Handball

Drømmen om en tittel

Søndag innleder Sola gruppespillet i EHF European League i Spania. Drømmen om å vinne en tittel trigger trener Steffen Stegavik enormt. Samtidig er det spesielt én grunn til at det ikke nødvendigvis er realistisk.

To ganger på rappen har Sola tatt seg videre fra gruppespillet i den nest gjeveste europeiske klubbturneringen. I samme tidsrom er fasiten hjemme i Norge to seriebronser. Klubben har også sikret seg et par NM-sølv under Stegavik-æraen og bitt fra seg i sluttspillet.

At de gule og svarte har vist seg som et av de tre beste lagene over tid, i en av de sterkeste ligaene i verden, gjør dem neppe noen tjenester når European League ruller i gang mot Costa Del Sol Malaga søndag.

– I forhold til hvordan andre lag ser på oss er nok underdog-statusen borte, erkjenner Sola-treneren.

Drømmen om en tittel

Selv om Sola ikke har vunnet noe har de år etter år vist at de er like i nærheten på alle arenaer.

– Er det i European League Solas beste sjanse for å faktisk ta en tittel ligger?

– Jeg skulle gjerne sagt ja, men Nantes har rustet såpass opp i år at de nok er på høyde med Vipers. De har fire verdensmestere i stallen og et skyhøyt nivå. Vi krysser også med dem i trekningen og må stikke fingeren i jorden. Sola skal være der oppe for å kjempe. I nærheten. Da kan også alt skje. Vi kan kanskje ikke forvente titler, men det handler om å sette seg i posisjonene. Om det er Final 8, i Europa eller sluttspill. Er du nære nok så står du plutselig der med en mulighet.

Realismen i å ta titler, for et lag uten heltidsproffer og med begrensede ressurser, er redusert. Man kan vanskelig sette det som mål. Men drømmen om å vinne noe kan ingen ta bort. Helt urealistisk er det ikke.

– Vi har lyst til å komme dit at vi vinner noe, men det må klaffe hundre prosent om det skal skje. Selvsagt drømmer vi om det. Selvsagt trigger det. Jeg hadde neppe giddet å holde på med dette om jeg ikke trodde det var mulig.

Stegavik erkjenner at den beste muligheten for å ta en tittel nok er i Final 8 eller i Europa. Over 30 kamper i serien blir Vipers for gode. Over noen få kamper kan fullklaffen komme.

– Det handler om å komme seg ofte nok til kampene hvor ting blir avgjort. Da kan alt skje.

LES OGSÅ: Solid debut fra Sola-nykommeren

Beintøff motstander

Skal de sette seg i posisjon for nok et avansement kreves det nok poeng når gruppespillet i EHF European League innledes i Malaga mot Costa Del Sol søndag. Ut over spanjolene er Motherson fra Ungarn og rumenske CSM Targu Jiu i gruppen.

– Malaga er et meget godt lag. De slo Larvik med elleve og danket ut København i kvalifiseringen. Små kjappe spillere. Typisk spanske i stilen, sier Stegavik.

Han mener nøkkelen, mot et lag som kun avslutter fem til ti prosent av gangene fra distanse, er avstand. Sola må tett på. Ingenting hadde vært bedre enn å tvinge dem til å ta skudd fra distanse.

Samtidig tror han ikke det skjer mot laget som er i delt serieledelse med Bera Bera – som Sola slo ut i kvalifiseringen med et nødskrik.

– Det en type lag som historisk ikke har passet oss. Vi liker bedre å møte de store og tunge. Slippe å få armer og bein i trynet. Det er likheter med Bera Bera, men de har flere halvdistansespillere med finteferdigheter. Bera Bera er mer nordiske i stilen. Dette er spansk i både kjøtt og blod. Så er de uortodokse i forsvar.

Favoritter i gruppen mener han blir Motherson med de gode resultatene i år i mente.

– Men det blir nok en kamp mellom tre lag om de to plassene i kvartfinalene. Dette kan også fort stå på målforskjell. Vi må dra ned til Spania og ikke kaste bort noe. Det kan være smart å se på det som et hjemme/borte-oppgjør.

LES OGSÅ: Oilers-krisen: Dette er kapteinens bønn


Mer fra Dagsavisen