Viking

Pattynama: - Viser at vi er et topplag

Storseier i generalprøven uten å fyre på alle sylindre. En oppkjøring uten tap og få store ubesvarte spørsmål. Shayne Pattynama og co. går nå over til kamper som betyr noe. Med masse selvtillit i banken.

Stavanger — For Pattynama, som nylig ble tatt ut på det indonesiske landslaget, smiler livet kanskje litt ekstra mye. På topp av to mål i generalprøven føler han at han endelig har lært den defensive delen av backjobben i 4-3-3.

– Deilig med to mål! Det er alltid gøy. For min del er det også veldig viktig å se at jeg stadig blir bedre defensivt også. Det er ingen unnskyldning, men det har hjulpet mye å få en hel oppkjøring. Så har jeg brukt mye tid med trenerne og sett masse video med Pål Fjelde i vinter for å få dette til. Jeg føler selv at forskjellen fra i fjor er stor nå, sier han glisende til RA.

Harald Nilsen Tangen

At det ble to mål mot KBK viser også at han ikke har glemt det aller viktigste.

– Jeg har hele tiden sagt at jeg ikke nødvendigvis må bli den beste backen i serien defensivt. Om jeg kan beholde de offensive bidragene, samtidig som jeg blir bedre bakover, vil totalen likevel bli ganske god.

– Hva med laget?

– Det har vært en god oppkjøring med flere gode prestasjoner. Du ser både i trening og kamp hvor mye kvalitetsspillere som er her. Samtidig er det fortsatt mye å rette på. Mye som kan bli bedre. Det handler om å sette standarden enda høyere om du skal være et topplag. Det er vi og det har vi alle planer om å gjøre. Det handler om å analysere og forbedre.

– Hva betyr det for laget at dere nå har unnagjort en oppkjøring uten tap?

– Det bygger selvtillit. Samtidig behøver det ikke bety så mye. Noen ganger kan det også være nyttig med et tap. Som en vekker og påminnelse om hva som kan forbedres, sier Pattynama.

God pekepinn

For selv om 4–1 over Kristiansund resultatmessig høres ut som en perfekt oppkjøring til Kongsvinger og 4. runde i NM så var det mye å forbedre i Vikings spill søndag. Det la ingen skjul på etter kampen. Bortelaget byttet også et hav med spillere etter pause. Det bar kampen preg av.

– Jeg sa faktisk til Kristiansunds trener etterpå at det ikke behøver å være så dumt med denne smellen for dem nå. Da har de noe å rette på, sier Veton Berisha.

Kapteinen var i de uselviske hjørnet og sto fram som servitør på et par av målene mot KBK. Han ser masse Viking fortsatt kan bedre fram til cupen starter – og etter hvert serien.

– Som en pekepinn på hvor vi står var det bra å møte et lag som Kristiansund nå. 4–1 er godkjent. Samtidig har vi en del å jobbe med på siste tredel av banen fortsatt, sier Berisha.

Kapteinen savner fortsatt litt ro med ballen, litt mer kompakthet i perioder og noe mer gjerrighet bakover. Litt bedre valg i noen av overgangene vil også gjøre seg.

– Får du selv nok baller av de ballene i korridoren mellom stopper og back som du liker å løpe på?

– Nei! Jeg skulle gjerne hatt flere. Spesielt med to såpass trege stoppere som Kristiansund hadde før pause, erkjenner han.

Tror det går seg til på midten

Noe av ansvaret for det må nykommer Markus Solbakken ta. Han orienterte seg litt for ofte bakover i banen, mistet ballen – og var litt for lite villig til å vende opp for å slå direkte i bakrom. Trener Morten Jensen erkjente også det, men både treneren og Berisha peker på at han må få tid. Det blir urettferdig å sammenligne med forgjenger Joe Bell i den dype rollen så raskt.

– Husk at han bare har hatt to uker i USA med oss og en uke her hjemme. Dette går seg til, sier Morten Jensen.

Markus Solbakken

Han mener at dette totalt sett var en fin generalprøve.

– Vi er i rute. Så er det samtidig litt å jobbe med den kommende uken. Perfekte blir vi uansett aldri. Det mangler litt på relasjoner og vi er fortsatt noe uryddige i sonespillet bak i perioder.

Likevel kan nok både tilskuere, trenere og spillere ta det med ro en uke før alvoret starter.

For når Viking slår et lag som Kristiansund såpass overbevisende, på det som egentlig var en litt middels dag, da begynner den totale standarden på laget å bli solid i Viking.

---

FAKTA

Fotball, treningskamp

Viking-Kristiansund 4–1 (1–1)

SR-Bank Arena, 750 tilskuere

Mål: 1–0 Shayne Pattynama (8), 1–1 Bendik Bye (12), 2–1 Niklas Sandberg (57), 3–1 Shayne Pattynama (78), 4–1 Samúel Fridjónsson (90).

Gule kort: Markus Solbakken, Viking. Amidou Diop, Moses Mawa, Kristiansund.

Dommer: Misha Kellerhals

Viking (4-3-3): Patrick Gunnarsson – Sebastian Sebulonsen, David Brekalo (Viljar Vevatne i 30 min.), Gianni Stensness, Shayne Pattynama (Sondre Auklend i 9 min.) – Kristoffer Løkberg (Rolf Daniel Vikstøl i 9 min.), Markus Solbakken (Kristoffer Forgaard Paulsen i 9 min.), Harald Nilsen Tangen (Samúel Fridjónsson i 30 min.) – Niklas Sandberg (Mai Traore i 9 min.), Veton Berisha (Daniel Karlsbakk i 9 min.), Zlatko Tripic (Kevin Kabran i 45 min.).

Kristiansund (4-2-3-1): Serigne Mor Mbaye – Snorre S. Nilsen, Dan Peter Ulvestad, Andreas Hopmark, Christoffer Aasbak – Jesper Isaksen, Sander Kartum – Sebastian Jarl, Agon Muculli, Bendik Bye – Moses Mawa

Benyttede innbyttere Kristiansund: Aliou Coly, Max Williamsen, Isaac Annan, David Agbo, Amidou Diop, Liridon Kalludra, Mikkel Rakneberg, Oskar Sivertsen, Binni Willumsson.

---






Mer fra Dagsavisen