Sport

Giganten Runar Hove går utradisjonelle veier for å unngå nye skader

Vikings midtstopper orker ikke tanken på å bli satt ut store deler av en sesong med strekkskade igjen. Tre ganger i uken tar han konsekvensen av det.

Følg RA Sporten på Facebook!

Midtstopperbautaen, som rager 195 centimeter over jorden og veier 94 kilo, fikk mesterparten av fjoråret ødelagt av en stygg strekkskade på baksiden av låret.

Hamstringproblemene er borte nå, men Hove har veldig lite lyst på noen repriser – samme hvor strekkfaren måtte ligge. Derfor har han også gått ganske så utradisjonelt til verks for fotballspillere flest.

– Jeg har begynt med yoga! Tre ganger i uken. Det var på tide å prøve noe nytt. Så har det selvsagt også sammenheng med at jeg vil unngå flere strekker i framtiden, sier han til RA.

Den røslige karen fra Florø, som er mest kjent som en relativt macho jeger og friluftsmann utenfor banen, forsikrer likevel om at han ikke blir å finne i uvanlige positurer i byens helsestudioer.

– Jeg gjør zoom-yoga hjemme, sier en humrende Hove.

LES OGSÅ: Viking to millioner bak fjoråret i sesongkortsalget

God virkning

Så langt er han veldig fornøyd med grepet. Selv om han er stiv og støl av fotballspilling, etter lang tid ute med skade, fungerer både kroppen og låret utmerket.

– Jeg ser veldig positivt på dette. Ryan Giggs var også veldig ivrig på yoga mot slutten av karrieren sin. Han spilte jo også til han var godt over 40 år. Det er ikke så sikkert at det er dumt å prøve. Så sier jeg samtidig ikke at jeg skal holde på like lenge, bemerker Hove.

Selv om yoga kanskje ikke er veldig utbredt blant fotballspillere finnes det eksempler på spillere som har forlenget karrierene og begrenset skader utover Giggs også. I mange andre idretter er det helt vanlig å benytte seg av treningsformen.

Selv om yoga-øvelsene nå sitter stadig bedre vil likevel Hove bruke tid på å finne fotballformen fra før skaden. Han var tross alt kun med den siste uken før ferien i fjor før spillerne returnerte til fotballtrening denne uken.

Uhellet for Hove var ute i slutten av juni i fjor i kampen mot Mjøndalen. Så slo han den kraftige muskelstrekken opp igjen da han skulle testes for å rekke oppgjøret mot RBK tre uker senere. Dermed var sesongen over.

Ny konkurransesituasjon

Selv om skaden ikke krevde operasjon, og muskelen skal være like sterk nå, har det satt spor.

– Det er vanskelig å si når jeg er tilbake fotballmessig. Jeg håper det kommer i løpet av vinteren. Jeg er forberedt på at det vil ta litt tid – selv om det ikke kjennes så ille ut.

– Hvor vanskelig var det mentalt sett?

– Det gikk greit da skaden først inntraff. Da tenkte jeg det ville ta noen uker. Så slo jeg den opp da jeg skulle testes før kamp. Det var tungt, men jeg måtte bare bite det i meg. Jeg skal jo være stor og sterk.

– Konkurransen er en helt annen nå med Henrik Heggheims framvekst?

– Definitivt! Han var kjempegod i fjor. Jeg vet at det ikke bare er å sette ut ham av laget. Det er en ung lokal gutt som alle liker. Ved siden av ham har klubbens kaptein spilt. Kristoffer Forgaard Paulsen er også på vei opp. Han er et kjempetalent. Ikke helt ulik meg i stilen, men han er kommet mye lengre i utviklingen enn hva jeg var som 17-åring. Jeg har stor tro på ham også. Dette blir vanskelig. Samtidig liker jeg konkurranse. Da jeg kom til klubben ble det skiftet både mellom meg, Axel Andresson og Viljar Vevatne. Tord Salte ville også ha et ord i laget. Alle ble bedre av det, Det var lett å merke.

Hove minner også på at Viking har hatt minst en langvarig skade i forsvaret hver av sesongene.

– Min forventning er at den som er best skal få spille uansett. Så skal jeg gjøre mitt beste for at det blir meg.
Stopperen har for øvrig en avtale med Viking som løper ut etter denne sesongen. Foreløpig har det ikke vært diskutert forlengelse. Samtidig levner han liten tvil om at han gjerne kan tenke seg en prat om det etterhvert.

– Jeg stortrives og elsker Stavanger.

Så gjenstår det å se om Hoves gjeninntreden i Viking kan bidra til færre baklengsmål og mer zen i forsvaret i 2021.

Mer fra Dagsavisen