Viking

Ser muligheter tross beintøff trekning

Sparta Praha kom opp av hatten i andre kvalifiseringsrunde av UEFA Conference League under trekningen i Sveits. Det blir en beintøff oppgave, men Bjarte Lunde Aarsheim ser likevel et par potensielle fordeler for Viking.

Den første runden av turneringen ble trukket allerede tirsdag, mens andre runde ble trukket i sveitsiske Nyon onsdag klokken 13.00. Sportssjef Erik Nevland og daglig leder Eirik Bjørnø var til stede.

Eirik Bjørnø og Erik Nevland

Viking var useedet og det var allerede klart hvilken liten gruppe lag som var mulige å få for å komme seg inn på veien til finalen i Praha.

Ut av hatten kom AC Sparta Praha. Dermed fikk Viking det som nok er den verst tenkelige trekningen sportslig. Laget hadde kun Slavia Praha og Plzen foran seg på tabellen denne sesongen. De har ofte deltatt i Europa League og har også erfaring fra Mesterligaen.

Klubben er en tittelgrossist i Tsjekkia med 36 ligatitler, 15 cuptitler og to seirer i supercupen. Klubben har to semifinaler i europacupen på merittlisten også.

Den første kampen spilles borte i Praha 21. juli. Hjemmekampen går på SR-Bank Arena 28. juli.

– Jo. Dette var nok den vanskeligste motstanderen vi kunne fått, erkjenner trener Bjarte Lunde Aarsheim overfor RA rett etter trekningen.

Kommersielt sett er det selvsagt motsatt.

– Kanskje er den mest attraktive av motstanderne vi kunne fått. Det gir muligheten for fansen vår til å reise til en fin og veldig tilgjengelig by. Vi ser alt nå at mange alt har booket flybilletter. Det blir nok en kjekk tur både for fans og samarbeidspartnere, sier Eirik Bjørnø – som ikke utelukker at Viking også vil snekre et opplegg for reiselystne.

Kjenner litt til motstanderen

Som forrige gang Viking var med i Europa blir det likevel alt annet enn en lett vei videre. I 2020 var det på hodet og ut etter en kamp mot skotske Aberdeen.

Lunde Aarsheim har alt litt kjennskap til tsjekkerne.

– Jeg vet jo at de har en spiller med fortid i RBK, at de spiller 4-2-3-1 og at de er et godt lag. Faktisk så jeg dem i Marbella i vinter. De kom på 3. plass i ligaen og er nok ganske pengesterke. Et meget bra lag. Nå får vi bruke tiden fram mot kampen på å sette oss enda mer inn i hva som venter.

Så spiller vi på kunstgress. De fleste lagene der nede på gress. Det kan fort være en fordel for oss.

—  Bjarte Lunde Aarsheim

Klubben har foruten den nye danske treneren Brian Priske landsmannen Casper Højer Nielsen i stallen. De har også norske Andreas Vindheim med fortid i Brann og Malmö FF.

Kunstgress og hjemme sist

Lunde Aarsheim er likevel ikke der at han ikke ser muligheter foran møtet.

– Så er det også slik at dersom vi slår dem overtar vi rankingen deres. Det kan være en fordel i fortsettelsen, sier han – og fortsetter:

– Ønsker du å gå et stykke i Europa er det lag på dette nivået du må slå på et tidspunkt. Men det var en tøff førstetrekning.

Viking-treneren er usikker på hvor stor forskjellen er på lagene fra den norske og tsjekkiske ligaen. Samtidig peker han på noen toppklubber der som tradisjonelt har vært meget solide.

Viking-treneren ser også et par ting som kan brukes til Vikings fordel.

– Det er nok en fordel at vi spiller borte først.

Om Viking kommer seg fra Tsjekkia med et OK resultat er det muligheter hjemme på SR-Bank Arena. Det drar seg mot slutten av fellesferien. Det kan åpne for interesse og litt mer tilskuere. Samtidig er Viking i sesong. Det er ikke motstanderen.

– Så spiller vi på kunstgress. De fleste lagene der nede på gress. Det kan fort være en fordel for oss. Jeg er usikker på hvor vant de er med det, sier han.

Lunde Aarsheim er samtidig klar over at det ikke har vært mye interesse for Vikings kamper i Europa i de siste deltakelsene. Selv mot et lag som Monaco i 2005 kom det ikke over 10.000 tilskuere.

– Så håper vi at det endrer seg litt nå. Det er en god motstander og en som mange kjenner litt til. Det er også stor interesse for Viking nå. Hvordan det går i den første kampen vil nok sikkert spille inn litt, sier Lunde Aarsheim.

---

FAKTA

Navn: AC Sparta Praha

Grunnlagt: 16. november 1893

Bane: Generali Česká pojišťovna Arena

Tilskuerkapasitet: 19,416

Trener: Brian Priske

Plassering i serien i fjor: 3

Draktfarger: Rødt og hvitt

Meritter: 36 seriegull og 15 cuptitler

Kilde: Wikipedia

---






Mer fra Dagsavisen