Viking

Enorme summer i spill

Med tredjeplassen i serien er Viking to kvalifiseringsrunder unna et enormt lukrativt gruppespill i Europa - som ikke er usannsynlig å klare etter omstruktureringen av turneringene.

Stavanger — Bronsen i serien gir Viking en plass i kvalifiseringen til den nye UEFA Conference League.

– Vi går rett inn i andre kvalifiseringsrunde. Så finnes det nok en mulighet til å komme inn i den tredje også. Da må vi eventuelt vinne cupen, sier daglig leder Eirik Bjørnø.

Conference League er en nyvinning denne sesongen og Bodø/Glimt har gjort stor suksess – på det som er tredje nivå av europacupen bak Champions League og Europa League.

Pengene er likevel store.

– Sånn økonomisk sett har Europa League blitt løftet opp videre ett hakk, mens Conference League er tatt opp til samme totale premiepott som Europa League hadde i fjor. Jeg har sett en presentasjon på det og Molde skal ha fått ut samlet rundt 60 millioner for innsatsen i gruppespillet i Europa League i fjor. Det tallet ble til rundt 100 millioner med utslagsrunder, sier Bjørnø.

Han peker på at summene likevel fordeles litt annerledes. Det er mer å hente på å ryke ut tidlig enn i Europa League før.

Utslag i første kvalifiseringsrunde av Conference League gir alene 150.000 euro i prispenger. Ryker man i tredje runde blir i år 550.000 euro utbetalt.

Kvalifisering til gruppespillet gir 2.940.000 euro i prispenger. Etter det er det 500.000 euro for seier 166.000 euro for uavgjort.

Så utbetales det store summer for hver runde man avanserer til.

– Det økonomiske totalbildet er også noe uklart – ut over de rene prispengene. Det har vi ikke brukt mye energi på foreløpig, sier Bjørnø – og nevner TV-inntekter, publikumsinntekter og en felles mediepott på toppen.

Turneringen har et mer overkommelig nivå sportslig enn hva de to store nok ville hatt for Viking. Bjørnø advarer samtidig mot å tro at noe skal gå av seg selv. Viking røk rett ut av kvalifiseringen til Europa League mot Aberdeen i 2020. Klubben har også før gått på blemmer mot svakere motstand – som mot finske Honka.

Samtidig har Viking også hatt suksess med å nå gruppespill. Det var dessverre før pengene ble virkelig store.

Under Roy Hodgsons ledelse var klubben i gruppe med Monaco, Hamburg, Slavia Praha og CSKA Sofia i 2005. Avansementet røk på målforskjell.






Mer fra Dagsavisen