Viking

Fire år med utvikling: Kun tre igjen fra forrige cuptap

Ikke siden 2. mai 2018 har Viking tapt en kamp i cupen. Både verden og Viking har endret seg radikalt siden den kvelden. Dersom fire fulle år skal passeres, og ny cupfinale nås, må man klare det «umulige» på Aspmyra torsdag kveld. Trenerne har semifinaleplanen klar.

For de mørkeblå var ikke cuptapet i tredje runde borte mot Bryne et godt minne. Spesielt ikke om en tar den totale situasjonen med i beregningen. Mange lurte nok på om bunnen aldri skulle nås helt, men på sett og vis gjorde den kanskje det den kvelden på Bryne. Tross noen smeller på veien har pilene pekt ganske bratt oppover siden det.

Kontrastene kunne nesten ikke vært større. Viking var på dette tidspunktet et lag OBOS-ligaen som hadde samling i bunn. Snart fire år senere er de en opplagt tittelkandidat og igjen et topplag i Norge.

At det om noen dager er det gått fire fulle år siden sist cuptap handler selvsagt om et NM-gull i 2019, en pandemi som fikk 2020 kansellert – og 2021 som ble forskjøvet.

Viking

Det gir likevel perspektiv å se på lagoppstillingen til Viking fra det famøse cuptapet på Bryne.

Ser en tilbake på den maikvelden på Bryne finner en et stopperpar med Leo Østigård og Tord Salte. Julian Ryerson var med fra start. Det var Rasmus Martinsen også. Eneste spillere som fortsatt er fast i dag er Zlatko Tripic – og han har vært i Tyrkia en tur i mellomtiden. Ut over det er kun Viljar Vevatne og Fredrik Torsteinbø igjen fra den kamptroppen. Totalt er kun seks av de 28 som var på banen for Viking i 2018 fortsatt i klubben.

– Startet ikke Steffen Ernemann også? spør Bjarte Lunde Aarsheim.

Det gjorde han. Viking-trenerne var assistenter den gangen.

– Jeg husker ikke mye av den kampen. Kun at den ikke var god. Vi slet på gresset på Bryne stadion.

Enorm utvikling på fire år

Han er på ingen måte opphengt i statistikk. Lunde Aarsheims jobb handler om utvikling. I så måte er det ikke så rart at nesten hele gjengen som tapte for Bryne er borte.

– Det er ikke unaturlig. Viking er en klubb hvor alle deler har blitt utviklet siden det. Da er det naturlig. Vi var et helt annet sted i 2018.

Han innrømmer likevel at det nok har gått fortere å snu det enn man trodde. Nå er Viking er topplag. De vant NM i 2019, tok medalje i serien i fjor – og kan sikre ny NM-finale torsdag kveld.

– Målet er å være der over tid. Så kan du snu på det. Det har skjedd før at lag har kommet seg dit, men så har det gått like fort den andre veien igjen. Vi må fortsette å jobbe etter utviklingstråden. Dette vil ikke gå av seg selv. Kun hardt arbeid vil gjøre at vi lykkes med målet om å holde Viking i toppen, sier treneren – og lar tankene gli blant annet til Bergen.

Skal Viking sikre årets første tittel allerede i mai er det likevel en formidabel oppgave som må løses på Aspmyra torsdag kveld. Retten til å spille finale mot Molde på Ullevaal søndag 1. mai avhenger av å klare det Roma og José Mourinho ikke maktet. De må slå det suverene laget i norsk fotball de siste to sesongene i egen hule.

Har lagt sin plan

Noen umulig oppgave nekter likevel «Batty» for at det er.

– Ikke umulig, men en tøff test. Vi spiller om en finaleplass. Det er bare å gå på med tro og en god plan. Så vet vi selvsagt at de er ekstremt gode. Det vet hele Norge. Men også Glimt vil tape til slutt. Vi gleder oss egentlig bare. Alle forventer at de skal vinne.

At Bodø/Glimt kan knuses, og at spillestilen deres kan nulles ut om plan og lag er godt nok, beviste Roma og Mourinho sist uke på Olympiastadion.

Selv om metodene ikke er direkte overførbare, med spillere som ikke er like gode som Romas stjerner, gjorde selvsagt Vikings trenere seg sine observasjoner.

– Det er selvsagt interessant å se hvordan andre lag har løst dette. Så får vi dra det ut i Viking-stil og se hvordan vi kan ta dem. Vi har lagt en god plan, sier Lunde Aarsheim.

De spiller med et tempo og en intensitet mange norske lag har problemer med å følge.

—  Bjarte Lunde Aarsheim

– Hva er det som gjør Glimt så ekstremt gode egentlig?

– Ekstremt tydelig spillestil og folk som er lojale til rollene i et kollektiv som stadig har tatt steg. De spiller med et tempo og en intensitet mange norske lag har problemer med å følge. Så har de egenskaper som fart og fysikk. Evnen til å male og male til motstanderen ikke klarer mer. De har også et presspill som gjør at du aldri får fred.

Måten Glimt spiller på er preget av å skape et overtall ved å flytte spillere opp et hakk. De kjører gjerne begge backene opp samtidig. Så blir indreløperne sendt opp nesten som ekstra spisser. Dermed kan de ofte framstå i 2-4-5 i offensive situasjoner og presspill.

– Slår du for mange nøytrale og negative pasninger mot dem så løfter de seg fort. Da ender det i feilvalg og at de får angripe. Så har de også kontringsstyrke. De er gode i mange faser. Glimt har også vist en utrolig evne til å erstatte nøkkelspillere, sier Lunde Aarsheim.

Hovedmomentet dreier seg om å våge. Kjetil Knutsens menn er beintøffe der. Vikings trenere har aldri lagt skjul på at de ønsker å gjøre det samme. Man så det med suksessen med å snu kamper i fjor ved å ta offensive grep. Mandag slo det verre ut da de gamblet for å vinne.

Så kan man neppe få laget omelett uten å knuse noen egg på veien.

Skal Viking slå Glimt må de også våge. Det finnes selvsagt rom der seriemesterne selv forlater det for å presse høyt.

– Det må vi utnytte eller eventuelt stanse dem fra å skape sitt overtall. Vi må i alle fall skape like nummer. Det handler om å følge med rommene de vil angripe mest. Så må vi ha et motspill hvor de må forholde seg til oss også.

Håper på Tripic

Foran kampen er det kun Vebjørn Hagen og Fredrik Torsteinbø som ikke er aktuelle. Yann-Erik de Lanlay er usikker (strekk i låret) og Zlatko Tripic likeså (sydd seks sting under kneet).

Lunde Aarsheim har likevel tro på Tripic til det motsatte er bevist. Han skal testes torsdag og kuttet er ikke i et ledd.

– Det skal være mulig å spille så lenge det ikke åpner seg og det er ennå tid til kamp.

---

FAKTA

Vikings rekke uten tap i NM:

2. mai 2019 Frøyland-Viking 1–3

23. mai 2019 Hinna-Viking 1–4

19. juni 2019 Sandnes Ulf-Viking 1–2

26. juni 2019 Viking-Stabæk 5–2

26. september 2019 AaFK-Viking 1–1 (3-5 e.str.)

30. oktober 2019 Viking-Ranheim 3–0

8. desember 2019 Haugesund-Viking 0–1

25. juli 2021 Staal-Viking 2–3

1. august 2021 Djerv 1919-Viking 0–2

22. september 2021 Viking-RBK 3–1

12. mars 2022 KIL-Viking 0–2

19. mars 2022 KFUM-Viking 0–5

---






Mer fra Dagsavisen