Viking

Viking gikk med betydelig overskudd i 2021

Fjoråret var ikke bare bunnsolid sportslig for Viking. Klubben kommer også ut med et kjempeoverskudd økonomisk.

Stavanger — Klubbens AS sendte tirsdag ut innkallelsen til generalforsamling og i årsberetningen kommer det fram at det samlede årsresultater er på 11,6 millioner kroner. I 2020 var dette tallet på 8,3 millioner kroner. Dermed har klubben nesten gått 20 millioner i pluss over to år.

– Vi er veldig fornøyde med dette overskuddet. Takket være sesongkortholdere, samarbeidspartnerne og ansatte har klubben klart å styrke seg både økonomisk og sportslig i en utfordrende tid for alle med pandemi, sier daglig leder Eirik Bjørnø til RA.

Selv om Viking har tjent penger de siste årene er det lite trolig at utbytte til eierne vil bli et tema på generalforsamlingen i aksjeselskapet 15. mars. Dette har kun skjedd én gang før i Vikings historie.

Det sportslige viktigst

Overskuddet som kom i 2020 handlet i aller størst grad om spillersalg. I 2021 er spiller sportslig suksess i langt større grad inn på tallene. Spillersalg har selvsagt en stor betydning, men posten er litt ned fra året før. I årsberetningen pekes det på at rekordsalget av Henrik Heggheim til Brøndby var det som reddet tallene for salg i 2021.

Etter dette har også Joe Bell blitt solgt for en nesten like stor sum, men disse pengene går på 2022-regnskapet – og dekker langt på vei inn denne posten også for inneværende år.

Driftsresultatet for 2021 var på 10,3 millioner kroner. Driftsinntektene økte med 12,4 millioner i 2021. Denne bedringen skyldes i stor grad økte inntekter fra samarbeidsavtaler, høyere billettinntekter som følge av lavere effekter fra pandemien og økte medieinntekter på grunn av sportslig suksess. Den samlede omsetningen for konsernet var på over 114 millioner kroner mot 111 millioner i 2020.

– Vi konstaterer at inntektene øker over hele linjen, sier Bjørnø.

Eirik Bjørnø

Det ble også foretatt nedskrivninger på 7,2 millioner i 2021 i forbindelse med Connected Stadium-prosjektet.

Totalkapitalen for konsernet er nå på 114,2 millioner. Egenkapitalen var ved årsskiftet på 37 millioner. Den kortsiktige gjelden er på 21,7 millioner og den langsiktige på 55,5 millioner.

– Kontrastene er ganske så store om en bare ser et par år bakover i tid?

– Det har siden nedrykket i 2017 vært en fin stigning. Også økonomisk. Det henger sammen med sportslige resultater, økende interesse for publikum og samarbeidspartnere og et fokus på lokale spillere og utvikling av lokale og regionale talenter, sier Eirik Bjørnø.

Fem stjerner for første gang

Det er også verdt å merke seg at Vikings akademi nå har fått fem stjerner for første gang. Det er maksimalt av det som kan oppnås. Dermed vil også klubben få utbetalt noe mer penger fra sommeren 2021.

Klubben er likevel klare på at det skal utvises nøysomhet framover til tross for et par gode år.

«Ettersom det fortsatt er usikkerhet rundt langtidseffekten av pandemien vil selskapet videreføre den stramme kostnadskontrollen og likviditetsstyringen som har vært praktisert de seneste årene. På denne måten skal man fortsette å kombinere sportslig slagkraft og økonomisk bærekraft i jakten på toppen av norsk fotball», heter det i årsberetningen.

De samlede lønnskostnadene til Viking i 2021 var på 50.860.44 kroner. Det er ganske mye opp fra 44.467.206 kroner i 2020. Alle de sportslig involverte er ansatt i FK, men etter avtale overfører AS som vanlig penger for å dekke inn lønn. Dette beløpet var på 42,3 millioner i 2021.

I forhold til generalforsamlingen til AS som skal holdes er Stig H. Christiansen innstilt på en ny toårig periode som leder. Utover det er Jan Henrik Jelsa (styremedlem) ikke på valg. Merethe Berge Paasche er innstilt på valg for ett år, mens Erik Hestnes Sæstad innstilles som møtende varamedlem for ett år.






Mer fra Dagsavisen