etablert seg i verdens største ishockeyliga. Selv er han ydmyk når han beskriver egne prestasjoner.

Stavanger / San Jose — Den Stavanger-bosatte NHL-spilleren Rudolfs Balcers er blitt en fast del av Bob Boughners San Jose Sharks denne sesongen. Selv ønsker ikke Balcers å trekke det så langt som at han er etablert i verdens beste liga.

– Nei, jeg vil aldri si det. Det har gått greit, men det kan alltid gå bedre. Det er bra jeg har fått sjansen her. Jeg får spille og bidra for laget, sier Balcers ydmykt til RA.

– Du får jo en del tillit, hva tenker du om det?

– Det er godt å vite at treneren stoler på deg, og setter deg på isen i forskjellige situasjoner. Jeg har spilt både undertall og overtall. Det gir en god følelse, du vet du gjør noe bra. Det føles godt, sier NHL-spilleren – som startet sesongen på utlån til Oilers etter NHLs seriestart ble utsatt.

Det viser at det er mulig å ta steget.

—  Jørgen Forgaard

Tidligere trener: – Ingen tvil

Tidligere Oilers-back Tommy Edlund var én av trenerne Balcers hadde i Stavanger. Han var aldri i tvil om potensialet til 23-åringen.

– Tenkte du han hadde NHL-potensial?

– Ja, det er det ingen tvil om. Det var lett å se at det var noe spesielt med ham. Han måtte sparkes i ræven for å få ham i gang, men når han var på sitt beste var ingen i nærheten. Han avgjorde kamper helt alene, blant annet da vi kom til NM-finalen med U20-laget. Da var det lett å se han hadde det lille ekstra. Talentet har alltid vært der, men han trengte veiledning. Det fikk han gjennom Petter Thoresen. Rudolfs er nok det største talentet som har vært i Stavanger, sier Edlund.

Tommy Edlund

– Han kom opp som ung da jeg var i Viking Hockey. Han hadde målteft og var sinnssykt god på skøyter. Jeg tenkte han ville komme langt. For å bli så god må du få spille på ferdighetene hele veien, og få tillit. Han har tatt vare på tilliten han har fått, sier tidligere lagkamerat Jørgen Forgaard – som nå er juniortrener i Oilers.

Det må klaffe for å komme så langt.

—  Tommy Edlund

Noen å se opp til

Forgaard, som selv var en av de aktuell spillerne for NHL-draften i 2011, tror det er viktig for de unge i Stavanger å se at noen har tatt det enorme steget fra norsk ishockey til NHL.

– Det viser at det er mulig å ta steget. De unge ser det er mulig å bli en god ishockeyspiller her i byen når du får tillit og bruker ferdighetene riktig, sier han.

Jørgen Forgaard

Også Edlund, som har vært i trenerteamet til både Viking og Oilers U20 etter han la opp som spiller, mener det beviser noe.

– Klart det er mulig, men det er ikke alle i Stavanger som har det talentet Balcers har. Det må klaffe for å komme så langt. Jeg tror spillerne må komme seg ut, og gjerne spille juniorhockey i USA. Det er kortere avstand til NHL derfra, enn fra Stavanger. Når du kommer deg over der har du alle muligheter til å komme deg videre, sier Edlund – og legger til:

– Rudolfs gikk jo en liten omvei, men fikk den treningskulturen som kreves her i byen. Er det noen som vet hva som kreves for å lykkes er det Petter Thoresen, som var treneren hans. Han har en sønn som har gått hele veien til NHL.

Den tidligere Oilers-profilen Edlund har selv spilt juniorhockey i USA, og forteller det er mange speidere som følger juniorligaene over dammen tett. Balcers dro faktisk til den canadiske juniorklubben Kamloops Blazers etter 2015/16-sesongen. Der spilte han én sesong før den første NHL-kontrakten ble signert.

Uten kontrakt til sommeren

Det er mye som må stemme for at en spiller etablerer seg, som Balcers nå har gjort. Spilleren må være i rett klubb, med de ferdighetene som behøves, og aller helst når det trengs den typen spiller. I 2018 ble latvieren byttet fra Sharks til Ottawa Senators, men ble hentet tilbake før inneværende sesong gikk i gang. Han er fornøyd med å være tilbake i San Jose, som overtok ettårskontrakten han signerte med Senators i fjor høst.

– Det er jo her det startet. Det var godt for meg å komme tilbake. Jeg fikk egentlig en fin start igjen. Du kommer tilbake til noe du kjenner. Det føles bra å være her, og hockeymessig har det gått bra til tider, sier han.

Selv om tallene taler for en gjennombruddssesong er han ikke helt enig selv.

– Jeg føler det er så mye mer å gå på. Det er kamper hvor jeg ikke føler det er bra. Det er en forskjell i NHL. Skal du være NHL-spiller må du være på hver eneste kamp. Det er fortsatt ting å jobbe med og bli bedre på. Hadde jeg hatt 40 poeng nå ville jeg sagt det var et gjennombrudd, men det er mer å gå på, sier Balcers.

Nå gjenstår kun noen få kamper før han står uten kontrakt. Det har ikke stresset ham ennå.

– Jeg signerte jo bare ettårskontrakt, men jeg har prøvd å ikke tenke så mye på det. Da kan jeg bli stresset av det, så jeg har prøvd å bare vise meg fram på best mulig måte. Det har fungert bra så langt. Nå må jeg bare fortsette. Det viktigste er at jeg viser at jeg hører til i NHL, og kan være god her, sier den Stavanger-bosatte NHL-spilleren.

Grunnserien avsluttes for San Jose Sharks med hjemmekamp mot Vegas Golden Knights 12. mai. VM starter 21. mai, og det er langt fra sikkert at 23-åringen blir å se i mesterskapet.

– Det vet jeg ikke. Vi slåss fortsatt for sluttspill, og det er mange kamper igjen. Vi er ikke så langt utenfor. Det er det eneste vi tenker på nå, sier han.

Mer fra Dagsavisen